Warto ?

Rozmowy o wszystkim, ale nigdy o niczym

Moderator: LuxTeam

piomay

Warto ?

Post autor: piomay »

Mieszkam w Polsce, Ale chce przyjechać do Lux, warto ?

Po tym jak Luxemburg otworzył rynek pracy dla Polaków usiedliśmy z żoną i po krótkiej dyskusji stwierdziliśmy `że o ile Anglia czy Irlandia nam zupełnie nie pasuje, do Luxemburga moglibysmy się przeprowadzić.

Nasza sytuacja:
Zona jest szefem HRu w sporej firmie francuskiej, Biegle posluguje sie zarowno francuskim jak i niemieckim. Chciala by znalezc prace w hotelarstwie (?) (skonczone studia, + dwa studia podyplomowe)

Ja jestem informatykiem, obsluguje informatycznie stacje benzynowe duzego koncernu w paliwowego, najlepiej by bylo jakbym znalazl prace w zawodzie ktory wykonuje od lat, Jednak zdaje sobie sprawe ze moze byc trudno (srednie wykrztalcenie, prawie zerowa znajomosc jezykow) Chetnie popracuje tak naprawde wszedzie, byleby poznac jezyk.

Mamy tez niespelna dwuletniego synka.

Dosc mamy dziadowania w Polsce, durnej sytuacji politycznej. Chcemy odpoczac od polityki i dwa razy w roku jezdzic na wakacje :) (nie ogladajac sie na to ze nas nie stac)

Warto? Znajdziemy prace? Gdzie szukac? Jak to jest z wynajeciem mieszkania? kontem? zameldowaniem?

Wielkie dzieki za wszelkie odpowiedzi

pozdrawiam i do zobaczenia (?)

Piotr M.
Awatar użytkownika
bamaza42

Post autor: bamaza42 »

piomay pisze:Chcemy odpoczac od polityki i dwa razy w roku jezdzic na wakacje
...hmmm...zycze szczescia z tymi wakacjami 2x w roku....no, chyba, ze w Polsce... :)
misio

Post autor: misio »

Dlaczego ma nie miec tych wakacji 2 razy w roku. Urlop = 25 dni, a jak sie zalapie do banku to ma 30 + swieta panstwowe.

Z jego opisu wynika, ze jak znajdzie prace to o pieniadze zbytnio nie bedzie sie musial martwic.
davit

Post autor: davit »

Witam
Tutaj znajduja sie stronki gdzie mozna rozgladnac sie za praca:
http://www.monster.lu/
http://rtl.lu/search/luxbazar/

Nie ma co ukruwac ze wyksztalceni ludzie z jezykami w Lux zarabiaja dobre pieniadze, jesli chcialbys znalesc jakas prace bez jezyka to pewnie tylko fizyczna (8 euro/h), a jesli lubisz to co robisz, a podejrzewam ze zarabiasz wiecej niz pensja podstawowa w PL, to radze przemyslec to jeszcze raz - to taka rada tylko odemnie ;)
pozdrawiam
Awatar użytkownika
dslonce

Post autor: dslonce »

W waszej sytuacji zaczelabym szukanie pracy z Polski raczej nie przjezdzjac w ciemno... Jak juz jedno z Was sie zatrudni wtedy mozna myslec o przeprowadzce. Wiekszosc info jak i gdzie szukac mieszkania jest juz na tym forum. Poszukiwania pracy zaczelabym od www.monster.lu jest tez kilka innych stron, ale adresow nie pomne ;)
Powiniennes na gwalt zaczac sie uczyc francuskiego/angielskiego, bo informatyk nie znajacy jezykow moze potrzebowac duzo czasu na znalezienie godziwego zajecia :(

Zycze powodzenia i za Misiem powtorze, ze wakacje 2 razy do roku sa do zrealizowania :)
dag
Awatar użytkownika
bamaza42

misio pisze:Dlaczego ma nie miec tych wakacji 2 razy w roku. Urlop = 25 dni, a jak sie zalapie do banku to ma 30 + swieta panstwowe.
Alez oczywiscie!....ja nie kwestionuje prawa do urlopu!!!.... Ale chyba nie o to chodzi?...
Co innego miec urlop, a co innego....wyjechac na urlop...
misio

Juz ci napisalem, ze z jego doswiadczeniem nie bedzie sie martwil o pieniadze, a w sektorze prywatnym szybciej sie dostaje podwyzki niz w Komisji...
Awatar użytkownika
bamaza42

misio pisze:z jego doswiadczeniem
ja wiem, i dziedzina bardzo dobra, i doswiadczenie bardzo cenne....ale wiesz jak to jest w Lux bez znajomosci jezykow....i nie, zebym chciala zniechecac.... Po prostu zalecalabym ostroznosc, chocby ze wzgledu na dziecko... No, ale jest jeszcze zona, z rownie niezlym doswiadczeniem, a do tego z "dobrymi" jezykami - tak jak ktos juz wczesniej radzil - powtorze, ze bezpieczniej szukac z PL....
misio

Akurat w inforamtyce angielski mu na poczatek wystarczy - Diligante cos na ten temat chyba wie.

