Lux - Brüssel-Charleroi
Moderator: LuxTeam
Lux - Brüssel-Charleroi
Czy ktos moglby mi powiedziec ile czasu zajmuje dojazd stad na lotnisko w Charleroi? Nigdy z tamtad nie lecialam, a musze na chwile do Wawy wyskoczyc, wiec nie wiem ile czasu (tak realnie) przeznaczyc na droge, na zaparkowanie (gdzie tam mozna zaparkowac?), na dojscie i zaczekowanie? 2 godziny? 3... 4?
Od czasu, jak skonczyli remont na E411, to nie powinno ci to zajac wiecej niz 2 godziny. Ja co prawda nie jechalem tamtedy w ostatnich miesiacach, choc kiedys zdarzalo mi sie te trase przemierzac. Byc moze wiec ktos bedzie mial bardziej aktualne informacje na temat robot drogowych czy korkow. Tak czy inaczej – 2 godziny wydaje sie byc i tak juz czasem z pewna tolerancja, wiec chyba jest to wynik realny do osiagniecia. Jesli nigdy nie bylas w Charleroi, to moze jeszcze dolicz jakies 30 minut na bladzenie i temu podobne sprawy. Problemu z parkingiem chyba miec nie bedziesz, bo jest tam sporo miejsc, natomiast jesli chodzi o check-in – to standardowo powinnas byc przynajmniej godzine wczesniej. Moim zdaniem wyjazd z Luxa 3,5 godziny przed odlotem powinien byc OK. Jesli chcesz miec zapas i swiety spokoj – licz 4 godz. Wiecej to juz chyba tylko furmanka 

- Marguerite2003
Do Charleroi dojeżdża się spokojnie w ciągu 2 godzin, nam zajmuje (w zależności od pory wyjazdu) między 1h40 do 2h. Droga jest banalnie prosta więc zabłądzić też się nie da - zjeżdża sie na Mons/Charleroi w okolicach Namur i potem znowu prosto. Trzeba pamiętać tylko, że na lotnisko zjeżdża się na Fleurus. Jest jeszcze drugi zjazd, 3 km dalej (i raczej nawigacje prowadzą tamtędy) ale ostatnio był zamknięty z powodu remontu przez dość długi okres i chyba bezpieczniej zjechać na Fleurus, żeby potem nie błądzić. Potem kierować się drogowskazami.
W Charleroi jakoś nie było nigdy przeraźliwych kolejek do odprawy, ale dla bezpieczeństwa te 1h30 przed odlotem trzeba być.
Aha, jedna uwaga - na wieczorne loty wyjeżdża sie w godzinach szczytu. To może być jedyne utrudnienie. Szczerze polecam wyjechać jednak przed 17...
W Charleroi jakoś nie było nigdy przeraźliwych kolejek do odprawy, ale dla bezpieczeństwa te 1h30 przed odlotem trzeba być.
Aha, jedna uwaga - na wieczorne loty wyjeżdża sie w godzinach szczytu. To może być jedyne utrudnienie. Szczerze polecam wyjechać jednak przed 17...
- Marguerite2003
To może jakąś wspólną wycieczkę zrobimy
Ja lecę do W-wy w środę 23 stycznia.
Co do czasu dojazdu - potwierdzam że 2 godziny powinny wystarczyć, trochę gorzej może być w piątkowe popołudnie; w tygodniu rzeczywiście jest trochę tłoczno przy wyjeździe z Lux, ale w porównaniu z piątkowym korkiem, w którym zdarzyło mi się kiedyś utkwić to "małe piwo".

Co do czasu dojazdu - potwierdzam że 2 godziny powinny wystarczyć, trochę gorzej może być w piątkowe popołudnie; w tygodniu rzeczywiście jest trochę tłoczno przy wyjeździe z Lux, ale w porównaniu z piątkowym korkiem, w którym zdarzyło mi się kiedyś utkwić to "małe piwo".
"It is better to keep your mouth shut and appear stupid than to open it and remove all doubt."
Mark Twain
Mark Twain