TANGO mobilny ADSL Internet?

Dokąd na zakupy, kupno auta, komunikacja publiczna, lekarze, edukacja, banki, ubezpieczenia, telekomunikacja...
Awatar użytkownika
eustachy

TANGO mobilny ADSL Internet?

Post autor: eustachy »

Witajcie,

W efekcie kolejnych kłopotów z Internetem od Coditela, nosze sie z zamiarem zmiany dostawcy.
W C(huj)oditelu <wybaczcie wulgaryzm - zdenerwowanie> mam limit transferu, a w Tango podobno tego nie ma. Zastanawiam się czy połączenie jest stale i nie występuje zrywanie sygnału np. po pewnym czasie ,etc. Ciekawi mnie tez czy są jakieś ograniczenia w transferze P2P, torrenty czy serwery hostingowe i jaki - realnie jest transfer?
Aaah... nie bardzo przypadł mi do gustu "ichni" modem. Czy ktoś próbował konfiguracje na ExpressCard lub PCMCIA ?

Macie jakieś doświadczenia?

Z góry wszystkim dziękuję.
Pozdrawiam.
:>

P.S.
Nad tym się zastanawiam:
http://www.tele2tango.lu/fr/private/mob ... index.html
[shadow=red][/shadow][shadow=red][/shadow]
Ostatnio zmieniony 25-07-2008, 10:31 przez eustachy, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
jespere

Post autor: jespere »

nie mam doswiadczen z tango - pytanie czy czasem nie trzeba miec polaczenia telefonicznego (tzn abonament na telefon staly w PT), zeba miec polaczenie Tango.
Jesli tak, tobym sie nie rozdrabnial i wzial calosc z poczty.

Ciekawa altrnatywa jest eltrona - 26e miesiecznie - ale nie w kazdej gminie maja net.
Awatar użytkownika
eustachy

Mobilny Internet

Cześć,

Nowatorskie w tej ofercie jest to, ze jest to "mobilny Internet" tzn. jakbyś miał podłączony z komórki. Wiec, nie ma mowy o stałej linii telefonicznej.To mi bardzo odpowiada. A przynajmniej tak mi się wydaje.
Moze ktoś coś jeszcze napisze!? ;-]

Pozdrawiam i życzę miłego dnia.
Borys

Post autor: Borys »

Sie ma!

Mamy TANGO internet przez GSM.

W rzeczywistosci wyglada u nas to tak :

Kupilismy takie cus biale plastikowe podlaczane do USB w komputerze. W tym pudeleczku jest umieszczona karta SIM. Ja negocjowalem z nimi chiba ze pol h i wybralem opcje KUP TERAZ pudelko za 150 ojro.

Miesieczny abonament za taki dostep do internetu to 25 euro.

Zdecydowalem sie na kupno, bo gdy chcemy to pudeleczko za "free" to trzeba sie zobowiazywac na 24 miesiace co mi nie pasilo , nie bylo opcji przetestowania uslugi np przez kilka dni. Jesli bym nie byl zadowolony, wolalem utopic 150 Euro, anizeli topic 24 x 25 Euro gdybysmy nie byli usatysfakcjonowani.

A teraz do samej uslugi oraz jej efektywnosci :

Laczysz sie z tym ichnim netem i nawet nawet to dziala ale miewa humory...

Czasem spedzasz i do 30 minet na probach laczenia sie. Czesto polaczenia ulegaja zerwaniu. Jesli idzie o predkosc. My dostalismy zagwarantowana 384 kbps... Nie jest to zgodne z prawda.

Czasem ta predkosc potrafi spasc do 40 kbps ! Mysle ze zalezne jest to od sily sygnalu GSM. My na Howald mamy polowe do 3/4 sily sygnalu.

Ale zeby nie mowic samych zlych rzeczy - predkosc przesylu potrafi rowniez siegnac 1,8 - 1,9 Mbps.

