kontynuacja ciąży w Luxemburgu - prośba o pomoc

Rozmowy o wszystkim, ale nigdy o niczym

Moderator: LuxTeam

dannyboy

kontynuacja ciąży w Luxemburgu - prośba o pomoc

Post autor: dannyboy »

Witajcie kochani,

Mam ogromną prośbę. Wraz z żoną (4 miesiąc ciąży), za ok. miesiąc sprowadzamy się do LUX (ja rozpoczynam pracę). Jako, że mój francuski jeszcze baaardzo kuleje, mam prośbę do wszelkich Mam i osób znających dobrze temat "papierkologii" związanej z ciążą.

Wyczytałem właśnie, że osoba chcąca się ubiegać o wszelkie zaisłki związane z ciążą powinna prowadzić przez cały jej okres formularz CNPF (książeczka ciąży). Czy mógłbym prosić kogokolwiek o pomoc w zdobyciu takowego ? Sprawdziłem na CPNF.lu i są tam jakieś pdf-y, ale ze względu na moją jak na razie podstawową znajomość tegoż języka nie potrafię nawet sprawdzić czy takowy formularz jest udostępniony jako PDF :((

Wyczytałem niedawno w informatiorium, ze warto jak najwcześniej "zbierać pieczątki" nawet u polskich lekarzy. Ponoć w LUX przy pierwszej wizycie u ginekologa (powinno być przynajmniej 5 wizyt, a pierwsza najpóźniej do końca 3 miesiąca ciąży) otrzymuje się książeczkę ciąży, do której przy każdej wizycie będą wbijane pieczątki.

Czy polski ginekolog/stomatolog (tu też wymagana jest wizyta?) może rozpocząć uzupełnianie takiegoż dokumentu ? No i najważniejsze. Czy ktoś z szanownych forumowiczów mógłby pomóc w zdobyciu takiego dokumentu ?

serdecznie z góry dziękuję za pomoc i odpowiedzi
Daniel & Ewa
misio

Post autor: misio »

Ksiazeczke ciazy wydaje ginekolog. Z tego co wiem, to mozesz potem isc do ginekologa np w PL i przybije ci pieczatke "wstecz". Przeciez wyzyty jakies byly :) pieczatki z PL sa honorowane.
Awatar użytkownika
Magda W.

Post autor: Magda W. »

Tak, karte ciazy wydaje ginekolog przy pierwszej wizycie. Kartke na pieczatki (Demande d'une allocation prenatale) tez dostalam od ginekologa, ktora uzupelnila mi pieczatki za wizyty w Polsce na podstawie polskich dokumentow - akurat byly to wyniki usg z data odpowiadajaca dacie wymaganej wizyty.
marcin

Post autor: marcin »

nie wiem czemu, ale formularze ktore potrzebujesz (allocation d'naissance) nie sa dostepne przez internet (disponibles aupres des gynécologues )

http://www.cnpf.lu/Pages/formulaires.htm

W kazdym badz razie mozna je dostac na miejscu u ginekologa lub poprosic o nie bezposrednio w urzedzie CNPF. Byc moze, ktos z forumowiczow sie tam wybiera i moglby wziasc je dla Ciebie i przeslac poczta. Jesli chodzi o wizyty w Polsce, to z tego co pamietam wystarczy polska ksiazeczka ciazy (nie pamietam na 100%), wazne jednak, ze jest kilka wizyt "obowiazkowych" u ginekologa ktore musza sie odbyc w okreslonym przedziale czasowym plus wizyta u stomatologa, ktora w Polsce nie jest wymagana. Formularz jest tez dostepny po niemiecku, ale nawet jesli bedziesz mial po FR to zwykly slownik pozwoli Ci "odszyfrowac" co i gdzie wpisac...
Awatar użytkownika
szymbi

Post autor: szymbi »

Jeszcze jedno - jeśli mnie pamięć nie myli wizyta u stomatologa przewidziana jest na 5-6 miesiąc ciąży, więc zrobicie sobie już tu na miejscu, aczkolwiek radzę już teraz umawiać termin, bo okresy oczekiwania są kilkutygodniowe.
Agata

Post autor: Agata »

szymbi pisze:Jeszcze jedno - jeśli mnie pamięć nie myli wizyta u stomatologa przewidziana jest na 5-6 miesiąc ciąży.
Mam przed soba ten formularz - stomatolog musi dac pieczatke przed koncem 5 miesiaca ciazy.
Agata
dannyboy

Moi drodzy, a czy Ktoś z Was mógły pomóc w ew. przesłaniu tegoż formularza do Polski?

Chciałabym zbierać jak najwcześniej owe pieczątki, a nie ma najmniejszej szansy na to żebym przed 1 sierpnia pojawiła się w LUX (w sierpniu będzie wlasnie 5ty miesiac).

