Dzielnice Kohlenberg i Walferdange

Lokum na początek, wynajem, zakup nieruchomości...
Awatar użytkownika
dasty

Post autor: dasty »

MaWi pisze:Oczywiscie Kohlenberg to nie dzielnica, lecz ulica. Na obrzezach Cessange. ... Ale moze to tylko pozory...
jest to ulica - osiedle "résidentiel" z pieknymi willami, ladnie polozone - w kierunku na Leudelange. Spokoj. Niedaleko do autostrady (zjazd Leudelange).
mankamentem jest, ze czasami jak wiatr powieje od spalarni smieci to troche ja czuc :(
dannyboy

Post autor: dannyboy »

hej młodzieży :)
apropos pracy to pomylilem ulice. Pracował będę w banku w biurowcu na rogu Rue du Fort Neipperg i Rue Bender ... ale to tez 1,5 rzuta beretem od Dworca Centralnego W Luxemburgu :)

co do przeniesienia sie poza Lux gdzies na północ lub południe, to chyba wolę dojrzeć do takiej decyzji mieszkając z roczek lub pół w mieście :) ... na razie z rejonów średnio dalszych po głowie chodz mi właśnie Walfer i ten bloczek ... albo coś w Beggen ... lub całkiem daleko na południu w Bettembourg - znalazłem tam jakieś fajne gniazdka

wizyte podzieliłem tak, że 1wszego dnia oglądam wynalazki na kirchbegu. belair i merlu ... drugiego od rana ze 3 sztuki na howald i potem Walfer i Beggen (w beggen oddali jakis nowy bloczek i troche jest ofert)

pociąg to faktycznie w moim przypadku niezłe kryterium ...hmmm ... Mawi przy jakiej ulicy jest stacja w Walfer ???
Ostatnio zmieniony 03-07-2008, 00:47 przez dannyboy, łącznie zmieniany 1 raz.
dannyboy

dasty pisze:

osiedle "résidentiel" z pieknymi willami, ladnie polozone - w kierunku na Leudelange. Spokoj. Niedaleko do autostrady (zjazd Leudelange).
mankamentem jest, ze czasami jak wiatr powieje od spalarni smieci to troche ja czuc :(
Dasty a jak z infrastruturą dziecięcą i sklepową ? ... i co z samolotami ? jeśli nie jest gorzej niż na Kabatach :) to mogę przezyc :))) ... ahaś a przystaneczki autobusowe ?
Awatar użytkownika
bisia

Post autor: bisia »

stacja jest tuz za kosciolem -jadac od Mersch po lewej stronie, w poblizu slawetnego ronda. o ile sie nie myle to mozna tez wczesniej w lewo skrecic i rownolegla ulica do stacji dojechac, ale szczegoly pozostawie Mawiemu. :)
Awatar użytkownika
kajapapaja

Post autor: kajapapaja »

dannyboy pisze:apropos pracy to pomylilem ulice. Pracował będę w banku w biurowcu na rogu Rue du Fort Neipperg i Rue Bender ... ale to tez 1,5 rzuta beretem od Dworca Centralnego W Luxemburgu
no to najlepiej ci się lokować na Bonnevoie, Howal, Hesperange etc.....
===============================
"Education is an admirable thing, but it is well to remember from time to time that nothing that is worth knowing can be taught." - Oscar Wilde
eurokraci.eu
dannyboy

bisia pisze:stacja jest tuz za kosciolem -jadac od Mersch po lewej stronie, w poblizu slawetnego ronda. o ile sie nie myle to mozna tez wczesniej w lewo skrecic i rownolegla ulica do stacji dojechac, ale szczegoly pozostawie Mawiemu. :)
no to kurna zakładając że będe mieszkał w tym bloczku co wyżej dałem link ... to do stacji mam rzut beretem ... zastanawia mnie tylko jedno ... bloczek połozony jest prostopadle do Rue du Diekirch w odleglosci jakiej mam teraz z bloczku do Al. KEN ... a z drugiej strony za to są tory :) ... czy ta kolejka podmiejska nie hałasuje zanadto ? ....tj. czy nie jezdzi tamtędy przypadkiem superexpress relacji Zurich - Helsinki :) ???
Awatar użytkownika
kajapapaja