Podsumowujac - trzeba miec duzo cierpliwosci do tego neta i chyba raczej nie mozna go traktowac jako pewnego zrodla przesylu. Byc moze nowe "pudeleczka" jakie sie pojawily w ich ofercie sa stabilniejsze w polaczeniu, tego nie umiem potwierdzic.

Mam nadzieje ze moja opinia dala Ci jakis poglad na oferowana usluge przez Tango.
albano1947

Post autor: albano1947 »

Ostroznie z tym Tele2 Tango.. Ja mam ciagle problemy i korzystajac z 24 miesiacznego abonamentu z 8 mb kablowo . Musze powiedziec ze to wielki Bluf. Majac stale kablowe polaczenie., czesto mam zerwania z siecia i dostepnosc ktora nie przekracza 1mb. Wielokrotne interwencje w Tele2Tango sa kwitowane ze oni gwarantuja 1 mb.. Pytanie jest dlaczego kasuja za 8 mb??. To jest naprawde duza roznica.. Mysle ze wszystkie Provider korzystaja z lini PT i dlatego ze PT nie inwestuje w glasfaser przepustowosc jest bardzo ograniczona. W momentach szczytu kiedy w danym regionie wisi na necie wiecej User wlasnie dochodzi do przerw w dostawach. Tele2Tango tez juz u mnie korygowalo przepustowsc neta imiejscami mialem wiecej jak 8 mb ale byl to krotkotrwaly efekt. Drugim problem jest jak masz wiecej komputerow na tym samym necie to niestety doprowadza do spadku przepustowosci. Wszystkie mozliwosc na bezprzewodowym necie jest muzyka przyszlosci i niema na to dobrego pokrycia w sygnale.. Jest tez mozliwosc ze kazdy troche znajacy sie amator potrafi nielegalnie korzystac z Twojej platnej bezprzewodowej uslugi, umiejetnie wchodzac na Twoj net :)
Jak skonczy nmi sie abonament przejde do PT to jest w Luksemburgu jedyna firma ktora ma w rekach monopol na wszystko co jest komunikacja zwiazane.
<bezradny>
Mistrz Niemiec z druzyna DSD 2012
Wielokrotny Mistrz Polski Belgii Włoch i Luxemburga
Dziesiąty w Rankingu światowym ITF Senior

Trenujemy w klubie tenisowym Bettemburg
Awatar użytkownika
bamaza42

Post autor: bamaza42 »

No to widze, ze moj Coditel, choc limitowany - najpewniejszy w tym towarzystwie - nie narzekam i nie zamierzam w zwiazku z tym zmieniac... :)
Awatar użytkownika
eustachy

Wnioski!

Dzień dobry ,

Panowie i Panie, dziękuję za wszystkie uwagi i opinie.
Chyba w myśl przysłowia - "Lepsze znane piekło niż nieznane niebo",
będę trwał przy Coditelu i w razie kolejnych kłopotów "posyłał gromy, klątwy i plagi" <mrgreen>

Wszystkim dziękuję i punktami uznania szybko się rewanżuje.
Życzę miłego weekendu.
High five! 8)
gabrjel

Post autor: gabrjel »

Kwestie techniczne odnośnie połączeń

Gwarancja prędkości to tzw CIR
http://pl.wikipedia.org/wiki/Committed_Information_Rate

CIR obowiązuje przy łączach biznesowych... (i z reguły kosztuje przy gwarancji 50% łącza 2x cenę łącza) polecam się wczytać w umowę...
101% pewności że jest tam określenie "prędkość gwarantowana do ...." - co znaczy że gwarantują iż prędkość może dobić do poziomu "..."

