4-osobowa rodzina w Luksemburgu - koszty

Rozmowy o wszystkim, ale nigdy o niczym

Moderator: LuxTeam

guest_p

4-osobowa rodzina w Luksemburgu - koszty

Post autor: guest_p »

Witajcie,

właśnie dostałem ofertę pracy w Luksemburgu. Zastanawiam się nad nią i zanim podejmiemy razem z małżonką decyzję, chciałem policzyć ile by nas kosztowało życie. Mamy dziecko 3-letnie i 4-miesięczne. Czy możecie (w dużym przybliżeniu !) podać na jakiego rzędu wydatki musimy być przygotowani ? Załóżmy że byśmy mieszkali w stolicy. Wynajęte mieszkanie powinno być wygodne dla takiej rodziny (idealnie byłoby z ogródkiem :-)). No i codzienne wydatki: żywność, ubrania, transport, szkoły językowe (ja tylko po angielsku, moja małżonka nawet angielskiego nie zna) itp.

Będę Wam bardzo wdzięczny za wszelkie informacje :-)
Awatar użytkownika
bamaza42

Post autor: bamaza42 »

kurcze....napisalabym, ale mi sie juz nie chce....sorki, ale tyle razy temat byl walkowany na forum, jeszcze tym starym....moze uzyj wyszukiwarki forumowej, a jak bedziesz miec jeszcze pytania - to wtedy tak konkretniej... Bardzo szczegolowo temat byl juz kilka razy rozpracowany...no i bez obrazy... :)
albano1947

Post autor: albano1947 »

Hm to powazna sprawa...
Mysle ze najpierw sie zjawisz tutaj sam bez rodzinki i w okresie trzech czterech tygodni poznasz tutejsze mozliwosci..
Mysle ze na ten temat byly tutaj wypowiedziach innych forumowiczow.. Poniewaz sytuacja co jakis czas jest nowsza to tylko powiem ze zycie w miescie Luksemburg to mieszkanie w granicach 2000 € 80-90 m2 mniej wiecej 3 sypialnie i o srednim standarcie. Jak bys chcial zyc zoszczedniej to trzeba szukac mieszkania po za miastem. Zycie nie jest teraz drozsze jak w Wawie. Tylko papierosy alkohol i benzyna jest troche tansza jak u naszych sasiadow D, B, F . Jezykiem urzedowym jest Francuski ale i Niemiecki jest wazny. W Luksemburgu mozna sie w angielskim dobrze porozumiec .. Wszkolach mamy trzy a pozniej i wiecej jezykow w zaleznosci do wyboru.

Zobacz sobie tutaj ta stronke

http://www.cocotravel.pl/pomoc/przewodn ... yfika.html

Aha bym zapomnialna koniec..... tutaj jest mniej korupcji, a prawie jej nie widac golym <mrgreen> okiem.-

Nieraz spotkasz Ministra na ulicy, co na ministra nie wyglada, ale jest ministrem hehehe
Mistrz Niemiec z druzyna DSD 2012
Wielokrotny Mistrz Polski Belgii Włoch i Luxemburga
Dziesiąty w Rankingu światowym ITF Senior

Trenujemy w klubie tenisowym Bettemburg
Awatar użytkownika
bamaza42

albano1947 pisze:w miescie Luksemburg to mieszkanie w granicach 2000 € 80-90 m2 mniej wiecej 3 sypialnie i o srednim standarcie
No, albano - teraz to juz przesadziles!!! za 2000 eur, to juz dom mozna wynajac, i to calkiem niezly... :) Powaznie!
misio

Post autor: misio »

Przesadzil z tym 2000, no chyba ze liczy: czynsz, 2 komorki + stacjonarny + prad + nie wiem co jeszcze :) Moze paliwo do auta na 2 miesiace <rotfl>

80-90m2 w nowym budownictwie to z "charges" bedzie od 1100 do 1500. Oczywiscie mozna drozej...

A co do reszty. Bylo, bylo i jeszcze raz bylo.

Na pocieszenie. Zaraz tu wpadnie "jednooki potworek" i ci poda na talerzu wszystkie dane <mrgreen>
Awatar użytkownika
digilante

Post autor: digilante »

guest_p: Patrz tutaj gdzie opisalem:

http://www.polska.lu/viewtopic.php?t=958

Dodaj do tego 1500 za dobre mieszkanko, i za 3000 wyzyjecie bez problemu. Problem moze byc z kosztem zlobkow dla dzieci.
Out of sorrow entire worlds have been built, out of longing great wonders have been willed.
MaWi

Post autor: MaWi »

misio pisze:Zaraz tu wpadnie "jednooki potworek" i ci poda na talerzu wszystkie dane <mrgreen>
Nie wpadnie, bo siedzi obecnie w "czarnej dziurze internetowej" – stary internet provider juz dawno go olal, a nowy, jak to nowy, wcale sie nie spieszy z podlaczeniem nowej uslugi (slynne luksemburskie "4 tygodnie"). Tak wiec szkoda jednookiemu potworowi placic za kazda minute wdzwanianego internetu, by pisac przydlugie elaboraty (cieszcie sie, bo nie musicie ich dzieki temu czytac ;) ).

