Rejestracja kontraktu antenuptial
Agata, nie masz racji chyba - jak jest wspolnosc majatkowa, to i konta - choc osobne - sa wspolne. Na przyklad jak twoj maz przestanie splacac kredyt zaciagniety na diamenty dla kochanki, to bank (przez komornika?) zajmuje twoje konto - jak to we wspolnocie. A wiec ta zgoda na zaciagniecie kredytu jest tez jakby informacja dla banku, ze obie strony sa tego swiadome i zgadzaja sie jakby co pokrywac koszty...A w razie rozwodu - oba konta sa dzielone po polowie i kazdemu przysluguje po 50% kazdego....No, chyba, ze majatku sie nie dzieli, albo masz na koncie udokumentowany majatek, ktorego dorobilas sie przed zawarciem zwiazku...
Nie mowie, ze mam... bo nie jestem specjalistka ani w sprawie malzenstw, ani kochanek, ani rozwodow ;-)
Ale bank nie zajmie tak szybko mojego konta, bo chyba musi mojemu mezowi wytoczyc najpierw sprawe sadowa, a jak sie dobiora do mnie, to ja wtedy powiem, ze... (jako sprytna kobieta, bede miala na niego jakiegos haka) ;-)
W razie rozwodu niekoniecznie wszystko sie dzieli po polowie - to tez zalezy jak sie rozstajemy... i to sad dzieli... bo to jego wina, moja, albo za obupolna zgoda, a moze jeszcze ja bede zyc w gorszych warunkach, i mam dzieci i psa i kota itd...
Ale bank nie zajmie tak szybko mojego konta, bo chyba musi mojemu mezowi wytoczyc najpierw sprawe sadowa, a jak sie dobiora do mnie, to ja wtedy powiem, ze... (jako sprytna kobieta, bede miala na niego jakiegos haka) ;-)
W razie rozwodu niekoniecznie wszystko sie dzieli po polowie - to tez zalezy jak sie rozstajemy... i to sad dzieli... bo to jego wina, moja, albo za obupolna zgoda, a moze jeszcze ja bede zyc w gorszych warunkach, i mam dzieci i psa i kota itd...
Agata
Niestety bank robi to co jest najlatwiejsze i najtansze. Nie ma po co brac meza do sadu i przez procesy jezeli widac ze Ty masz troche kasy, i oni moga ja sobie wziasc.
W RPA najczesciej bank kasowal pozyczke na dom i sprzedawal dom na aukcji kilka dni pozniej. Zona wtedy traci tyle co maz.
Teoretycznie zgadzam sie na 100% z Bamaza, ale wedlug tego co ludzie tu pisza to nie jest to tak pilnowane jak powinno byc.
W RPA najczesciej bank kasowal pozyczke na dom i sprzedawal dom na aukcji kilka dni pozniej. Zona wtedy traci tyle co maz.
Teoretycznie zgadzam sie na 100% z Bamaza, ale wedlug tego co ludzie tu pisza to nie jest to tak pilnowane jak powinno byc.
Out of sorrow entire worlds have been built, out of longing great wonders have been willed.
A ja tez przecwiczylem Ale byla intercyza. Juz po emocjach, w ciagu kilku godzin ugodzilismy co kto bierze, zgodnie z intercyza, z prawnikiem podpisalismy, i kilka dni pozniej wszystko bylo zakonczone. Dzieki intercyzie, i tym ze i ona i ja mielismy nierucohmosci, samochody, i konta na swoje imiona, nie bylo sie o co bic, i choc milosc przeszla, to przyjazn zostala do tego dnia.
Out of sorrow entire worlds have been built, out of longing great wonders have been willed.
Dokladnie tak jest w przypadku istnienia intrcyzy. To akurat wiem na stowe.Agata pisze:bamaza42 napisał/a:
A tak nawiasem - co ma konto - oddzielne czy wspolne do kredytu?.... ze sie spytam...
A no ma, i to duzo. Bo ja obciazam moje wlasne konto kredytem, a nie konto mojego meza. Wiec nie pytam jego o zgode przy zaciaganiu kredytu, ani on mnie. Czyli i on dostanie forse na kochanke, i ja dostane - na moje ferrari.
Skoro bama twierdzi, ze przy braku intercyzy potrzebna jest zgoda - nawet posiadajac oddzielne konta - to moze ma i racje, chociaz ja osobiscie nie przypominam sobie zeby kiedykolwiek w banku pytano mnie w ogole (przed przyznaniem kredytow) czy mam intrcyze czy nie?
Stad moje watpliwosci.
Recepta na udane porzycie małrzeńskie!
A tu trochę w temacie: Od kryłem receptę na udane porzycie małrzeńskie!
Wiem, temat raczej do drzungli się nadaje, ale mam nadzieje rze admini mnie nie zaszczelom.
A wogule ten facet, co to pisze - czuly_wojtek - jest niesamowity, fenomen jakis normalnie
Wiem, temat raczej do drzungli się nadaje, ale mam nadzieje rze admini mnie nie zaszczelom.
A wogule ten facet, co to pisze - czuly_wojtek - jest niesamowity, fenomen jakis normalnie
"It is better to keep your mouth shut and appear stupid than to open it and remove all doubt."
Mark Twain
Mark Twain