2-pytanko100% - zameldowanie w pl a dokumenty luksemburskie
- nicolaus84
2-pytanko100% - zameldowanie w pl a dokumenty luksemburskie
jezeli jestem wymeldowany z pl a mam meldunek w lu od 2 lat i normalnie pracuje itd czy moge w pl przy jakiej kolwiek kontroli policjii czy strazy miejskiej pokazywac dokument z luxemb ten dowod osobisty bradzowy czy raczej on nic nie znaczy poza granicami luxem, pozdrawiam dziekuje za odpowiedz z gory slonecznych dni
Ostatnio zmieniony 01-01-1970, 01:00 przez nicolaus84, łącznie zmieniany 1 raz.
Jespere, ale w tej chwili nie musisz poslugiwac sie paszportem w zadnym z krajow UE jesli jestes obywatelem jednego z krajow UE. Wystarczy zwykly dowod. Jesli wiec ten brazowy kwit jest oficjalnym dowodem osobistym waznym w Luksemburgu, to mozesz sie nim obecnie pelnoprawnie poslugiwac w Polsce. Ja np. w Luxie od czasu wejscia do strefy Schengen uzywam wylacznie polskiego dowodu osobistego i to ze wzgledow czysto praktycznych – ma rozmiar karty kredytowej i jest plastikowy – miesci sie wiec bez problemu w portfelu a przy tym ani nie podrze sie ani nie pognie
juz wczesniej, przed wejsciem pl do strefy z schengen, poslugiwalem sie tu bez problemu dowodem pl. Natomiast karta dla ocokrajowcow, ktora tylko potwierdza zamaldowanie w gminie w lux, swietnie nadaje sie np do zalozenia konta w banku, czy przy kontroli policyjnej, ale za granica, niestety mozesz sobie nia tylko 4 litery podetrzec, za przeproszeniem. poza tym wydaje mi sie, ze w pl istnieje obowiazek okazania polskiego dokumentu (np przy kontroli drogowej) - jesli sie taki posiada. Tzn ktos, kto np posiada 2 paszporty w polsce musi okazac paszport polski. Czy cos sie tu zmienilo?
jespere, masz całkowitą rację, nic się nie zmieniło, karta dla obcokrajowca jest tylko ważna na terenie Lux.
MaWi, wiem, że na logikę to i może Twoja teoria ma sens, ale dokumenty mają swoje prawa, więc nie przekombinowywuj <lol>
na dowód to można jeździć od oooo i jeszcze dawna, a obywatel nicolaus, skoro jesteś wymeldowany w PL, to nie masz obowiązku posiadania dowodu, ale za to musisz mieć ważny paszport, a będąc obywatelem PL, musisz legitymować się polskimi papierami, więc nie masz co kombinować, oprócz tego masz prawo do wyrobienia dowodu w każdym dowolnym urzędzie na terenie PL na podstawie ważnego paszportu i meldunku zagranicznego, dostaniesz wtedy dowód bez adresu <!>
nie bój się, biletu do armii na pewno nie dostaniesz
MaWi, wiem, że na logikę to i może Twoja teoria ma sens, ale dokumenty mają swoje prawa, więc nie przekombinowywuj <lol>
na dowód to można jeździć od oooo i jeszcze dawna, a obywatel nicolaus, skoro jesteś wymeldowany w PL, to nie masz obowiązku posiadania dowodu, ale za to musisz mieć ważny paszport, a będąc obywatelem PL, musisz legitymować się polskimi papierami, więc nie masz co kombinować, oprócz tego masz prawo do wyrobienia dowodu w każdym dowolnym urzędzie na terenie PL na podstawie ważnego paszportu i meldunku zagranicznego, dostaniesz wtedy dowód bez adresu <!>
nie bój się, biletu do armii na pewno nie dostaniesz
Nigdy nie wiadomo, kiedy pojawi się hiszpańska inkwizycja!!!
Mnie to wlasciwie nie o kombinowanie chodzilo, tylko rzeczywiscie niedoinformowany jakis bylem. Czyli, ze wybierajac sie do PL mam obowiazek miec przy sobie polski paszport/dowod, bo zadne tam "Carte de sejour" czy inne papiery, ktore usprawiedliwiaja moja egzystencje w Luksemburgu w PL nie uratuja mnie przed zamknieciem na 48 do wyjasnienia skad sie wzialem i ktom-zacz? To akurat dosyc wazna konkluzja, bo (ja akurat – jak to juz napisalem – raczej zawsze nosze ze soba PL-astik) jesli ktos w Luxie polski paszport trzyma w glebokim... powazaniu, bo na codzien oraz w krajach osciennych posluguje sie "seżurem", to moze mu sie zdarzyc zapomniec polskie papiery zabrac do Polski i bedzie mial wtedy klopot. Nieprawdaz?czeczu pisze:MaWi, wiem, że na logikę to i może Twoja teoria ma sens, ale dokumenty mają swoje prawa, więc nie przekombinowywuj <lol>
prawdaż <!>
kraje ościenne to inna sprawa, tu ich bardziej interesują Lux-dokumenty, bo one usprawiedliwiają nasz pobyt tutaj,
w PL Polak ma obowiązek legitymować się PL-dokumentem, żaden PL-niebieski lub inny mundurowy nie będzie chciał oglądać Lux-dokumentów <cry>
a znam już kilka niestety przypadków takich
kraje ościenne to inna sprawa, tu ich bardziej interesują Lux-dokumenty, bo one usprawiedliwiają nasz pobyt tutaj,
w PL Polak ma obowiązek legitymować się PL-dokumentem, żaden PL-niebieski lub inny mundurowy nie będzie chciał oglądać Lux-dokumentów <cry>
Czeczu, proszę wyjaśnij jeszcze raz, jak to jest gdy wymeldowujemy się z Polski. W dowodzie jest adres zamieszkania, którego już nie ma i na co to zmienić? Jak nie będę miała ważnego dowodu, to, jak wnioskuję z Twojej wcześniejszej wypowiedzi, nie będę mogła wyrobić nowego paszportu. A co z dziećmi, które dowodów nie mają? Jak im wyrobić paszporty?