To że modem łączy się z prędkością 8MBit/s wcale nie znaczy że będziemy mieli 1024Kb/s transferu... bo to z reguły działa do punktu styku z siecią szkieletową operatora - a tam zaczynają się hocki klocki...

w firmie mamy 10MBit/s CIR (na 3 różnych łączach - co daje łącznie 30MBit) - w "peaku" (czyli maksymalnym skoku) każde łącze może pociągnąć do 34,8MBit/s... (czyli łącznie ponad 100MBit/s - około 12,5Mb/s)

Luksemburg nie ma dobrych łącz wyjściowych i nie ma żadnego IX'a (Internet Exchange Point) - http://en.wikipedia.org/wiki/Internet_Exchange_Point

Jedynym dobrym polecenia providerem mającym dobre połączenia z Polską jest Tele2... bo zakładam że każdy z was korzysta z PL stron...

Jeśli chodzi o p2p (torrent, emule, kazza itd) to GSM w ogóle się nie nadaje... chodzi o opóźnienia i techniczny sposób przesyłania danych... co do standardów w GSM:
1. GPRS 56KBit/s
2. EDGE, EGPRS - 212-268KBit/s (w zależności od urządzenia)
3. UMTS/3G - 384 KBit/s
4. 3,5G, HSDPA - 3,6-7,2MBit/s praktycznie, teoretycznie do 14,4MBit/s
http://pl.wikipedia.org/wiki/HSDPA

Co do polecenia czegoś... to najlepiej znaleźć kogoś koło siebie z łączem ADSL (w tym samym budynku) i wejść sobie na stronę
http://www.speedtest.net/
i sprawdzić połączenia z 3 miejscami
1. Bruksela
2. Zurych
3. Wrocław
żadne z nich nie powinno więcej/mniej
-PING <100ms
-DOWNLOAD >95% nominalnej prędkości (np dla 2Mbit/s jest 1945KBit/s)
-UPLOAD >80% nominalnej prędkości (256KBit/s jest 204Kbit/s)

ADSL to łącze nie synchroniczne (99% z was na kablu ma łącze nie synchroniczne) - ściąganie jest szybsze jak wysyłanie
technologia pozwala na uzyskanie 24Mbit/3,5MBit/s ale WSZYSTKO JEST ZALEŻNE OD ODLEGŁOŚCI OD CENTRALI...
w PL mieszkam w prostej lini 1,5km od centrali (więc InternetDSL 15MBit/s powinien mi śmigać) - to jest teoria w praktyce kabel od telefonu do centrali ma długość (sic!) 6,9km i do tego bardzo dużo zakłóceń - stabilnie mogę mieć 4MBit/0,5MBit/s.

Jako optymalne polecam wszystkim ADSL na kablu 2MBit/s będzie stabilnie, ping będzie niski (szybkość reakcji) a prędkość zadowalająca... co do ładowania się stron www to to że ktoś będzie miał 24MBit/s nie znaczy że strona www załaduje się szybciej jak kolegi z 2Mbit/s... serwery na których leży strona nie mają podłączenia do internetu rzędu 10GBit/s... bo nie ma to sensu (pomijając Rapidshare i inne podobne)... z reguły leżą na łączach 100MBit/s i mają limit na użytkownika około 512KBit-2MBit/s... więc łącze 8MBit/s (lub szybsze) w domu jeśli nie używamy szybkich serwerów nie ma sensu....

p.s. jak nie chcecie się bawić w odwiedzanie sąsiada to kuknijcie na statystyki:
http://www.speedtest.net/global.php?con ... city=37610
"Bądź uroczy dla swoich wrogów, nic ich bardziej nie złości."
gabrjel

Post autor: gabrjel »

Taka ciekawostka:
http://www.speedtest.net/global.php?continent=3

dlaczego Szwecja i Rumunia są najwyżej ?
- bo późno zaczęli tworzyć infrastrukturę i tę która jest tworzą najnowszymi technologiami (czyt. najszybszymi)

w EU Zachodniej przoduje Holandia bo przez nią przechodzą wszelkie łącza ze Skandynawii i EU Środkowej i Wschodniej (Także google mający swoją główną serwerownie na EU w Groningen doinwestował sporo) do pod oceanem do Ameryki pół/poł
"Bądź uroczy dla swoich wrogów, nic ich bardziej nie złości."
ODPOWIEDZ