ukrywanie partycji HDD

Wszelkie dyskusje typu OffTopic

Moderator: LuxTeam

Awatar użytkownika
jespere

ukrywanie partycji HDD

Post autor: jespere »

prosze o pomoc informatykow (zawodowych i amatorow). slyszalem o programie, ktory pozwala ukryc jedna z partycji, a dostep do niej ograniczyc haslem. nie moge go teraz odnalezc, a potrzebuje...
davit

Post autor: davit »

Awatar użytkownika
jespere

dzieki za link, zaraz przetestuje na kluczu usb. czy masz jakies doswiadczenia z true cryptem?

moze jednak ktos ma jakis sprawdzony program? chcialbym uniknac eksperymentow, ktore skoncza sie utrata danych, gdy np partycja zaszyfrowana zamieni sie w niewidoczna.
davit

Post autor: davit »

doswiadczenia niestety nie mam, kiedys sam stracilem partycje przy pomocy Norton SystemWorks wiec wszystko sie moze zdarzyc :/ nawet z renomowanymi programami
gabrjel

Post autor: gabrjel »

Vista + Bitlocker

jeśli coś prostszego:
http://www.techsnack.net/how-to-hide-yo ... rom-others
"Bądź uroczy dla swoich wrogów, nic ich bardziej nie złości."
Awatar użytkownika
jespere

Kamil, pierwsze odpada, bo xp.
drugie - ciekawy pomysl, ale tu niestety potrzebuje czegos z haslem, ale za to prostego w obsludze. Jakies inne oprogramowanie?
gabrjel

Osobiście używałem:
http://www.gdata.pl/portal/PL/content/view/225/126/
i mam nawet oryginał który mogę odsprzedać...

A jak to działa ?
1. instaluje się cwany driver non-plug&play (przez to niewidoczny dla end-usera)
2. instaluje się service (który jest już widoczny - ale wyłączenie go nie ma skutków ubocznych)
3.na jakiejś partycji tworzy się "sejf" - driver automatycznie blokuje formatowanie czy kasowanie katalogu w którym jest plik z virtualnym dyskiem
4.katalogu nie widać w systemie
5.pod linuxem czy innym softem czytającym NTFS katalog widać ale nadal jest jakoś cwano zabezpieczony iż nie można go skopiować (teoretyczne bad sectory) poza tym nie moża go usunąć (?!)

a dostęp polega na odpaleniu od sejfu wpisany hasła i mamy literkę dysku - wydajność tego jest około 80% oryginalnego dysku na którym siedzi sejf...

kiedyś chciałem reinstalować system i zapomniałem o sejfie... ile się namęczyłem aby postawić system który nie śmigał i odinstalować aplikację.... bo na próbie formatowania w textowym trybie XP krzaczył się instalator... tak jakby dysk był read-only...
Awatar użytkownika
Tr0n

Post autor: Tr0n »

Jespere polecany Truecrypt jest najlepszym co możesz użyć, sam używam go od dawna i nigdy nie miałem żadnych problemów. Możesz na początek zrobić sobie plik o dowolnej wielkości i podłączyć jako kolejny dysk w systemie. Ja tam mam z ważnymi dokumentami. Są one zaszyfrowane a plik łatwo nagrać na płycie DVD jako kopie zapasową.

Jeżeli boisz się sam eksperymentować to napisz PW to się umówimy i pomogę Ci zaszyfrować co trzeba
Pozdrawiam
Tr0n
gabrjel

aha jeszcze polecam proste rozwiązanie:
http://www.poradykomputerowe.pl/bezpiec ... -1339.html
ODPOWIEDZ