Danka
- kajapapaja
danka, z tego co wiem, przy stałym wymeldowaniu z Polski dowodu nie zabierają (możesz przy tej okazji podac ze się wymeldowujesz do GDLuxembourg), i przy wyrabianiu paszportu podajuesz ostatnie miejsce zamieszkania w Polsce
===============================
"Education is an admirable thing, but it is well to remember from time to time that nothing that is worth knowing can be taught." - Oscar Wilde
eurokraci.eu
"Education is an admirable thing, but it is well to remember from time to time that nothing that is worth knowing can be taught." - Oscar Wilde
eurokraci.eu
więc po kolei:
- jeżeli jest się wymeldowanym w PL, to nie zabierają dowodu, zostaje w nim stary adres, dla własnego spokoju można złożyć wniosek o nowy, wtedy dostaje się dowód bez adresu, lecz nie jest to obowiązkiem, w bazie danych nie posiadamy adresu
- wyrobienie paszportu nie ma nic wspólnego z dowodem, dowód jest jedynie potrzebny wtedy, jeśli nie ma się starego paszportu, aby zweryfikować tożsamość
- paszporty dla dzieci wyrabiane są na podstawie aktów urodzenia, dokumentów oraz oświadczeń rodziców lub na podstawie poprzednich paszportów
- dzieci mają obowiązek, jeśli nie mają meldunku w PL, posiadać ważny paszport jak każdy obywatel PL
w razie kolejnych pytań jestem do dyspozycji
zapraszam do konsularnego okienka lub tel. 26 00 32 32, e-mail: konsulat@pt.lu
mam nadzieję, że ten post nie zostanie uznany za reklamę <arrow>
a może otworzę kącik porad <?><!>
- jeżeli jest się wymeldowanym w PL, to nie zabierają dowodu, zostaje w nim stary adres, dla własnego spokoju można złożyć wniosek o nowy, wtedy dostaje się dowód bez adresu, lecz nie jest to obowiązkiem, w bazie danych nie posiadamy adresu
- wyrobienie paszportu nie ma nic wspólnego z dowodem, dowód jest jedynie potrzebny wtedy, jeśli nie ma się starego paszportu, aby zweryfikować tożsamość
- paszporty dla dzieci wyrabiane są na podstawie aktów urodzenia, dokumentów oraz oświadczeń rodziców lub na podstawie poprzednich paszportów
- dzieci mają obowiązek, jeśli nie mają meldunku w PL, posiadać ważny paszport jak każdy obywatel PL
w razie kolejnych pytań jestem do dyspozycji
zapraszam do konsularnego okienka lub tel. 26 00 32 32, e-mail: konsulat@pt.lu
mam nadzieję, że ten post nie zostanie uznany za reklamę <arrow>
a może otworzę kącik porad <?><!>
W sumie prawda, ALE raz mialem przygode z niebieskimi w PL. Zwykla kontrola. Patrza, rej L, dokumenty, zameldowanie etc w PL. No i Pan sie spytal jak to jest. Pokazuje tego "sezura" i Pan mowi "a w takim razie wszystko gra, szerokiej drogi".czeczu pisze:prawdaż <!>
Tak sobie myslalem o co mu chodzilo no i sie doszukalem info, ze obywatel PL, znajdujacy sie w PL i powinien sie poruszac samochodem zarejestrowanym w PL. Wyjatki to osoby zamieszkale poza krajem lub osoby sprowadzajace auto z zagranicy.
Wynika wiec, ze taki "sezur" moze sie przydac. Aha, przygoda miala miejsce jakies 3 lata temu.
nasze misiaczki w PL są niestety nie douczone no i tak dziwnie się czasami dzieje...misio pisze: W sumie prawda, ALE raz mialem przygode z niebieskimi w PL. Zwykla kontrola. Patrza, rej L, dokumenty, zameldowanie etc w PL. No i Pan sie spytal jak to jest. Pokazuje tego "sezura" i Pan mowi "a w takim razie wszystko gra, szerokiej drogi".
raz jeden "inteligentny" chciał mi udowodnić że przed znakiem ustąp pierwszeństwa (nie STOP) należy się zatrzymać....(przeleciałem przed nimi - ale źle zaczęli bo trza było gadać o wymuszeniu)
"Bądź uroczy dla swoich wrogów, nic ich bardziej nie złości."