Jak sie zwolnic z pracy. Przypadek davita
Witam
Chce zwolić sie z pracy, oczywiście obowiązuje mnie okres wypowiedzenia.
Czy możliwe jest też rozstanie sie za porozumieniem stron w tępie natychmiastwym z pominięciem okresu wypowiedzenia. Czy da sie to wszystko formalnie załatwić z kasą chorych itp w środku miesiąca czy musze kończyć prace z końcem miesiąca?
Pozdrawiam
Chce zwolić sie z pracy, oczywiście obowiązuje mnie okres wypowiedzenia.
Czy możliwe jest też rozstanie sie za porozumieniem stron w tępie natychmiastwym z pominięciem okresu wypowiedzenia. Czy da sie to wszystko formalnie załatwić z kasą chorych itp w środku miesiąca czy musze kończyć prace z końcem miesiąca?
Pozdrawiam
Raczej musisz przestrzegac miesiaca. Ja zaobserwowalem, ze w Luxie trzymaja ludzi na sile, nawet ryzykujac ze taki klient na wypowiedzeniu na robi bigosu w pracy.
Jesli nie chce ci sie chodzic to idz do lekarza. Popularna metoda. Powiedz co i jak i dostaniesz tyle zwolnienia ile bedziesz potrzebowal.
Oczywiscie mozesz probowac sie dogadac, moze to zalezy od branzy.
Jesli nie chce ci sie chodzic to idz do lekarza. Popularna metoda. Powiedz co i jak i dostaniesz tyle zwolnienia ile bedziesz potrzebowal.
Oczywiscie mozesz probowac sie dogadac, moze to zalezy od branzy.
Gdzie jest taki lekarz co da mi tyle zwolnienia, chetnie pojde <?> I czy na chorobowym okres wypowiedzenia obowiązuje?misio pisze: Jesli nie chce ci sie chodzic to idz do lekarza. Popularna metoda. Powiedz co i jak i dostaniesz tyle zwolnienia ile bedziesz potrzebowal.
A czy to prawda, bo tak mowi moj szef ze nie mozemy rozstac sie natychmiast za porozumieniem stron bo takie sa przepisy ze musze czekac ten miesiac.
I co sie stanie jeśli przestane chodzić do pracy? Jakie groża mi konsekwencje.
Pozdrawiam
Idz do obojetnie jakiego. Nie powinno byc problemow. Ja sie o tej popularnej metodzie dowiedzialem od tubylcow. Oczywiscie pozostaje kwestia moralna i to czy sie bedzie ci z tym dobrze. To juz twoja sprawa. Ja osobiscie tak nie zrobilem i z biegu czasu zaluje. Aha, spodziewaj sie ze jesli juz zostaniesz do konca to robic bedizesz musial do konca. Zero taryfy ulgowej.davit pisze:Gdzie jest taki lekarz co da mi tyle zwolnienia, chetnie pojde <?> I czy na chorobowym okres wypowiedzenia obowiązuje?misio pisze: Jesli nie chce ci sie chodzic to idz do lekarza. Popularna metoda. Powiedz co i jak i dostaniesz tyle zwolnienia ile bedziesz potrzebowal.
A czy to prawda, bo tak mowi moj szef ze nie mozemy rozstac sie natychmiast za porozumieniem stron bo takie sa przepisy ze musze czekac ten miesiac.
I co sie stanie jeśli przestane chodzić do pracy? Jakie groża mi konsekwencje.
Pozdrawiam
Dobra, dobra - zapomniales juz jak to sie robilo w pewnej firmie? Oczywiscie i ty i ja jestesmy w porzadku, ale ja np sie nie dziwie ludziom, ktorzy tak po prostu, wymowienie i 3 tygodnie chorobowego... choc to pewnie zalezy od firmyman pisze:Ty ludzi do zlego nie namawiaj, dobra?misio pisze:Jesli nie chce ci sie chodzic to idz do lekarza. Popularna metoda. Powiedz co i jak i dostaniesz tyle zwolnienia ile bedziesz potrzebowal.

W kwesti moralnej nie mialbym skrupółów, tymbardziej ze mój szefo okazał sie bardzo nie wporzadku mimo wczesniejszych ustnych ustaleń, ale niestety tak sie dalem nabrać....misio pisze: Oczywiscie pozostaje kwestia moralna i to czy sie bedzie ci z tym dobrze. To juz twoja sprawa. Ja osobiscie tak nie zrobilem i z biegu czasu zaluje. Aha, spodziewaj sie ze jesli juz zostaniesz do konca to robic bedizesz musial do konca. Zero taryfy ulgowej.
Boje sie tylko ze jak pójde to mnie wygoni z gabinetu za próbe wyłudzenia zwolnienia.
No i tubylcy pewnie mają z tym łatwiej...
Oczywiscie, ze mozna. Zrob tylko kopie wypowiedzenia i popros o poswiadczenie na niej, ze zlozyles dokument 'tego i tego dnia'. Musisz miec w reku dowod, ze:davit pisze:Czy naprawde wypowiedzenie trzeba wysylac listem poleconym, nie można dać do reki?
a) wypowiedzenie zostalo zlozone;
b) kiedy zostalo zlozone.
Pozdrawiam
MaN
Mysle, ze jest - standardowo, za porozumieniem stron. Jesli sie dogadasz z pracodawca, nie ma sprawy. Mozesz odejsc z dnia na dzien. Pamietaj, ze prawo chroni rowniez pracodawce - nie mozesz sobie tak po prostu jednostronnie zadecydowac, ze konczysz prace wlasnie dzis...davit pisze:Wiec w Luksemburgu nie ma sposobu na natychmiastowe zwolnienie sie z pracy <?> <?> <?>
MaN
Juz tak nie jest. Zdaje sie od 1go listopada zeszlego roku.davit pisze:No tak, tyle ze mój pracodawca wymawia sie tym, ze nie może mnie zwolnić z dnia na dzień bo nie może też przyjąć nastepnej osoby (z polski) z dnia na dzień.
Najpierw musi zgłosic do UP ze potrzebuje pracownika i jak mu nic nie znajda moze przyjac nastepnego? Czy rzeczywiście tak jest?
Podpisuje kontrakt z nowym pracownikiem a ten sie melduje i rozpoczyna prace.
Masz nie grajacego fair pracodawce. Musisz scierpiec. Dzialaj z wypowiedzeniem, w koncu to tylko 30 dni. Dasz rade.