zaświadczenie o niekaralności
zaświadczenie o niekaralności
Czy ktoś może mi poradzić gdzie (w Polsce czy w Lux) mam się zwrócić z prośbą o wydanie zaświadczenia o niekaralności, wymagane przy rekrutacji pracowników do Komisji? Mieszkam w Luksemburgu już cztery miesiące więc czy już ma to być wypis z tutejszej policji czy jednak z polskiej?
Ostatnio obowiazujaca zasada byla taka, ze jesli mieszkasz w Luxie mniej niz pol roku, to zaswiadczenie zalatwiasz w Polsce, jesli zas wiecej, to na Cote d'Eich naprzeciwko Teatru Kapucynow. Nie wiem czy cos sie w tej kwestii zmienilo, wiec moze zacznij od tego, co Ci radzil j23, czyli po prostu zapytaj w JMOCzy ktoś może mi poradzić gdzie (w Polsce czy w Lux) mam się zwrócić z prośbą o wydanie zaświadczenia o niekaralności
Jesli Panie w administracji zazycza sobie wyciagu z polskiego Rejestru Karnego to powiedz ze mieszkasz w LUX i zapytaj sie, o:
a) urlop specjalny - aby pojechac do Polski, zlozyc wniosek i po dwoch tygodniach odebrac wyciag
b) mission order - aby pokryc koszty podrozy
I od razu okaze sie, ze luksemburski wyciag jest rownie dobry jak polski niezaleznie od tego jak dlugo mieszkasz w LU :-))
powodzenia
z.
a) urlop specjalny - aby pojechac do Polski, zlozyc wniosek i po dwoch tygodniach odebrac wyciag
b) mission order - aby pokryc koszty podrozy
I od razu okaze sie, ze luksemburski wyciag jest rownie dobry jak polski niezaleznie od tego jak dlugo mieszkasz w LU :-))
powodzenia
z.
Mala uwaga -- ta przyjemnosc moze kosztowac i to sporo. Nie wiem dokladnie ile, ale wg pobieznego rozeznania, Konsulat za "czynnosci prawne" pobiera oplate w wys. co najmniej 30 eur. Chyba, ze na zaswiadczenie tego typu sa jakies specjalne znizki? Tak czy inaczej, warto chyba sie wczesniej dowiedziec, bo moze sie okazac, ze taniej wyjdzie WizzAir do PL i z powrotem
No no, ty tu sądem uczciwych ludzi nie straszbyly pisze:Mozna zalatwic w ciagu 1 godz. jak sie ladnie pogada z pania z sadu. Normalnie pare dni
Nie wiem jak w innych miastach, ja w W-wie na Saskiej Kępie (mają tam specjale biuro do wydawania takich zaświadczeń) załatwiłem to w pół godziny bez żadnych szczególnych wysiłków, poza wzmiankowanymi wcześniej pięcioma dychami złociszy polskich.
"It is better to keep your mouth shut and appear stupid than to open it and remove all doubt."
Mark Twain
Mark Twain
- kajapapaja
dokładnie - we Wrocławiu na ten przykład kupujesz znaczek za 50 złociszy, bierzesz od pani formularz, na stole sa wyłozone wzorce, wypełniasz i grzecznie ustawiasz się w kolejce - w zależności od jej długości trwa to od 0,5 do 2 godzin
===============================
"Education is an admirable thing, but it is well to remember from time to time that nothing that is worth knowing can be taught." - Oscar Wilde
eurokraci.eu
"Education is an admirable thing, but it is well to remember from time to time that nothing that is worth knowing can be taught." - Oscar Wilde
eurokraci.eu