post tu, post tam

Rozmowy o wszystkim, ale nigdy o niczym

Moderator: LuxTeam

Awatar użytkownika
czeczu

post tu, post tam

Post autor: czeczu »

Drodzy Forumowicze,

ponieważ wcześniejsza dyskusja na tematów wiele (przypomnę, że zaczęło się od zwykłego numeru tellefonu) rozkręciła nader ciekawie, dlatego chciałem zadac, jedno pytanie do kolektywu naszego - powiedzcie, o co chodzi z tą ilością postów, ich nabijaniem?
czy to jest jakaś nowa dyscyplina? czy forumowicz, który ma więcej postów on innego, ma byc lepszy? a ten kto ma mało powinien innym zazdrościc? na innych forach nigdy się z tym nie spotkałem, może się nie znam, ale o co kaman? <bezradny>
i nie chodzi mi o żadne czepianie się kogoś, bo forum cacy jest, ale tak z czystej ciekawości czekam na Wasze opinie, a może i nawet wskazówki <arrow>
Nigdy nie wiadomo, kiedy pojawi się hiszpańska inkwizycja!!!
Awatar użytkownika
szymbi

Post autor: szymbi »

Ilość postów nie ma żadnego znaczenia na naszym forum. Na niektórych innych system automatycznie przypisuje użytkownikom kategorie - o mniej lub bardziej humorystycznych nazwach - tudzież gwiazdki czy inne gadżety, które mają niby pokazywać, na ile dany użytkownik jest doświadczony i zasłużony dla społeczności forumowej. My na samym poczatku istnienia forum dezaktywowaliśmy tę opcję uważając ją za niepotrzebną. Na innych forach jest to dość popularne i właśnie tam pojawiają się potem "oskarżenia" o nabijanie sobie ilości postów wypowiedziami niewiele wnoszącymi do sprawy, pustymi, mającymi zaznaczyć tylko obecność, albo rzeczywiście nie mającymi innego celu niż podbicie licznika o oczko. To że takie zarzuty pojawiły się u nas sa przeniesieniem przyzwyczajeń z innych forów, aczkolwiek ma niewielki sens na naszym.
gabrjel

Post autor: gabrjel »

Proszę Pana Czecza :) z okienka - ilość postów tutaj bardziej świadczy o aktywności :) jak to szymbi powiedział... ale niektórzy osobnicy z rocznika 1947 są uczuleni na tym punkcie...

takich to można znaleźć na http://trolle.joremonster.org
co do osób z rocznika 1947 to np:
http://trole.joemonster.org/?troll=znawca
http://trole.joemonster.org/?troll=egocentryk
"Bądź uroczy dla swoich wrogów, nic ich bardziej nie złości."
Awatar użytkownika
czeczu

Post autor: czeczu »

dzięki Szymbi za wręcz akademicką odpowiedź, ale chodziło mi to, czy jest różnica między użytkownikiem, który ma 10 postów, a innym z 1000 postów?
bo dla mnie to jakaś absolutna bzdura <!>
przecież na forum ma panować demokracja, więc wszyscy są równi i koniec, ponoć :p
Nigdy nie wiadomo, kiedy pojawi się hiszpańska inkwizycja!!!
Awatar użytkownika
szymbi

to nie wynika to z mojego postu? Oczywiście że nie ma różnicy między użytkownikiem z 10 a 1000 postów i dzięki brakowi kategorii na naszym forum tak rzeczywiście jest (a przynajmniej tak ma być)!
gabrjel

Popieram obydwu Panów,

myślę że w phpbb2 by przemo.org da się to wyłączyć...
Awatar użytkownika
szymbi

gabrjel pisze:Popieram obydwu Panów,

Ale co się da wyłączyć? Kategorie zalezne od ilości postów są wyłączone od początku historii tego forum.
MaWi

Post autor: MaWi »

szymbi pisze:Oczywiście że nie ma różnicy między użytkownikiem z 10 a 1000 postów
Powiem wiecej – dla mnie nie ma roznicy miedzy uzytkownikiem, ktory ma 2000 postow oraz takim, ktory ma zero postow. Roznica co najwyzej wyrazac sie powinna w odniesieniu do ilosci punktow "Pomogl", ale i to kryetrium nie jest u nas specjalnie nagradzane, bo przyznawanie punktow "Pomogl" nie odbywa sie na zasadach obiektywnych. Jedni pomagaja bardzo duzo, ale osoby, ktorym pomogly zapominaja (lub nie uwazaja za konieczne przyznawanie) punktow, w innych przypadkach nadac punktu nie mozna, bo osoba, ktorej ktos pomogl nie jest autorem watku, w ktorym pomocy udzielono. Tak wiec z punktami "Pomogl" to takze jest zabawa. Natomiast co do ilosci postow – funkcje nadawania rang w zaleznosci od tej cechy mamy od poczatku wylaczona. Byc moze gabrielowi chodzilo o to, zeby ilosc postwo w ogole nie byla pokazywana w opisie osoby... ale tutaj uwazam, ze nie jest to konieczne, zeby wprowadzac "rownosc" az do tego stopnia. To jednak tez cos mowi o kazdym z uczestniku. Nawet jesli ilosc postow okresla przede wszystkim... jego gadulstwo ;)
Agata

Post autor: Agata »

Ilosc postow - moim zdaniem - nie ma absolutnie zadnego znaczenia i nie swiadczy o ich jakosci. Niestety...

Mnie najbardziej irytuja komentarza na tak zwany 'nie-na-temat'. Np ktos pisze, ze wyprowadza sie z mieszkania i szuka nastepcy, wiec zaczyna sie dyskusja dlaczego ten ktos placil tak duzo, albo ze gdzies za rogiem mozna przeciez znalezc tansze mieszkanie...

Milego dnia
Agata
gabrjel

szymbi pisze:
gabrjel pisze:Popieram obydwu Panów,

Ale co się da wyłączyć? Kategorie zalezne od ilości postów są wyłączone od początku historii tego forum.
Tak szymbi dokładnie tak... no chyba że osoba o którą mi chodzi odpuści sobie... albo nagnie na tyle przepisy iż będzie z "automatu" ban...

Wiem kij ma dwa końce, ale wszystko zależy od podejścia całości "społeczności" - a nie tak do końca przepisy... to takie normy społeczne które jeśli ktoś "przegnie" to jest wyrzucany...

Co do "tej" osoby to jestem pewien że na innym forum (nie żeby wam coś zarzucał - wręcz przeciwnie szanowna administracjo) dostałby ostrzeżenie raz, drugi, trzeci i kopniak, ban... bo w końcu nie każdy trawi czepianie się do wszystkich i wszystkiego....ta jak buło na IRC'u OP, MOD był prawem... a Netykieta tylko określiła pewne ramy...
ODPOWIEDZ