Transfer praw emerytalnych do Instytucji UE

Instytucje UE i ich budynki, pierwsze dni eurourzędnika, Szkoła Europejska...
asiunia

Post autor: asiunia »

marcin pisze:ale gdzie tkwi blad ?
Nie wiem, mysle, ze tu: "9.258 %".
Skad wiesz, ze to procent, a nie jakas inna miarka? :)
Awatar użytkownika
byly

Post autor: byly »

asiunia pisze:
marcin pisze:ale gdzie tkwi blad ?
Nie wiem, mysle, ze tu: "9.258 %".
Skad wiesz, ze to procent, a nie jakas inna miarka? :)
Biust dziewiatka???? <shock>
Awatar użytkownika
bamaza42

Post autor: bamaza42 »

marcin pisze:CO z kasa z II filaru. Czy leci do transferu, czy dostajemy do reki (skoro nie podlegamy po polski system, to ustawa nas juz nie dotyczy, wiec pieniadze sa nasze), czy tez leza i procentuja az do naszej emeryturki ?
Wyzej w tym watku napisalam:

"...ja ostatnio na pismo zaniepokojonego mojego funduszu, ze od ponad roku nie splywaja do nich skladki musialam odpowiedziec, ze wiem, ze nie splywaja i nie beda splywaly, bo juz nie pracuje w PL - i co ja mam z tym (z funduszem) zrobic - odpowiedzieli mi, ze zrobic nic nie moge, ze przyjmuja do wiadomosci, ze skladki nie beda wplywac i ze po perostu bedzie sobie lezalo i "procentowalo" to, co do tej pory wplynelo..."
...nie wiem, czy to cos wyjasnia, ale wynika z tego, ze...tak jak piszesz...Chyba, ze ZUS razem z zusowska kasa przeleje... ?
Awatar użytkownika
bamaza42

Post autor: bamaza42 »

W Staff Regulations sa podane jakies wzory do wyliczen "emerytalnych", w AnnexXII
- ale (jako absolwentka klasy matematycznej <mrgreen> ) nawet nie probuje sie w nie wglebiac, bo na pierwszy rzut oka wygladaja STRASZNIE!!! - kompletnie nie wiem, o co chodzi....moze komus cos one powiedza i moglby nas / sorki - mnie / objasnic ?...
asiunia

No dobra, nie ma chetnych do strzaskania zagadki wiec podaje rozwiazanie:)

Otoz w moim konkretnym przypadku wygladalo to tak:
z tego co wplacilam na konto emerytalne do luxemburskiej kasy - wyliczono, ze w Luni mialabym 9 lat 3 miesiace i 3 dni pracy.
Jako, ze faktycznie przepracowalam tylko 5 lat i 5 miesiecy (i ani pol dnia wiecej;) ),
to tez tylko tyle mogli mi dac. Zeby dostac te 5 lat i 5 miesiecy, wedlog skladek, ktore place teraz (wzglednie placilam w momencie wystawienia wniosku o transfer) wystarczyloby mi na lux koncie emerytalnym 27 761,16.

Wiec teraz moze od konca uda sie komus wyliczy co i jak i.... dlaczego?? ;) Moze te 9.258 co wychodzi po zastosowaniu formulki to nie zadne procenty (jak zaproponowal marcin) tylko wlasnie lata? ;)
marcin

Post autor: marcin »

tak, od tylu jest duzo lepiej liczyc

do jakich wnioskow doszedlem :

47452.42 / 9 lat i 3 miesiecy i 3 dni = 427 E / miesiac

oraz

27761.16 / 5 lat i 5 miesiecy = 427 E / miesiac

prawdopodobnie 9,258 to lata, bo to po prostu 9 lat 3 miesiace i 3 dni ( 9 lat i 94 dni )

czyli wyliczyli dla Asiuni skladke miesieczna na poziomie 427 E. Jak to zrobili to dla mnie tajemnica (to pewnie wynika z tego tajemiczego wzrou z tajemniczym parametrm 9,393), skladka Asiuni powinna byc ok 246 E. Tak czy tak wynika z tego ze wklad instutucji do naszej pensji nie jest 2/3, ale co najwyzej polowa. (tak jak w PL). Skad macie te informacje, ze UE placi 2/3 ?

a wracajac do ZUS. Wg tabelki 180 tys PLN i w wieku 62 lat przejscia na emeryture, ZUS wyplaci 793 zl. ( 120 tys = ok. 500 zl ). Nasze pieniadze w ZUS sa tylko indeksowane. Temu gosciowi, ktory wymyslil reforme emerytalna w PL powinni wybudowac jakis pomnik. Przykladowo, wplacajac do OFE polowe tego co do ZUS, od 1999 roku stan kont jest u mnie dokladnie taki sam !!!! Fakt, ze to zasluga dobrej koniktury, ale wlasnie na tym to polega, zeby nasza emerytura rosla wraz z rozwojem kraju i dobrych inwestycji a nie tylko poziomem inflacji ....
marcin

hmmm, znalazlem co to jest ACTUARIAL EQUIVALENT :

powiedz mi jaki masz ACTUARIAL EQUIVALENT a powiem Ci ile masz lat :D (tzn ile mialas(es) lat w dniu zlozenia wniosku ... Asiunia ma oczywiscie lat 18 ;)

