Kursy językowe w Prolingua

Dokąd na zakupy, kupno auta, komunikacja publiczna, lekarze, edukacja, banki, ubezpieczenia, telekomunikacja...
Awatar użytkownika
ogrodniczka

Kursy językowe w Prolingua

Post autor: ogrodniczka »

Czy ktoś z Was korzystał może z kursów jezykowych prowadzonych przez Prolingua?
Czytałam Wasze opinie o kursach w Cll, ale są podzielone i wywnioskowałam że cena jest atrakcyjna, ale liczne grupy (20 osób, kolejka do zapisów i loteria jak dobrego trafimy nauczyciela). Ktos kiedyś napomknął mi o Prolingua (grupy 8 osobowe), że niby ok więc pytam Was.
Kurs nie jest tani: 535 EUR za okres pomiedzy 22 wrześna, a 12 grudnia wraz z przerwą w listopadzie... Zanim więc wydam te kwotę, może ktoś podpowie czy warto. Idzie o język francuski.
Awatar użytkownika
dslonce

Post autor: dslonce »

Jest jeszcze Inlingua - grupy podobnej wielkości, a rzekomo nieco taniej. Ja chodziłam do nich na franc. do grupy konwersacyjnej i było ok - tzn. się rogadałam po przyjeździe tutaj.

Niestety nie zaleznie od tego jaką szkołę wybierzesz ostatecznie i tak wszystko zalezy od nauczyciela i twojego wkładu własnego w naukę.

http://www.inlingua-gr.com/
dag
bober

Post autor: bober »

Ja chodziłam tam na kurs francuskiego. Grupy ośmioosobowe, zajęcia 2 razy w tygodniu, trwają tylko 1 godz i 15 minut. Mam mieszane uczucia, początkowo byłam zadowolona, później miałam wrażenie, że nauczycielka gra na czas, np. sprawdza zadania przez pół godziny.
bober
aga19748

Inlingua

Post autor: aga19748 »

ja niestety nie bylam zadowoloona ,2 osoby byly na nizszym poziomie a i automatycznie dukalismy bo ktos z grupy nie znal slownictwa ,wiec mysle ze jezeli padniesz na grupe slaba to bedziesz musiala sie do niej dostosowac .W Prolingua nigdy nie bylam CLL jest ok w zaleznosci od profa fakt ze jest nas wiecej -po czasie wielu odchodzi -ale chyba najwiecej mi te kursy daly mimo ze tansze :)wybor nalezy do ciebie w CLL zawsze mozesz odebrac pieniazki po 2 razach uczestnictwa i przepisac sie do Proligua.pozdr a
Awatar użytkownika
mary_81

Post autor: mary_81 »

dslonce pisze:Niestety nie zaleznie od tego jaką szkołę wybierzesz ostatecznie i tak wszystko zalezy od nauczyciela i twojego wkładu własnego w naukę.
Jestem tej samej opinii, wszystko zależy od nauczyciela na jakiego trafisz. Według mnie fakt że płacisz 500 a nie 100 EUR wcale nie gwarantuje ci, że będziesz z kursu zadowolona. I tak jak pisze Aga, z tych 20osobowych grup dużo ludzi z czasem zaczyna olewac zajęcia i się wykrusza i wtedy naprawdę pracuje się w kilkuosobowym składzie, niczym w Prolingua ;)
Awatar użytkownika
danka44

Post autor: danka44 »

Co do Prolingua...Jezeli nie zamierzasz kończyć na jedym kursie, to polecam. Grupy rzeczywiscie małe, nauczyciele na przyzwoitym poziomie. W pakiecie cenowym dostaniesz książki i ksera różnych ćwiczeń. Jeżeli okaże się, że internetowy test przydzielił cię na zły poziom nauczania, na początku kursu możesz zmienić grupę na niższą lub wyższą (pod warunkiem, że będą wolne miejsca).
A dlaczego polecam tylko na dłużej? Ponieważ mają oni swoją koncepcję nauczania i zaczynając od początku i kończąc u nich masz gwarancję, że nawet jak się zmieni nauczyciel, to program będzie ten sam. W dodatku książkę dostaniesz taką, której nie przerobisz w ciągu jednego kursu. Jeżeli miałabyś wskoczyć tylko na jeden poziom i dalej kontynuować gdzies indziej nie warto zawracać sobie głowy.
Danka
Awatar użytkownika
ogrodniczka

Post autor: ogrodniczka »

Bardzo dziękuje za wszystkie opinie. Kurs w Prolingua brzmi sensownie, ale w cll też. Zgadzam sie z opiniami, iż wiele zależy od nauczyciela. W cll przeszkadza mi to,że muszę tam iść w określony dzień, odstać w kolejce i nie mam pewności, że dostanę się na kurs w odpowiadających mi godzinach. Prawdopodobnie chętni, którzy nie dostali się na sezon wcześniejszy mają pierwszeństwo wyboru godzin. Czy ktoś wie kiedy są zapisy za sezon wiosenny? To prawdopodobnie jakis określony dzien we wrześniu, bo na sezon jesienny pewnie wszystko zajęte.Weszłam na ich stronę ale jest...po francusku, a ja dopiero chcę się uczyć :> I się zniechęciłam bo nie ma ani angielskiej ani niemieckiej wersji językowej. Prolingua kusi dostępnością (test kwalifikacyjny on-line z 24 godzinną odpowiedzią odnośnie szczebla, na który cię kierują), 3 przedziałami czasowymi kursu w ciągu dnia, aplikacją on-line, małymi grupami i...chyba dobrą opinią.
Posprawdzam jeszcze cll i przyglądnę się innym propozycjom.Pewnie i tak znajdą się czynniki ograniczające i wybór dopełni się niejako pod ich presją.
W każdym razie bardzo dziekuję wszystkim za opinie.
Awatar użytkownika
mary_81

Post autor: mary_81 »

ogrodniczka pisze:Czy ktoś wie kiedy są zapisy za sezon wiosenny? To prawdopodobnie jakis określony dzien we wrześniu, bo na sezon jesienny pewnie wszystko zajęte.
We wrześniu (a w przypadku języka francuskiego końcem sierpnia) były zapisy dodatkowe na sezon jesienny (czy zimowy jak kto woli) http://www.restena.lu/centredelangues/F ... 2frame.htm. Co do wiosennego/letniego, to nie wiem, ale nie wydaje mi się, żeby to było już teraz.
ODPOWIEDZ