Wiecej durnowatych pytan
Wiecej durnowatych pytan
1. Gdzie kupic "soda water", czyli woda gazowana (normalnie to bylo firmy Schweppes, ale tu nie moge znalesc)? Prosze wziasc pod uwage ze to nie to samo co Rosport gazowany, lub Perrier czy cokolwiek gazowane i do znalezienia przy wodach w supermarkecie. Te maja duzo wieksze bombelki, i szybko sie ta woda "wygazowuje". A "soda water" ma male bombelki, uzywa sie ja n.p. do koktaili, i bombelki sa przez dlugi czas.
2. Tak jak Europejczycy sie glupio pytaja czy w RPA mamy krany, i w nich wode, lub czy mozna kupic a Afryce szynke, lub czy slonie laza po ulicach, itd; to ja jako taki Afrykanerski nieuk chcialbym wiedziec czy w Polsce na kazdej stacji bezynowej mozna dostac ta lepsza kategorie diesla do samochodow (czyli nie diesel typu do ciezarowek)?
3. Pytanie #2 pownownie, ale teraz chodzi o Ukraine a nie o Polske. Koledzy w Kyiv nie maja w sumie pojecia ale mowia ze moze byc bardzo trudno...
2. Tak jak Europejczycy sie glupio pytaja czy w RPA mamy krany, i w nich wode, lub czy mozna kupic a Afryce szynke, lub czy slonie laza po ulicach, itd; to ja jako taki Afrykanerski nieuk chcialbym wiedziec czy w Polsce na kazdej stacji bezynowej mozna dostac ta lepsza kategorie diesla do samochodow (czyli nie diesel typu do ciezarowek)?
3. Pytanie #2 pownownie, ale teraz chodzi o Ukraine a nie o Polske. Koledzy w Kyiv nie maja w sumie pojecia ale mowia ze moze byc bardzo trudno...
Out of sorrow entire worlds have been built, out of longing great wonders have been willed.
W sumie to chyba nie bardzo rozumiem twoje pytaniedigilante pisze:2. Tak jak Europejczycy sie glupio pytaja czy w RPA mamy krany, i w nich wode, lub czy mozna kupic a Afryce szynke, lub czy slonie laza po ulicach, itd; to ja jako taki Afrykanerski nieuk chcialbym wiedziec czy w Polsce na kazdej stacji bezynowej mozna dostac ta lepsza kategorie diesla do samochodow (czyli nie diesel typu do ciezarowek)?
![;)](images/smilies/icon_wink.gif)
Co prawda w Polsce dość popularne było lanie oleju opałowego do ciężarówek (i nie tylko) czy "chrzczenie" paliwa, ale chyba żadna stacja się tym nie chwaliła.
Z drugiej strony - jeśli masz samochód z jakimś dość nowoczesnym silnikiem, to rzeczywiście radziłbym tankowanie na markowych stacjach, i to paliwa trochę lepszej jakości - większość stacji sieciowych ma takie, np.
- Shell V-Power Diesel
- BP Ultimate Diesel
- Orlen Verva ON
ale pewnie nie znajdziesz ich w każdej małej miejscowości.
"It is better to keep your mouth shut and appear stupid than to open it and remove all doubt."
Mark Twain
Mark Twain
Co do wody to polecam Rosport niebieski.
A jesli chodzi o paliwo to... widze ze kolega daje sie nabrac na patenty koncernow zeby sprzedawac "to samo paliwo" ale za wieksza cene hehehe...
Daj spokoj, tankuj tu i tam na zwyklych stacjach "BP, Shell, Orlen" i bedzie dobrze.
No chyba ze lubisz przeplacac.
A jesli chodzi o paliwo to... widze ze kolega daje sie nabrac na patenty koncernow zeby sprzedawac "to samo paliwo" ale za wieksza cene hehehe...
Daj spokoj, tankuj tu i tam na zwyklych stacjach "BP, Shell, Orlen" i bedzie dobrze.
