Czyli reasumujac: wszystkie opony zimowe sa glosniejsze niz letnie z wyjatkiem Michelinow, tak? Bo jesli tak, to to rzucaloby nieco inne swiatlo na twoja poprzednia wypowiedz... Ale dzieki za rade i adres stronki. Z pewnoscia skorzystam.misio pisze:Only Michelin.
Uwaga na opony zimowe / sniegowe
No wiesz, ja poziomu decybelow nie sprawdzam ale wydaje mi sie ze statystyczny uzytkownik i tak nie zauwazy roznicy chyba ze jest "artysta" <roll>
Ja ci te Alpiny moge polecic, ale i tak uwazam ze dobra opona w rozsadnej cenie jest... Debica Frigo2 czyli taki niby GoodYear chyba. Calkiem sporo samochodow w... Luxie ma te opony. Serio, widzialem w poprzednia zime. Gdzie kupili, nie wiem. <bezradny>
A inni, ktorych znam cenia sobie tez Continentale.
Ja ci te Alpiny moge polecic, ale i tak uwazam ze dobra opona w rozsadnej cenie jest... Debica Frigo2 czyli taki niby GoodYear chyba. Calkiem sporo samochodow w... Luxie ma te opony. Serio, widzialem w poprzednia zime. Gdzie kupili, nie wiem. <bezradny>
A inni, ktorych znam cenia sobie tez Continentale.
Ciekawe podczas 6 lat nie spotkalem sie z takia praktyka ani zaleceniem. No i nie znam takiego producenta, co by tak zalecal. Co wiecej, wydluzone okresy wymiany oleju przyszly do nas, czyli do Europy wlasnie z usa, gdzie to przebiegi sa po prostu duze.j23 pisze:Wymiana oleju co 5-6 tys km nie mil - cztery razy do roku.
mysle, ze Tomi ma racje. sa michelinki a potem dlugo nic.
ja tam jezdze na barumach - polecam, jezdzilem na uniwersalnych calorocznych gooddyearach - 5 z plusem, a odradzam matadory - slizgaly mi sie ciagle nawet przy ruszaniu - pamietam ze z radoscia sie ich pozbylem.
Innych nie znam to nic nie powiem.
ja tam jezdze na barumach - polecam, jezdzilem na uniwersalnych calorocznych gooddyearach - 5 z plusem, a odradzam matadory - slizgaly mi sie ciagle nawet przy ruszaniu - pamietam ze z radoscia sie ich pozbylem.
Innych nie znam to nic nie powiem.
Michelin ma dobre opony, fakt. Ale dobrych producentow jest kilku. W zaleznosci od rozmiaru opon, testy wygrywaja rozne opony. Ale w czolowce zawsze mozna znalezc Bridgestone, Continental, Goodyear i Michelin (kolejnosc alfabetyczna).
Ale tak naprawde to chyba powinno sie robic testy wywazajac wyniki srednia pogoda w danym regionie. Bo zwykle jak opona jest rewelacyjna na sniegu, to bedzie slaba na np. mokrej nawierzchni. A moze lepiej w takim razie wziac cos co jest srednie we wszystkich kategoriach? Bo niestety idealow nie ma nawet wsrod opon <cry>
http://www.adac.de/Tests/Reifentests/Wi ... eID=164079
Ale tak naprawde to chyba powinno sie robic testy wywazajac wyniki srednia pogoda w danym regionie. Bo zwykle jak opona jest rewelacyjna na sniegu, to bedzie slaba na np. mokrej nawierzchni. A moze lepiej w takim razie wziac cos co jest srednie we wszystkich kategoriach? Bo niestety idealow nie ma nawet wsrod opon <cry>
http://www.adac.de/Tests/Reifentests/Wi ... eID=164079
- kajapapaja
No to uprzejmie "donoszę", że na północnych (tych zawsze najchłodniejszych) krańcach Wrocławia obecnie 2 cm [shadow=white]śniegu[/shadow] <rotfl>szymbi pisze:a u mnie w PL 15 cm śniegu i letnie gumy na felgach... Na szczęście zdaje się w dniu naszego wyjazdu ma się nieco ocieplić.
mam tylko nadzieję, że lotnisko zdążą odśnieżyć