Będę ogromnie wdzięczna za okazaną pomoc. Jeśli ktoś zechciałby przesłać mi ten formularz z CNPF, to chętnie podam adres na priv.

dziękuję z góry
Ewa (żona Daniela :)
misio

Post autor: misio »

Formularz dostaje sie po wizycie. Ja nie slyszalem zeby to "rozdawali". Przeciez sie nie pali, do konca masz troche czasu <mrgreen>
Awatar użytkownika
inesitka

Post autor: inesitka »

Kartę wydaje lekarz samej ciężarnej, jeżeli mieszka w Luksemburgu, więc nie sądzę, żeby można było wziąć "dla koleżanki". Nie widziałam też nigdzie czystych kart do pobrania.
Tak jak pisze Magda W., zaliczane są wizyty w Polsce, więc nic się nie martw, zabierz tylko ze sobą jakieś dokumenty z tych badań i umów się tutaj u ginekologa na termin zaraz po przyjeździe.
Pierwsza wizyta musi się koniecznie odbyć w pierwszym trymestrze, kolejnych terminów nie pamiętam. Jeżeli w Polsce masz wizyty co miesiąc, to na pewno się wstrzelisz w odpowiednie daty.
Aniamania

Post autor: Aniamania »

niestety nie mieszkam w luxie i nie bardzo sie orientuje jakie tam sa wymagania co do ciazy, ale mowie biegle po francusku i w tamtym roku zostalam mamusia, wiec jestem na biezaco ze slownictwem dotyczacym ciazy i dzieci, wiec gdybyscie mieli jakies pytania dotyczace slownictwa (tlumaczenia etc), piszcie na PW :))
pozdrawiam i zycze szczesliwej ciazy :))
aniamania :D
dannyboy

dzięki za wszystkie wyjaśnienia. Sądziłam, że formularz można pobrać z CNPF, ale skoro wydaje go lekarz :) <cry> ... to pozostaje mi czekać do pierwszej wizyty. Dzięki za wszystkie odpowiedzi.

Aniumaniu :) ... na pewno skorzystam z Twojej znajomości słownictwa :)

pozdrowienia dla ekipy, za 6 tyg. moze juz bedzie okazja spotkac sie osobiscie <mrgreen>
Aniamania pisze:niestety nie mieszkam w luxie i nie bardzo sie orientuje jakie tam sa wymagania co do ciazy, ale mowie biegle po francusku i w tamtym roku zostalam mamusia, wiec jestem na biezaco ze slownictwem dotyczacym ciazy i dzieci, wiec gdybyscie mieli jakies pytania dotyczace slownictwa (tlumaczenia etc), piszcie na PW :))
pozdrawiam i zycze szczesliwej ciazy :))
aniamania :D
marcin

Post autor: marcin »

formularz wydaja tez w CNPF, Wiem, bo sam go rok temu tam odebralem, bo zona byla w podobnej sytuacji co Ty. Mnie jest troche nie po drodze, ale moze sa tacy co mieszkaja w centrum i mogliby podskoczyc....
dannyboy

marcin pisze:formularz wydaja tez w CNPF, Wiem, bo sam go rok temu tam odebralem, bo zona byla w podobnej sytuacji co Ty. Mnie jest troche nie po drodze, ale moze sa tacy co mieszkaja w centrum i mogliby podskoczyc....
o to zmienia postać rzeczy :) ... będę bardzo wdzięczna, jeśli ktoś zechciałby zajrzeć do CNPF <oops> <oops>
Awatar użytkownika
wilqs72

Post autor: wilqs72 »

dannyboy pisze:o to zmienia postać rzeczy :) ... będę bardzo wdzięczna, jeśli ktoś zechciałby zajrzeć do CNPF <oops> <oops>
Planuje wycieczkę do CNPF jutro rano, więc dowiem się jak wygląda sytuacja i jeśli będzie można - wezmę stosowny formularz. Co prawda ktoś tu już pisał, że lekarz na miejscu w Lux może dokonać stosownych wpisów do formularza na podstawie badań przeprowadzonych w Polsce, więc być może wystarczy robić wszystkie badania do czasu wyjazdu z Polski, a następnie poprosić ginekologa prowadzącego ciążę o uzupełnienie formularza.
"It is better to keep your mouth shut and appear stupid than to open it and remove all doubt."
Mark Twain
Awatar użytkownika
wilqs72

Post autor: wilqs72 »

Byłem dziś rano w CNPF i wziąłem formularze, więc jeśli chcesz żeby ci je przesłać podaj mi adres (najlepiej na prv lub e-mail).
"It is better to keep your mouth shut and appear stupid than to open it and remove all doubt."
Mark Twain
ODPOWIEDZ