Przy okazji wynika z tego ciekawy wniosek, najlepiej zlozyc transfer zaraz przed pierwsza promocja i przy jak najnizszym kursie euro (a nie zaraz po skonczeniu okresu probnego), bo kazdy rok wiecej na karku = wiekszy wspolczynnik ...

For purposes of calculating the pensionable years to be credited under Article 11(2) and (3) of Annex VIII to the Staff Regulations:

The number of pensionable years to be taken into account shall be calculated on the basis of the transferable amount of the pension rights acquired during the periods referred to in the first subparagraphs, respectively, of Article 5(1) and (2), minus the amount of capital appreciation between the date on which the transfer application is registered and the date of the actual transfer.

Where the national or international body is not able to supply the value of the pension rights on the date on which the application is registered, simple interest at the rate provided for in Article 10 of Annex XII to the Staff Regulations shall be deducted from the amount transferred for the period from the date on which the application is registered to the date of the actual transfer.

The number of pensionable years to be taken into account shall be calculated as follows:

by converting the transferred amount (M) into a theoretical income (R) using the latest actuarial values (V2) as provided for in the table in Annex 2, according to the formula R = M/V2

by converting this notional pension (R) into a number of pensionable years (N) to the Community pension scheme, based on (i) the annual basic salary (T) to which the staff member is entitled on the date on which his transfer application is registered and (ii) the annual rate of pension right accumulation applicable to the staff member in question (P), according to the formula N = R / (T x P).

for staff who entered service before [01/05/2004] the bonus obtained shall be subject to the application of a weighting (CR) (see table Annex 3) to take account of the provisions of Article 22(1) and (2) of Annex XIII to the Staff Regulations, comprising amendments to the pensionable age and to the rate of increase of rights acquired after the normal pensionable age of the staff member concerned.

Amounts transferred to the Community pension scheme in a currency other than euros shall, for purposes of determining the number of pensionable years, be converted into euros on the basis of the monthly rate set by the Commission for the implementation of the budget in the month in which the application is registered.

For purposes of applying points 1, 2 and 3 and, if the institution in question finds that the transfer was not possible on the date when the staff member announced their interest due to a lack of agreement with the pension scheme in question on suitable arrangements for doing so, the date to be taken into account shall be the date on which the application is registered.

Where the application is registered during the probation period, the date to be taken into account shall be that on which the staff member is established or that of the end of his probation period.

The number of pensionable years to be taken into account may not under any circumstances exceed the number of years during which the staff member in question was a member of the schemes in question. Any excess amount resulting from the ceiling on the number of pensionable years shall be reimbursed to the staff member concerned.
Agata

Post autor: Agata »

Ja jestem chwilowo za leniwa na cala zabawe wyliczankowa.

Wydaje mi sie, ze na razie nie ma sie co bawic w wielka matematyke. Dopiero gdy beda umowy z PL dot. transferu praw emerytalnych, a potem jak ZUS i nasze OFE przesla dane dot naszych skladek, to PMO wyliczy wszystko dzielnie i przedstawi nam PROPOZYCJE, ktora zaakceptujemy i transfer sie odbedzie lub nie zaakceptujemy. Do tego czasu statut moze sie zmienic milion razy i na nic dzisiejsze wyliczenia...
Mysle, ze PMO jest rownie leniwe jak ja dzis (czytaj: sprytne, hi hi) i chcac zaoszczedzic sobie pracy, zalaczy jakies ABC wyliczen.

Pozdrawiam
Agata
asiunia

marcin pisze:Skad macie te informacje, ze UE placi 2/3 ?
W PENSIONS Services powiedzieli mi, ze my placimy 10,25 procent, a nasz pracodawca (czyli instytucje unijne) doplacaja 20,50 %.
Ostatnio zmieniony 30-10-2007, 21:59 przez asiunia, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
kajapapaja

Post autor: kajapapaja »

asiunia pisze:W PENSIONS Services powiedzieli mi, ze my placimy 10,25 procent, a PE (w naszym przypadku marcin) 20,50 %.
dokładnie tak jest - w KE jest tak samo; po prostu system jest taki sam dla wszytskich eurourzędasów...
===============================
"Education is an admirable thing, but it is well to remember from time to time that nothing that is worth knowing can be taught." - Oscar Wilde
===============================
eurokraci.eu
asiunia

kajapapaja pisze:w KE jest tak samo; po prostu system jest taki sam dla wszytskich eurourzędasów...
Oczywiscie kaja, masz racje. Moze troche niejasno napisalam wczesniejszego posta, dlatego juz go poprawilam:))
Agata pisze:Wydaje mi sie, ze na razie nie ma sie co bawic w wielka matematyke. Dopiero gdy beda umowy z PL dot. transferu praw emerytalnych (....) na nic dzisiejsze wyliczenia...