No chyba ze lubisz przeplacac.
Sorry wilqs... mowilem ze to durne pytanie. W RPA jest tylko diesel do ciezarowek. Nieuki wlasnie tam kupuja sobie jakies BMW 530D i silnik pali olej juz po kilku kilometrach. Po kilkadziesieciu tysiaciach kilometrow silnik jest prawie do wywalenia. Dla tego bardzo malo wiem o dieslu.
Out of sorrow entire worlds have been built, out of longing great wonders have been willed.
Re: Wiecej durnowatych pytan
Ad 1 : nie mam pojeciadigilante pisze:1. Gdzie kupic "soda water", czyli woda gazowana (normalnie to bylo firmy Schweppes, ale tu nie moge znalesc)? Prosze wziasc pod uwage ze to nie to samo co Rosport gazowany, lub Perrier czy cokolwiek gazowane i do znalezienia przy wodach w supermarkecie. Te maja duzo wieksze bombelki, i szybko sie ta woda "wygazowuje". A "soda water" ma male bombelki, uzywa sie ja n.p. do koktaili, i bombelki sa przez dlugi czas.
Ad 2 : Tutaj w Luksemburgu jest tak ze na stacji benzynowej mozna dostac dwie rozne jakosci ropy (diesla) roznica w cenie do 0,10 €. W Polsce na stacjach benzywnowych mozna dostac np na stacjach BP olej napedowy w wersji ULTIMATE i jest on z zalozenia lepszej jakosci. Jesli chodzi o stanowiska tankowania dla ciezarowek to nie wiem czym rozni sie jakosciowo natomiast pistolet z takiego dystrybutora ma wieksza srednice w celu nalania wiekszej ilosci diesla na minute. Cena jest nizsza niz tego dla osobowek bo kierowcy kupuja srednio jednorazowo kilkaset litrow.
Ad 3 : Ukraine znam bo tam jezdze. Tam jest ciut gorzej z dobrej jakosci dieslem. Natomiast tankujac na markowych stacjach jestes w stanie uniknac klopotow. Pozatym nie polecam wycieczki na Ukraine wlasnym samochodem. Uwazam ze lepiej poleciec samolotem a pozniej w razie potrzeby wynajac samochod z kierowca i gra muzyka.
PS
Czy po ulicach SOUTH AFRICA chodza slonie samopas ?
![;)](images/smilies/icon_wink.gif)
Ura Bura Szef Podwóra
Digilante, sporo akcesoriów i ingredientów do drinków znajdziesz w, nomen omen, drink-shopach. Jest taki na Howaldzie, ale nie tylko. Można tam też znaleźć butelkowe wersje napojów sprzedawanych zazwyczaj w plastikowych opakowaniach jak również takie atrakcje, jak kompletne ubrania z logo Bofferdinga albo gustowny parasol ogrodowy z tymże.
Re: Wiecej durnowatych pytan
Jak kolega digilante ma takie bardzo wygorowane i wyszukane potrzeby dot. rozmiaru babelkow w wodzie mineralnej , to ja koledze sugeruje wynajecie butli z gazem CO2 w firmie AirLiquide i no niech te zuluska "soda water" zrobi se sam, jak ten Slodowy Adam <hura>digilante pisze:1. Gdzie kupic "soda water", czyli woda gazowana (normalnie to bylo firmy Schweppes, ale tu nie moge znalesc)? Prosze wziasc pod uwage ze to nie to samo co Rosport gazowany, lub Perrier czy cokolwiek gazowane i do znalezienia przy wodach w supermarkecie. Te maja duzo wieksze bombelki, i szybko sie ta woda "wygazowuje". A "soda water" ma male bombelki, uzywa sie ja n.p. do koktaili, i bombelki sa przez dlugi czas.
.
A jak nie, to zawsze moze sprobowac wode Badoit.....