plan wystawek

Rozmowy o wszystkim, ale nigdy o niczym

Moderator: LuxTeam

PoliteBoy

plan wystawek

Post autor: PoliteBoy »

<aniolek> witam. <aniolek>
Ma może już ktoś plan wystawek na Luxemburg??
ukasz
Awatar użytkownika
kajapapaja

Post autor: kajapapaja »

wystarczy zerknąć na www.luxexpo.lu
===============================
"Education is an admirable thing, but it is well to remember from time to time that nothing that is worth knowing can be taught." - Oscar Wilde
eurokraci.eu
Awatar użytkownika
anwi

Post autor: anwi »

Obawiam się kaju, że raczej chodziło o sperrmüll.
MaWi

Post autor: MaWi »

Generalnie kazda gmina ma wlasny plan wystawek i na stronie www gminy jest dokladnie napisane kiedy odbywa sie Spermull. Najczesciej ma to miejsce raz na kwartal. Co do Lux-Ville (bo jak mniemam, o miasto stoleczne ci chodzi), to jesli dobrze rozumiem to, co jest napisane tutaj: http://www.vdl.lu/Vivre+%C3%A0+Luxembou ... rants.html to nie ma okreslonego terminarza wywozu starych gratow, tylko nalezy zadzwonic na numer 4796-3640, zeby sie umowic na wywoz w jeden z dni powszednich miedzy godzina 8.00 a 16.00. Wywozka jest bezplatna, o ile to co wystawisz zgodne jest z lista dopuszczonych do wywozu przedmiotow wymienionych na stronie j.w.
Ostatnio zmieniony 26-12-2007, 23:06 przez MaWi, łącznie zmieniany 1 raz.
Borys

Post autor: Borys »

A to takie wystawki sa z gory zaplanowane na caly rok ?
Ura Bura Szef Podwóra
MaWi

Post autor: MaWi »

Borys pisze:A to takie wystawki sa z gory zaplanowane na caly rok ?
Jak najbardziej! A nawet niektore gminy drukuja kalendarze zawierajace zestaw wszystkich wywozek smieci – od zwyklych odpadkow, poprzez recycling i makulature po wlasnie Sperrmull. W wiekszosci gmin juz w styczniu wiadomo co i kiedy beda wywozic az do konca roku. Dodam, ze informacje te docieraja az do Polski, bo nieraz widzialem juz w noc przed wsytawka kursujaca po mojej gminie furgonetke z rejestracja z dolnoslaskiego poszukujaca co ciekawszych "kaskow" z wystawki nim pozre je rankiem smieciara...
Awatar użytkownika
kajapapaja

Post autor: kajapapaja »

no to pytanie - w moim mniemaniu - jest nieprecyzyjne, i nie po polsku
"Education is an admirable thing, but it is well to remember from time to time that nothing that is worth knowing can be taught." - Oscar Wilde
eurokraci.eu
Awatar użytkownika
byly

Post autor: byly »

ja tez po raz pierwszy w zyciu slysze, zeby na "sperrmüll" mowic "wystawka" <roll>
Awatar użytkownika
bamaza42

Post autor: bamaza42 »

byly pisze:ja tez po raz pierwszy w zyciu slysze, zeby na "sperrmüll" mowic "wystawka"
No wiesz, "wystawka" to po polsku po prostu (od "wystawiac" - z domu - to, co nie potrzebne...)...ja o tym slyszalam - ale w wlasnie w Niemczech, Wlk. Brytanii, Szwecji, Holandii....ale w Lux jeszcze nie widzialam...chociaz, owszem, na mojej ulicy widzialam juz dwa razy jak staly pod dwoma roznymi domami stare sofy...i jakies szafki - to chyba bylo to, ale nie wiedzialam, zeby je smieciara zabrala - dlugo staly - kilka tygodni...
asiunia

Post autor: asiunia »

byly pisze:ja tez po raz pierwszy w zyciu slysze, zeby na "sperrmüll" mowic "wystawka"
A ja sie z tym slowem spotkalam juz bardzo dawno temu. Moja mama miala kiedys jedna kolezanke, ktora w latach 80-tych wyjezdzala na saksy do Niemiec i pamietam, jak zawsze do nas przychodzila to opowiadala co nowego udalo jej sie z wystawki nabyc...

A wracjac do Sperrmüll, to rzeczywiscie w kazdej gminie wyglada to inaczej, u mnie np przyjezdzaja raz w miesiacu co wynika z kalendarza, ktory dostalam juz w polowie grudnia.
Awatar użytkownika
anwi

Post autor: anwi »

Bamaza, bo w Lux-Ville umawiasz się telefonicznie na odbiór gratów, a może nie wszyscy o tym wiedzą.

U nas też trzeba zadzwonić, ekipa przyjeżdża raz na trzy miesiące, ale jadą tylko tam, gdzie były zgłoszenia.
Awatar użytkownika
mary_81

Post autor: mary_81 »

kajapapaja pisze:
no to pytanie - w moim mniemaniu - jest nieprecyzyjne, i nie po polsku
Według mnie bardziej zwięzłe i precyzyjne być nie mogło. A "wystawka" to słowo, z którym spotkałam się juz nie raz.

PoliteBoy, tutaj masz rozpisane miesiąc po miesiącu, co i kiedy wystawiają/zbierają u nas w Leudelange ;) http://www.leudelange.lu/Default.aspx?i ... d7a6a94783 .
kszysiek

Re: plan wystawek

Post autor: kszysiek »

PoliteBoy pisze:<aniolek> witam. <aniolek>
Ma może już ktoś plan wystawek na Luxemburg??
politeboy- w luxemburgu wystawki są na telefon , ale też dużo ludzi wywozi własnymi autami na Recyclingcenter który jest w każdej gminie. pozdrawiam krzysiek
ODPOWIEDZ