Zauwaz Agata, ze nie wszyscy z nas pracowali wczesniej TYLKO w Polsce. Niektorzy z nas (nawet jesli jest to nieliczna garstka), pracowali TYLKO za granica, w panstwach, z ktorymi takie umowy istnieja juz od wielu lat. Wiec pozwolisz uprzejmie, iz mimo braku umowy z ZUSem i tak pobawimy sie w wyliczanki i rachowanki i tak sobie troche podyskutujemy i pogdybamy? Jesli Cie to nie dotyczy to przeciez nie musisz sie udzielac...

Pozdro, kaja! :)
Awatar użytkownika
byly

dokladnie, ja np. nie pracowalem ani minuty w Polsce i jestem wlasnie ciekawy jak przeliczaja konkretne lata pracy i skladki wplacone w euro na unijne lata pracy.
asiunia

byly pisze:jestem wlasnie ciekawy jak przeliczaja konkretne lata pracy i skladki wplacone w euro na unijne lata pracy.
Chyba w zyciu sie nie doliczymy....

No bo skad wziela sie ta (marcinowa;) ) kwota 427?
"47452.42 / 9 lat i 3 miesiecy i 3 dni = 427 E / miesiac
oraz
27761.16 / 5 lat i 5 miesiecy = 427 E / miesiac "

W dniu skladania wniosku moja skladka emerytakna wynosila 245,30 euro. Wiec to ani razy dwa, a tymbardziej razy trzy nie pasuje nijak:(
marcin

Przy okazji wynika z tego ciekawy wniosek, najlepiej zlozyc transfer zaraz przed pierwsza promocja i przy jak najnizszym kursie euro (a nie zaraz po skonczeniu okresu probnego), bo kazdy rok wiecej na karku = wiekszy wspolczynnik ...
tu oczywiscie zrobilem blad. Ze wzoru wynika, ze kwote dzielimy przez ten wspolczynnik, czyli im mniejszy tym lepiej a on rosnie wraz z wiekiem. Tak wogole to jest to bardzo ciekawy wskaznik, bo np. jest wysoki w wieku 20 lat , by w wieku 27 osiagnac najnizszy poziom a pozniej to juz rosnie i wieku 65 lat wynosi juz 15,215.

Dlaczego tak jest nie mam pojecia, pewnie za tym stoi jakas grubsza statystyka ...

w kazdym razie wynika, ze wniosek najlepiej skladac jak najszybciej ( no chyba ze sie ma 20 lat, he, he, he ;) to wtedy lepiej poczekac do 27 lat )

tajemnicze pozostaje jak oni doszli do tej skladki 427 E .... ale to niewazne. Wystarczy miec swoj wspolczynnik aktuarialny - nauczylem sie nowego slowa :D z tabelki na intacomie, kwote w ZUSie, pensje podstawowa i wtedy latwo policzyc ile lat nam zalicza. To pomnozyc przez 1,9 ocenic swoje sily w sprawie awansu, pomnozyc to przez spodziewana ostatnia pensje i Voila mamy wysokosc emerytury zarobionej w ZUSie czy gdziekolwiej indziej. Z moich wyliczen wynika, ze kwota z UE jest 2 razy wieksza niz spodziewana ZUS-owska bazujac na obecnej pensji podstawowej, jak doliczymy awansy proporcja bedzie jeszcze korzystniejsza.

to ze ZUS nie ma jeszcze umowy nie ma znaczenia. Najwazniejsza jest data zlozenia wniosku i kurs euro w tym dniu ....

Dzieki Asiunia za Twoj wklad w te ukladanke <brawa> mimo, ze nie doszlismy jak oni to licza ...
Awatar użytkownika
byly

ok, Marcin, poniewaz ja jestem noga z liczenia i dalej nie rozumiem, co to jest wskaznik aktuarialny (zaliczamy sie do elitarnego grona osob, ktore znaja w ogole takie slowo ;.-), to wylicz mi prosze na moim przykladzie.

Moje skladki w niemieckim ZUSie: niecale 100 tys. euro, przyjmijmy 100 tys., zeby bylo latwiej liczyc
zaszeregowanie unijne: AD5 step 2.

Pracowalem w Niemczech prawie 16 lat, ciekaw jestem bardzo, ile z tego wyjdzie w Unii.
ODPOWIEDZ