Post autor: kajapapaja »

dannyboy- mieszkam przy tej linii akurat tylko w Lux-ville i da sięmieszkać. W każdym bądź razie - w grillowaniu nam te pociągi nieprzeszkadzają <mrgreen>
"Education is an admirable thing, but it is well to remember from time to time that nothing that is worth knowing can be taught." - Oscar Wilde
eurokraci.eu
MaWi

Post autor: MaWi »

dannyboy pisze:Mawi przy jakiej ulicy jest stacja w Walfer ???
Pytanie uznaje za prowokacje ;) Niemal wszystkie dworce w Wielkim Ksiestwie leza oczywiscie przy... ulicach Dworcowych (rue/av. de la Gare) <mrgreen>
dannyboy pisze:superexpress relacji Zurich - Helsinki :) ???
Alez absolutnie! Jedynie pospieszny do Liege, no i oczywiscie co 10 minut osobowe w kierunku na Ettelbruck/Diekirch (i dalej -> Troisvierge, Wiltz, Gouvy)

Poziom halasu w rejonach, w ktorych mieszkasz, uznaje za niestety duzy, ale z doswiadczenia wiem, ze sa to kwestie subiektywne. Ja tu bede marudzil i narzekal, a kolega moze zawsze powiedziec, ze do tej pory mieszkal pod pasem startowym na Okeciu i jest mu w zasadzie rybka... ;)

W twoim przypadku Bettembourg to takze niezla lokalizacja, bo pociagi jezdza takze tamtedy. Gdybys sie jednak zdecydowal trzymac polnocy, to rozwaz tez Mersch oraz ewentualnie Lintgen czy inne Lorentzweiler. Skoro masz plan, zeby na rok gdzies przemieszkac w poszukiwaniu lepszej lokalizacji, to moze rzeczywiscie nie ma to znaczenia w tej chwili czy mieszkasz przy autostradzie czy przy linii TGV. No, a jak ci halas w koncu zacznie doskwierac, to bedziesz mial wieksza motywacje, zeby znalezc cos lepszego...

Aha – i pamietaj, ze na ostatnim posiedzeniu Elytarnego Klubu Polnocnikow Rada Starszych ustalila, ze do przystapienia kwalifikuje miejsce zamieszkania powyzej Mersch (nie chce tego wprost powiedziec, ze jedynie dlatego opuscilem Walfer przenoszac sie tam, gdzie psy d... szczekaja, ale tez i nie bede dementowac, jesli mnie wprost o to zapytasz ;) )
mil.ka

Post autor: mil.ka »

MaWi pisze: Poziom halasu w rejonach, w ktorych mieszkasz, uznaje za niestety duzy, ale z doswiadczenia wiem, ze sa to kwestie subiektywne. Ja tu bede marudzil i narzekal, a kolega moze zawsze powiedziec, ze do tej pory mieszkal pod pasem startowym na Okeciu i jest mu w zasadzie rybka... ;)
Zgadzam sie, kiedys bylismy u znajomych przy Rue de Dommeldange w Walfer (to wlasnie dokladnie przy tej linii) i powiem tak: siedzielismy sobie na oszklonej werandzie. Gdy przejezdzal pociag, trzeba bylo przerwac rozmowe i przeczekac, bo NIC nie bylo slychac.

Na nasze pytanie jak to wytrzymuja, odpowiedzieli, ze po ponad 20 latach czlowiek sie przyzwyczaja... <lol>
Awatar użytkownika
dslonce

Post autor: dslonce »

dannyboy pisze:hej młodzieży :)
apropos pracy to pomylilem ulice. Pracował będę w banku w biurowcu na rogu Rue du Fort Neipperg i Rue Bender ... ale to tez 1,5 rzuta beretem od Dworca Centralnego W Luxemburgu :)
Jednym slowem kolega bedzie pracowal na Av. Charles de Gaulle ;)
Witam wspolpracownika :)
dag
ODPOWIEDZ