Przypomnijcie sobie artystow z lat 80-tych jak na przyklad Alphaville lub David Bowie. Byla wlasnie taka moda ze wygladali ani nie jak meszczyzni, ale tez nie jak kobiety, czyli po Angielsku z Greckiego "androgynous".
Czy jest na to jakies inne slowo, uzywane wlasnie w tym wypadku w jezyku polskim?
Ogladalem raz program w polskiej TV o Alphaville i reporter uzyl wlasnie to slowo, napewno nie byla to jakas forma slowa "androgynous", ale raczej cos jakby z francuskiego...?
Ok ok, ale chodzi wlasnie *nie* o slowo "androgyniczny" ale jakies inne ktore wlasnie reporter uzywal... "androgyniczny" jest to slowo dosyc generalne, a to slowo ktorego szukam jest nazwa tej mody z lat 80-tych jaka Alphaville, David Bowie, itd mieli.
Out of sorrow entire worlds have been built, out of longing great wonders have been willed.
Digilante ja ci proponuje dluzej sie nie meczyc i moze do Krzysztofa Szewczyka lub do Videoteki Doroslego Czlowieka po prostu napisac. Kto jak kto ale pan Szewczyk powinien to wiedziec.
Dzieki wszystkim za podpowiedzi, ale to bylo cos innego. Nie mysle abym sie mylil bo slowo bylo naprawde nieznane (mi przynajmniej), i nawet w programie slowo bylo nie tylko kilka razy powtozone ale i wytlumaczone. Moze naprwade napisze. Dzieki!
Out of sorrow entire worlds have been built, out of longing great wonders have been willed.
Ty to potrafisz zarazić tematem digilante, teraz i mnie będzie gryzło ... może chodzi Ci o taki nurt „new romantic”, albo styl "electropop" ? no ale te terminy nie mają etymologii francuskiej chyba, a ich desygnatem nie jest obojniacza forma człowiecza