Jakie sa tu prawa zwiazane z ogniskami

Rozmowy o wszystkim, ale nigdy o niczym

Moderator: LuxTeam

Awatar użytkownika
digilante

Jakie sa tu prawa zwiazane z ogniskami

Post autor: digilante »

Nie mam na mysli akurat grilowania na gazowym grillu, ale raczej ognisko do ktorego sie potem dodaje wegielki do grilu.

- Czy mozna robic ogniska tak w ogole?
- Jezeli tak, to gdzie?
- Jak jest z grilowaniem na tarasie w bloku mieszkan?
- Jak jest z grilowaniem na publicznym tenernie ogrodu bloku mieszkan?
- Czy te same prawa sa we Francji i Niemczech?

W RPA grilowanie (="braai", spolszczone na "brajowanie") jest chyba pierwszorzedna obsesja w kraju, ale ze jest goraco i sucho to trzeba sie znac na prawach. Dla tego sie tu pytam o to...
Out of sorrow entire worlds have been built, out of longing great wonders have been willed.
Awatar użytkownika
bisia

Post autor: bisia »

znam jedno miejsce, gdzie oficjalnie mozna ognisko zorganizowac. Miedzy Marmer a Koplescht "Op der Drëps" przy Thils Millen.

mysle ze na balkonie/tarasie to tylko grill elektryczny w rachube wchodzi.

ja bym zadzwonila w ktores z tych miejsc: straz pozarna, policja, gmina.
Awatar użytkownika
Marguerite2003

Post autor: Marguerite2003 »

Z tego co wiem, zakaz grillowania na balkonach jest bardzo często w regulaminie wewnętrznym wspólnoty mieszkaniowej. Niemniej jednak widziałam często grillujących sąsiadów, nie wiem jednak czy to był grill elektryczny czy węglowy.

Wiem, że na przykład na Kockelscheuer są wyznaczone miejsca do grillowania - chyba lepiej nie ryzykować kłopotów robiac to na osiedlu. Skąd inąd mogę to zrozumieć - zapachy są dość intensywne i może to komuś przeszkadzać.
Awatar użytkownika
kajapapaja

Post autor: kajapapaja »

na Bambesch możesz grillowac (wlasny grill, nie widzialam miejsca na ognisko), poza tym sa takie miejsca do grillowania wydzielone też przy jeziorkach w Echternach i Remerschen
===============================
"Education is an admirable thing, but it is well to remember from time to time that nothing that is worth knowing can be taught." - Oscar Wilde
===============================
eurokraci.eu
Awatar użytkownika
bamaza42

Post autor: bamaza42 »

wszyscy piszecie o grillowaniu....a digi pytal o ognisko (?)....digi, chodzi Ci o grilla weglowego, czy o prawdziwe ognisko - znaczy taka harcerska watre?....."plonie ognisko i szumia knieje"... ? ;)
Awatar użytkownika
digilante

O grilowanie tez chodzi, wiec to co forumowicze napisali to napewno pomoze, ale tak, chodzi mi o ognisko, bo prawo pewnie rozroznia miedzy ogniskiem "open fire" a grilowaniem na specjalnie na to zakupionym grilu.

Uwielbiam ziemniaki ktore sa po prostu wrzucane do ognia - a w folii aluminiowej na grilu to nie to samo ;) Ale tez pytam sie generalnie jak to wyglada z ogniskami w Europie.
Out of sorrow entire worlds have been built, out of longing great wonders have been willed.
Awatar użytkownika
simmo

Post autor: simmo »

We Francji w okresie letnim ogniska sa zakazane, przynajmniej w regionach poludniowych. Warto sie zapytac w danej prefekturze.
gabrjel

Post autor: gabrjel »

digilante pisze:
Uwielbiam ziemniaki ktore sa po prostu wrzucane do ognia - a w folii aluminiowej na grilu to nie to samo ;) Ale tez pytam sie generalnie jak to wyglada z ogniskami w Europie.
Ja tez lubię podziemne pomarańcze, lub jak kto woli pyry lyb ziemniaki - rozumiem że przygotowujesz się do mojej propozycji digi ?
"Bądź uroczy dla swoich wrogów, nic ich bardziej nie złości."
Awatar użytkownika
digilante

Tak gabriel, tak to mam na mysli, i z tego bylem ciekawy jak to wszystko tutaj w Europie wyglada ;)
gabrjel

To extra za tydzień jestem w PL i także może w Poznaniu to może worek pyrów ?
Awatar użytkownika
bisia

Post autor: bisia »

protestuje, ja odpowiedzialam zgodnie z zapytaniem. :) <lol>
Awatar użytkownika
dasty

Post autor: dasty »

jesli za pozno na ten weekend to przyda sie na inne :
W kockelscheuer jest duzy teren (jeziorko w poblizu) z ustawionymi przez miasto betonowymi grilami - trzeba sobie przyniesc wegiel i specjaly. Nie ma zaklepywania, kto pierwszy ten lepszy (to znaczy jeden ochotnik przychodzi na 8.00 -9.00 rano i trzyma grila dla reszty :) ) - a teraz jak wiekszosc Portugalczykow wyjechala na urlop to i luzniej.
Tam onegdaj organizowaly zwiazki polonijne i misje katolickie swoje doroczne grile, z gitara, piosenkami.
Moze kiedys do tego powrocimy ...
"Gdyby ludzie rozmawiali tylko o tym, co rozumieją, zapadłaby nad światem wielka cisza." Albert Einstein
gabrjel

To tylko kwestia pozostaje kiedy ?
Większość pewnie wyjeżdża za tydzień bo święto - to może za 2 tygodnie ?
23-24.8

na pewno digi się pisze :)
nie wiem jak inni :)
ODPOWIEDZ