4-osobowa rodzina w Luksemburgu - koszty

Rozmowy o wszystkim, ale nigdy o niczym

Moderator: LuxTeam

guest_p

Post autor: guest_p »

bamaza42 pisze:kurcze....napisalabym, ale mi sie juz nie chce....sorki, ale tyle razy temat byl walkowany na forum, jeszcze tym starym....moze uzyj wyszukiwarki forumowej, a jak bedziesz miec jeszcze pytania - to wtedy tak konkretniej... Bardzo szczegolowo temat byl juz kilka razy rozpracowany...no i bez obrazy... :)
Wcale nie czuję się obrażony :-) W pewnym sensie wykonałem pracę domową ale ... niezbyt dokładnie. Tzn. przejrzałem tematy rozmów mniej więcej rok do tyłu. Po Waszych reprymendach przjrzałem jeszcze starsze i wtedy znalazłem najciekawsze posty. A wyszukiwarka wydaje mi się mało skuteczna :-(
MaWi

Post autor: MaWi »

A wyszukiwarka wydaje mi się mało skuteczna :-(
No, lepszej niestety nie mamy :/ Ale moze Informatorium do czegos ci sie przyda?
guest_p

MaWi pisze:
A wyszukiwarka wydaje mi się mało skuteczna :-(
No, lepszej niestety nie mamy :/ Ale moze Informatorium do czegos ci sie przyda?
Informatorium jest super :-)
Brakuje mi jednego: możliwości ściągnięcia całości jako jeden plik (np. pdf). Przydatne do czytania kiedy będę np. podróżował autobusem lub samolotem do Luksemburga.
guest_p

bamaza42 pisze:[...], a jak bedziesz miec jeszcze pytania - to wtedy tak konkretniej... [...]
No to może konkretniej: oferują mi (brutto) pomiędzy 48000 a 57600 na rok (wysykość zależy od mojego doświadczenia - na interview face to face jeszcze sprawdzą). Pani mi wyliczyła, że netto będę zarabiał (jako żonaty) pomiędzy 3300 a 3850 (czy to prawda ?). Mamy dwoje dzieci gdzie jedno od września będzie zaczynało chodzić do przedszkola tak więc muszę liczyć pieniążki na edukację. Z tego co czytałem na forum wynajęcie mieszkania jest drogie więc liczę 1500 euro na miesiąc (myślę o komfortowym lokum dla 4 osób). Odliczając mieszkanie zostaje mi pomiędzy 1800 a 2350. Codzienne wydatki (żywność, środki do prania, pieluszki dla najmłodszego itp. itp.) na 4 osoby to ok. 1000 euro. Zostaje 800 - 1350.
Czy zgadzacie się z moimi obliczeniami (przyjmuję je pesymistycznie tzn. jesli na życie ktoś wydaje pomiędzy 800-1000 euro to ja przyjmuję 1000). ? Z tego co zostaje muszę opłacić kursy językowe + przelot raz w miesiącu do Polski dla małżonki + dzieci (kontynuacja studiów).
Mając takie liczby czy czulibyście się pewnie ? Czy mielibyście komfort psychiczny, że na nic nie zabraknie ?
Awatar użytkownika
kajapapaja

Post autor: kajapapaja »

powiem tak - dacie rade, ale nie licz, że odłozysz na coroczne 2-tygodniowe wakacje na Majorce lub Kanarach.
No chyba, że żona cos znajdzie szybciutko na miejscu...
===============================
"Education is an admirable thing, but it is well to remember from time to time that nothing that is worth knowing can be taught." - Oscar Wilde
eurokraci.eu
Awatar użytkownika
minka

Post autor: minka »

wez pod uwage dodatkowe koszty, bo nie tylko oplata za mieszkanie to bedzie i nie tylko jedzenie 1000 miesiecznie. Jak masz samochod, to koszty utrzymania samochodu, telefon, lekarz itp. Kurs jezykowy tez kosztuje. A jak zona chce latac, to i na to tez musiz znalezc kase. Nawet jak tanie linie, to nie zawsze uda sie kupic bilet w promocji. A jak bedzie leciec z dziecmi, to juz sie robi drogo. Zawsze po prostu cos wypadnie niestety. Wedlug mnie chcesz zyc komfortowo (bo myslisz o komfortowym mieszkaniu z ogrodkiem), za komfort tu sie placi i to slono. I tak jak Kaja mowi, wakacji nie bedzie. Bo Tobie nic dodatkowego nie wpadnie, pensje podaje sie z 13tka i bounusami. Wiec ... To nie bedzie zycie w Madrycie.
Awatar użytkownika
kajapapaja

to ja jeszcze dodam, że przy obecnym kursie euro i tylko jednej osobie pracującej, będziesz sie poważnie zastanawiał, czy jechac na wakacje nawet do Polski
"Education is an admirable thing, but it is well to remember from time to time that nothing that is worth knowing can be taught." - Oscar Wilde
eurokraci.eu
guest_p

