Antena Satelitarna - nasze prawa

Rozmowy o wszystkim, ale nigdy o niczym

Moderator: LuxTeam

Awatar użytkownika
szymbi

Post autor: szymbi »

byly pisze:btw szymbi, to dzisiejsza telewizja jest tak nudna, ze nie ma czym sie podczerwieniac ja ogladajac, bez wzgledu czy w lozku czy w livingu
No wiesz, moja wypowiedź nie była aż tak wyrafinowana, jak to zostało odczytane przez Ciebie i nie tylko... chodziło mi raczej o te promienie penetrujące intensywnie Twoje mieszkanie w trakcie oglądania telewizji... :>
Awatar użytkownika
byly

Post autor: byly »

a Szymbi, rozumiem, masz na mysli elektrosmog. Ale na to jest bardzo proste rozwiazanie:
- po pierwsze przekazniki maja wylacznik i po prostu mozesz odlaczyc je na noc od pradu i podczerwieniane w ciagu snu bedzie wykluczone
- po drugie ja z reguly wiekszosc urzadzen podlaczam do przedluzaczy z listwa ktora rowniez ma wylacznik, naciskasz na jeden przycisk i wszystko jest wylaczone

Dla fanatykow zdrowego stylu zycia sa takie specjalne bezpieczniki od pradu, nie wiem dokladnie, jak to funkcjonuje do konca , ale w kazdym badz razie one jakos "wyczuwaja" czy w sypialni jest jeszcze aktywne jakies urzadzenie elektryczne, po wylaczeniu ostatniego (np. lampki kolo lozka) jakos automatycznie odcinaja doplyw pradu do calej sypialni, zeby nie bylo w ciagu nocy zadnych fal elektro-magnetycznych, elektrosmogow itd.

BTW w aktualnym prospekcie REALu w Trewirze jest w promocji wlasnie taki zestaw na podczerwien za 19,99 euro (Funkübertragungs-Set)
Awatar użytkownika
Mas

Post autor: Mas »

A ja może kiedyś doczekam się jakiegoś prawa, które zagwarantuje mi prawo do posiadania psa.
Co do telewizji - to pomimo tego, że posiadamy telewizor, w gniazdku głucho i niedługo minie rok bez TV i jakoś nawet ten stan polubiłem.
Kiedy jednak mam ochotę coś zobaczyć, to wszystko co jest dostępne na polskich platformach można znaleźć w sieci, w dobrej jakości, tak samo jak filmy te starsze jak i te najnowsze i nie chodzi tu o P2P, RS czy MU - bez anteny, tunera, dekodera itd.
Awatar użytkownika
piastdp

Post autor: piastdp »

Troche zmienie temat :) Czy podczas dużego deszczu tez macie problem z odbiorem Cyfry + ? Właśnie zaczeła sie jakkas ulewa i obraz co jakis czas zanika ! Zastanawiam sie czy jakiś parasol nad anteną nie ustawić ! <evil>
Awatar użytkownika
byly

kazdy profesjonalny instalator anten powie ci to samo: nalepsza gwarancja dobrego obrazu jest wieksza antena posiadajaca tzw. rezerwy pogodowe
Wiec jesli z reguly wystarcza antena 60 cm, zainstaluj 75 cm i powinno byc bez problemow z dezsczem (normalnym)

BTW: przy ustawianiu anten do odbioru cyfrowego istotne sa dwa parametry:
- intensywnosci sygnalu
- jakosc sygnalu

Podobno (nie znam sie na tym) w razie czego lepiej jest ustawic antene, by jakos sygnalu byla wyzsza, nawet na koszt instensywnosci sygnalu, wtedy jest mnie problemow z pogoda
Awatar użytkownika
piastdp

Post autor: piastdp »

Faktycznie moze problem jest w tym ze moje antena to 60 :/ mimo tego ze Hot Bird lata nad nami to pożądny deszcz psuje przyjemnośc oglądania co niektórych programów <evil>
Awatar użytkownika
bamaza42

Post autor: bamaza42 »

Ja miewam czasem problem z odbiorem, no, przez 2 lata moze 2 razy sie zdarzylo...ale przy duzej ulewie, z duzym wiatrem. Dzis nie bylo problemow (ale moze u mnie mniej padalo?...)
eubulus

Post autor: eubulus »

My mamy mala antene a mimo to pogoda nie zaklocila nam jeszcze odbioru programow C+
deep78

Post autor: deep78 »

Czy w ramach podsumowania dyskusji ktoś z Was mógłby przesłać działający link do konkretnych przepisów umożliwiających instalację anteny, czy pozostajemy na etapie gdybania? <bezradny>
lestat

Post autor: lestat »

deep78

Post autor: deep78 »

Chodzilo mi o przepisy europejskie.
Awatar użytkownika
byly

deep78 pisze:Chodzilo mi o przepisy europejskie.
Te mityczne "przepisy" europejskie, to zadne przepisy w rozumieniu Rozporzadzenia Rady obowiazujacego bezposrednio w kazdym panstwie czlonkowskim, tylko co najwyzej rekomandacje i dyrektywy, a te moga byc bardzo rozwodnione przez orzecznictwo sadow narodowych, i tak np. w Niemczech niby jest prawo, jak sie urodziles w innym kraju i chcesz utrzymwywac wiezi ze swoja ojczyzna, ALE jak w budynku jest telewizja kablowa oferujaca odplatnie (w przypadku polskiej telewizji za slona oplata jeden program: TV POLONIA) chociazby jeden program narodowy, to juz nie masz tego prawa do anteny.

Wiec ja bym sie za bardzo nie opieral na tych przepisach unijnych, bo w innych krajach (Belgia) sa tez rozne ukryte restrykcje.
lestat

Sorki pomerdały mi się linki :)
Znalazłem coś takiego:
http://www.europarl.europa.eu/meetdocs/ ... 0637pl.pdf

http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/Lex ... FIN:EN:PDF

Jest tam dość dużo powołań na wszelakie dokumenty unijne.
Awatar użytkownika
byly

no dzieki Lestat, ale nie zmienia to faktycznego stanu, iz mi np. zaledwie kilkanascie tygodni temu wlasciciel zabronil instatalacji anteny satelitarnej powolujac sie na telewizje kablowa i wyroki sadow niemieckich.
Oczywiscie moge sie teraz zwrocic do sadu i zaskarzyc te decyzje podajac podstawe prawna zaproponowana przez komisje, co bedzie mnie najpierw kosztowac kupe forsy i za jakies 2 lata moze jakis tam nadrzedny sad niemiecki przyzna mi nawet racje. Tylko co mi z tego przez te 2 lata in-between? Typowy rozziew miedzy teoria a praktyka
lestat

Wszystko zależy od zapisów w umowie najmu. Jeżeli jest tam wyrażny zakaz montażu anteny lub dokonywania modyfikacji mieszkania to leżysz. Jeśli takowego nie ma to on musi pozwać Cię do sądu i raczej przegra.
W cytowanym dokumencie, lokator zamonował antenę mimo zakazu w umowie.
Sądzę, iż przy braku takowego zakazu sąd wydałby inny werdykt. Jak zobaczysz w uzasadnieniu wyroku sąd powołuje się na wyższość prawa właśiciela w oparciu o umowę.
ODPOWIEDZ