koszty ogrzewania olejowego

Lokum na początek, wynajem, zakup nieruchomości...
ewab

koszty ogrzewania olejowego

Post autor: ewab »

Dzien dobry, czy ktos sie orientuje ile mniej wiecej wynosza koszty ogrzewania olejowego domu ok. 200m kw. na rok? Za sugestie bede wdzieczna, Ewa
Ewa
MaWi

Post autor: MaWi »

Wydaje mi sie, ze duzo zalezy od tego na ile ergonomiczny jest sam dom (czy jest "szczelny", dobrze zaizolowany, czy sa podwojne okna, jesli tak, to jakiego typu, etc. itp.). Drugim warunkiem jest to czy instalacja grzewcza (tak piec, jak i kaloryfery) dziala wlasciwie, jest sprawna, ma nowoczesna i skuteczna regulacje pozwalajaca na dosyc precyzyjne ustawienie temperatury i jej dokladne kontrolowanie przez system. Na tym mozna sporo zaoszczedzic lub oczywiscie sporo stracic.

Przykladowo – mysmy zamieszkali w domu o nieco wiekszej powierzchni, ale niestety z instalacja grzewcza w fatalnym stanie. Niestety zanim cokolwiek z tym zaczellismy robic zaczal sie sezon grzewczy, tak wiec ogrzewanie pracuje nieergonomicznie i z cala pewnoscia mozna by zaoszczedzic. Moim zdaniem w tym roku do konca sezonu opal bedzie nas kosztowal ok. 2000 euro. Mysle jednak, ze przynajmniej polowa z tego "idzie w gwizdek".

Poza tym oczywiscie wazne sa tez przyzwyczajenia. Jedni lubia spedzac zime na Hawajach we wlasnym domu a inni preferuja zimny wychow cielat ;) Tak wiec pytanie moze miec szereg zupelnie rozbieznych odpowiedzi. Sam jestem ciekaw jaki bedzie rozrzut cenowy...
ewab

No wlasnie, maz bedzie ogladal dom w przyszlym tygodniu. Stan okien, izolacje latwo sprawdzic, gorzej zobaczyc czy instalacja grzewcza jest sprawna. Czekamy wiec na dalsze wyliczenia:). Teraz przynajmniej wiemy, ze 2000 euro na rok to dosc duzo;). Pozdrawiam serdecznie
Ewa
ewab

No wlasnie, maz bedzie ogladal dom w przyszlym tygodniu. Stan okien, izolacje latwo sprawdzic, gorzej zobaczyc czy instalacja grzewcza jest sprawna. Czekamy wiec na dalsze wyliczenia:). Teraz przynajmniej wiemy, ze 2000 euro na rok to dosc duzo;). Pozdrawiam serdecznie
Ewa
Awatar użytkownika
jespere

Post autor: jespere »

tak jak wspomnial mawi wszystko zalezy od stanu domu i instalacji oraz od przyzwyczajen.
no i oczywiscie od temperatur.
mysle, ze mozna skonsumowac od 2tys do5tys litrow. 1tys. litrow kosztuje dzis ok 630€
Awatar użytkownika
lolo753

Post autor: lolo753 »

wiesz co postaram ci sie dowiedziec ile kosztuje ogrzanie domu z lipnymi oknami napewno lipna instalacja i grzejnikami wlaczonymi ciagle na full, do tego ogrzewny jest tez garaz, wiec mysle ze to bedzie maksymalna kwota jaka mozna zaplacic za ogrzewanie, niestety bede mogl to zrobic dopiero za tydzien jak wroce do LUX, bo jade do PL.
pzdr Lolek
Awatar użytkownika
pipokl

Post autor: pipokl »

Tak sięgajac pamięcią, przez ostatnie 4 lata wychodzilo nam 2200-2700 l mazutu, czyli przy zmiennych cenach od 0,44 do 0,56 (ostatnio) max. do 1500 euro. Ogrzewana powierzchnia - 175 m2 + strych. Zakladam, że masz instalację podwójną tj. CO + ciepla woda z bojlerem.

Wydaje mi się, że podawane 2000 euro (i do okolo 5000 l) to przesadzone wartości.
pzdr,
MaWi

Post autor: MaWi »

pipokl pisze:Tak sięgajac pamięcią, przez ostatnie 4 lata wychodzilo nam 2200-2700 l mazutu, czyli przy zmiennych cenach od 0,44 do 0,56 (ostatnio) max. do 1500 euro. Ogrzewana powierzchnia - 175 m2 + strych. Zakladam, że masz instalację podwójną tj. CO + ciepla woda z bojlerem.

Wydaje mi się, że podawane 2000 euro (i do okolo 5000 l) to przesadzone wartości.
pzdr,
Nie to, zebym sie licytowal (bo sam chcialbym w dobie nieustajaco drozejacego mazutu, by moj dom byl mniej energozerny), ale zauwazy, ze piszesz o ogrzaniu 175 m2 za 1500 euro, podczas, gdy ja mam do ogrzania 240 m2 czyli jakies 40% wiecej. Do tego niestety instalacja wymaga renowacji, czego nie moglem zrobic, bo sie sezon grzewczy zaczal, zanim ja te instalacje "przejalem". Dlatego tez jest dosyc nieergonomiczna. Mam jednak nadzieje, ze ten remont CO zrobie i za rok bede mogl sie z toba licytowac, ale w odwrotna strone :)
ODPOWIEDZ