Pozostaje wiec sakramentalne – "bylo na forum i to wiele razy. Funkcja "szukaj" Ci pomoze" <mrgreen>
albano1947

Myslalem o zimnym + koszta uboczne i jezeli ma byc to Centrum - Oberstadt.... to chyba sie nie pomylilem..Napewno sa i tez tansze . Naprzyklad w okolicach Gare.. Z wiadomych powodow .. Ja sie tam nie pale mieszkac .. Chyba ze skoncze na Gare bezposrednio <mrgreen>

Awatar użytkownika
bamaza42

oj, albano, widac, ze dawno nie sledziles cen - ja mowie o takich dzielnicach jak Limpretsberg, czy Belair - i wiem co mowie - bylam, widzialam...
Tyle, ze z malymi dziecmi - to jednak szukalabym czegos na obrzezach i z ogrodkiem...
A za 2000 eur to na prawde mozna dom wynajac, oczywiscie nie Lux-ville, ale w okolicach.... :)
misio

albano1947 pisze:Myslalem o zimnym + koszta uboczne i jezeli ma byc to Centrum - Oberstadt.... to chyba sie nie pomylilem..Napewno sa i tez tansze . Naprzyklad w okolicach Gare.. Z wiadomych powodow .. Ja sie tam nie pale mieszkac .. Chyba ze skoncze na Gare bezposrednio <mrgreen>
Wlasnie o dziwo to Gare jest jedna z drozszych dzielnic tutaj...
albano1947

Niewiem ale wielu co tutaj pisze .. Pisze ze mieszka w tej okolicy .. To ni jest wazne sa lepsze i gorsze miejsca . Nie wolno sobie sciemniac ze mieszkanie to tania sprawa .. Mialem kolege ktory mieszkal w 60 m2 w bardzo przecietnym mieszkanku z jedna sypialnia i placil ze wszystkimi kosztami ponad 1000 Euro na Marl .. W roku 1986 ja osobiscie za mieszkanie na Bd Napoleon 1 er placilem.... za mieszkanie ktore pare razy zalalo woda bo stalo na minus jeden na skarpie.... 25 tys frankow. Z tego powodu po dwoch /trzech latach meczarni zdecydowalem sie budowac. Czego do dzisiaj nie zaluje.. Tak naprawde nie pisalem, ile co dokladnie kosztuje .. To juz trzeba u maklera zasiegac informacji.. W tych sprawach nie naleze do ekspertow bo sie tez i handlowaniem mieszkaniami,...nie zajmuje sie. Ludziom tez co pytaja, nie mozna podac ze jest tanio .. Kazdy chce miec jakis konfort zycia .. Nawet i w Luksemburgu.. Jezeli bylo u mnie troche przesady to moze bedzie wspanialym zaskoczeniem dla tych co tutaj sie osiedla i beda mieli konfort za male pieniadze .. <bezradny>

Poniewaz wielu sie nieraz o to pyta to moze byloby dobrze powolac tutaj EXPERTA od tych spraw

siemowit

Post autor: siemowit »

tutaj znajdziesz mieszkania/domy w centrum kraju:

http://www.athome.lu/action/recherche/n ... x/ASC/none

najnizsze ceny od 1750 EUR (z oplatami) miesiecznie; moze byc drozej bo z malymi dziecmi (wiem to od znajomych) trzeba duzo grzac (tu jest duza wilgoc) i zuzywa sie duzo wody na pranie; tak jak pisal dilgante moze sie zmiescisz w 3000 EUR (bez kosztow podrozy, urlopow itd.); jesli chcesz prywatnej szkoly nauczajacej po angielsku to licz sie z wydatkiem nawet 1000 EUR na dziecko miesiecznie (tyle tez mniej wiecej kosztuje zlobek), jak by nie liczyc musisz miec 5000 EUR na reke miesiecznie

moze jednak nie warto tu przyjezdzac? jak tam sie Tusk stara? jest juz lepiej? mielismy juz przeciez wracac z emigracji; dlatego na niego glosowalem

ja pod koniec sierpnia wybieram sie do kraju na maly rekonesans; mysle o powrocie - najchetniej Warszawa, Krakow, Wroclaw lub Poznan (dziadkowie byli ze Swarzedza)

ile potrzebuje na zycie miesiecznie (wynajecie mieszkania,jedzenie itd); czy jesli moja zona nie zna polskiego (biegly angielski i francuski) to znajdzie jakas dobra prace?

nie wiem jak ja przekonac do wyjazdu do Polski; ile zarobi jako nauczyciel angielskiego (native speaker)?

czy jak sprzedam mieszkanie w Luksemburgu, to cos kupie w jednym z wymienionych miast?

pozdrawiam rodaka

siemo

prosze o szczera odpowiedz: wracac, nie wracac?
Tylko prawda jest ciekawa.
Awatar użytkownika
bamaza42

wracac, wracac...jasne! - a ceny w PL baaardzo wysokie - za wynajem musisz zaplacic nominalnie tyle, co tu, a nawet wiecej - zalezy gdzie....jak sprzedaz mieszkanie w Lux, to najprawdopodobniej kupisz bez problemu w PL - znowu zalezy gdzie - moze nawet dom...? zalezy jakie masz mieszkanie tutaj...
Zona jako nauczyciel angielskiego - zalezy gdzie - jak w prywatnej szkole jezykowej, to pewnie nawet nie najgorzej - a ile?.....nie mam pojecia - ale to znowu zalezy gdzie...
a jezeli chodzi o koszty zycia w PL ogolem - to mysle, ze znowu nominalnie sa to podobne wielkosci, jak te, ktore wymieniles...tyle, ze paliwo (nominalnie) 3-4 x tyle co tutaj...i w ogole nie nastawiaj sie, ze tanio....jak porownujemy ceny, nawet przeliczajac, wychodzi nam, ze w PL wiele rzeczy jest drozej niz w Lux... nie do wiary?... <bezradny>
misio

Ja bym wracal. Do Warszawy najlepiej. Wszystko na miejscu, duza metropolia, centra handlowe, metro, tramwaje, Ikarusy. :)
Awatar użytkownika
bamaza42

...ceny i atmosfera tez fajne.... <mrgreen>
ODPOWIEDZ