minka pisze:wez pod uwage dodatkowe koszty, bo nie tylko oplata za mieszkanie to bedzie i nie tylko jedzenie 1000 miesiecznie. Jak masz samochod, to koszty utrzymania samochodu, telefon, lekarz itp. Kurs jezykowy tez kosztuje. A jak zona chce latac, to i na to tez musiz znalezc kase. Nawet jak tanie linie, to nie zawsze uda sie kupic bilet w promocji. A jak bedzie leciec z dziecmi, to juz sie robi drogo. Zawsze po prostu cos wypadnie niestety. Wedlug mnie chcesz zyc komfortowo (bo myslisz o komfortowym mieszkaniu z ogrodkiem), za komfort tu sie placi i to slono. I tak jak Kaja mowi, wakacji nie bedzie. Bo Tobie nic dodatkowego nie wpadnie, pensje podaje sie z 13tka i bounusami. Wiec ... To nie bedzie zycie w Madrycie.
Czy jakbym liczył ten optymistyczny wariant: 3850 na rękę to też możemy żyć "na krawędzi" ?
Awatar użytkownika
kajapapaja

jak zaciśniecie pasa, to da się raz w roku na wakacje odłożyć
eurokraci.eu
Awatar użytkownika
minka

Post autor: minka »

te 3800 to co miesiac, czy sobie sam policzyles z kwoty rocznej?
Awatar użytkownika
bamaza42

Post autor: bamaza42 »

kajapapaja pisze:jak zaciśniecie pasa, to da się raz w roku na wakacje odłożyć
kaja, nie zauwazylam, zebyscie tak bardzo pasa zaciskali.... :p ....a na wakacje jezdzicie, nawet wiecej niz raz w roku....

...no tak, tylko, ze Twoj malzonek zdaje sie nie lata co miesiac z dziecmi do PL.... a to jednak czasem moze byc sporo....
marcin

Post autor: marcin »

uzupelnim bym jeszcze wyliczenia dodatkami socjalnymi jakie dostanie od Panstwa :

dodatek na dzieci (cos ok. 250E na glowe czyli ok. 500 E)
zona dostanie dodatek wychowawczy na mlodsze dziecko (do ukonczenia 2 roku) 475 E
Borys

Post autor: Borys »

Dodam od siebie :

Dodatek o ktorym wspomina przedmowca to 180 eur na miesiac do ukonczenia 18 roku zycia dziecka ( badz 26 jesli sie bedzie uczylo )

Faktycznie - jesli dziecie jest malutkie a zona nie podejmie pracy to do 2go roku zycia bedzie wyplacane 480 e miesiecznie.

A teraz o Twojej wyplacie. Pytasz czy bedzie starczalo co i jak itede itepe.

Potwierdzam ze szalal to Ty nie bedziesz, czy przy gornym czy przy dolnym pulapie podanym przez Ciebie.

Jedno jest pewne - ja zarabiam brutto mniej niz Twoja dolna polka - niestety znaczaco mniej - kwote moge Ci powiedziec w oczy ale publicznie wole o tym nie pisac. W efekcie przy zapomodze od Ksiestwa jako rodzina w skladzie ja - zona niepracujaca - dziecie 6 miesieczne - starcza nam na mieszkanie 80 metrow ( wynajem ) na samochod - na wakacje - te ostatnie w Alpach francuskich ale skromnie oraz w Polsce - nie latamy samolotami ale od czasu do czasu pozwalalmy sobie na wyjazd to tu to tam. Nie brakuje nam - nie chodzimy pozyczac , ale tez i nie szalejemy.

Choc troche sam sobie przecze ( jesli chodzi o to szalenstwo ) bo jak mozna mowic ze nie szaleje skoro zona ma jeden samochod a ja 4 samochody i dwa motocykle ... <rotfl>
Awatar użytkownika
kajapapaja

bamaza42 pisze:kaja, nie zauwazylam, zebyscie tak bardzo pasa zaciskali.... :p ....a na wakacje jezdzicie, nawet wiecej niz raz w roku....
na poważne wakacje pojechaliśmy raz, na 1 tydzień i to po porządnym zaciskaniu pasa i nadszarpnięciu zapasów.
Wyjazd do Polski traktuję w kategoriach "Półwakacji" - za nocleg nie płacimy..... :/
eurokraci.eu
guest_p

minka pisze:te 3800 to co miesiac, czy sobie sam policzyles z kwoty rocznej?
Osoba, która składała mi propozycję wyliczyła mi taką kwotę (na miesiąc - jako żonaty). Zastanawiam się jak mogę to sprawdzić ? Kwota (na rok) z której to wyliczyła to 57600. Nie pomyliła się ? Czy są jakies kalkulatory, które pomogą to obliczyć ?
ODPOWIEDZ