A co do tego ze LEPIEJ szukac z Polski - to jest oczywiste.
Awatar użytkownika
anwi

Post autor: anwi »

Tyle, że kolega pisze: „prawie zerowa znajomość języków”...
piomay

Post autor: piomay »

anwi pisze:Tyle, że kolega pisze: „prawie zerowa znajomość języków”...
Dokladnie.
Sprecyzuje.
Ja sobie bez problemu radze z dokumentacja techniczna zarowno w Angielskim jak i w Niemieckim. Niestety jest to znajomosc bierna. Ucze sie obecnie obydwu jezykow, jednak na razie komunikatywnie to ja moge powiedziec gdzie mieszkam i co robie :-) No po prostu zero.

Dla siebie chcialbym znalezc jakakolwiek prace w ktorej moglbym poznac jezyk. Za jakis czas chce wrocic do swojego zawodu ktory wykonuje od lat w Polsce czyli Informatyka.

Jakby ktos potrzebowal informatyka w Lux to mozecie mnie brac ;)

Z moja zona o tyle jest lepiej ze zna zarowno francuski jak i niemiecki w stopniu w pelni komunikatywnym, a francuski dodatkowo dosc dobrze w stopniu biznesowym.

Juz zaczelismy szukac jakiejs pracy w Lux.

Nadal nie mam odpowiedzi jak to jest z zameldowaniem, ubezpieczeniem (szczegolnie dziecka) mieszkaniem (jest podobnie jak w niemczech jakas kaucja?)

dzieki za wszelkie odpowiedzi :)

--
pozdrawiam
Piotr
Awatar użytkownika
anwi

Post autor: anwi »

Co do zameldowania, ubezpieczenia, mieszkania i innych spraw - proszę przeszukać forum, bowiem wiele podobnych pytań już padło (odpowiedzi również) - i wszystko po polsku (rzecz dla informatyka raczej prosta :-)).

A tak w skrócie - mieszkanie można wynająć, jak się ma dochody. Zameldowanie jest konsekwencją wynajęcia mieszkania - z umową wynajmu idzie się do merostwa-gminy). Kaucja za mieszkanie - jak najbardziej (wysokość różna - od miesięcznej wysokości czynszu, najczęściej dwu- lub trzykrotna). Jak się ma pracę, to z ubezpieczeniem dziecka czy współmałżonka niepracującego nie ma problemu.
misio

No bez znajomosci jezykow to ciezko, ale jak piszesz, zona zna wiec na start jakos by to bylo.

Tak czy siak, zycze powodzenia.
Awatar użytkownika
digilante

Post autor: digilante »

Pan Digilante wlasnie sie nie odzywal, bo akurat byl na urlopie ;)

Jak juz inni pisali - angielski nie tylko starczy na poczatek, ale jest to jezyk bez ktorego moze byc trudno znalesc prace w informatyce. Problem jest, ze powinno sie znac ten jezyk bardzo dobrze. No ale jak piszesz ze mozesz przeczytac dokument techniczny, to nie jest tak zle.

Narazie to ja sam pracuje w informatyce (zona sie uczy), i wystarcza na bardzo dobre zycie (przynajmniej ja tak mysle), wakacje co kilka miesiecy, itd. Problem w tym ze samemu trudno kupic dom lub lepsze mieszkanie bez kredytu az po uszy, ale jezeli oboje byscie pracowali to nie powinno byc z tym problemu.
Out of sorrow entire worlds have been built, out of longing great wonders have been willed.
katarzyna marek

Post autor: katarzyna marek »

Witam,

My z moim chlopakiem tez planujmy wyjazd do Luxemburga. problem w tym, ze ja znam biegle francuski i srednio angielski, a moj chlopak niestety nie zna zadnego jezyka.
Czy warto sie pchac??? A jak ze znalezieniem pracy? Mozna sie utrzymac? No i gdzie mozna szukac pracy? Przegladalam stronki, ktore polecacie, ale jakos nic nie znalazlam,,,
ODPOWIEDZ