byly pisze:gwoli scislosci, od epsa AST na konto emerytalne jest przekazywane 600 euro a nie 200, bo epsy placa 1/3, instytucje 2/3).
To fakt. O tym zupelnie zapomnialm wymyslajac moje przyklady, wiec pewnie "troche" to zmienia postac rzeczy...
byly pisze:konia z rzedem temu, kto mi wytlumaczy, co to znaczy konkretnie "aktuarialny"
I to jest, byly, pewnie najciekawsze pytanie w calej tej dyskusji. Ja oczywiscie pojecia nie mam co to za zwierze i z czym to sie je (tego dokumentu po angielsku nie chce mi sie czytac, bo to meczaca lektura, a o tej porze to juz nie wspomne...), ale rzucilam okiem jeszcze raz, na ten moj transfer i rzeczywiscie widnieje tam ten ekwiwalent i wynosi on 9,393. Ale co to ma znaczyc(???).
Ok. Nie ma robic z czego tajemnicy, wiec podam liczby jakie wystepuja w moim konkretnym przypadku i moze dzieki temu, po kolei, wspolnie dojdziemy do konkretow?
Formula matematyczna: M x 100. Nalezy to podzielic przez: A x 12 x I x 1,9
Przy czym: M = kwota przetransferowana (47 452,42 euro)
A = wysokosc pensji podstawowej w momencie skladania wniosku 2 393,13
I = to wlasnie ten ekwiwalent aktuarialny i wynosi 9,393
No i na koniec jakies 1,9. Nie wiem czego(?), czy to kilo, czy mililitry, czy centymetry, czy decybele.... Nie wiem, po prostu nie jest to nigdzie napisane, tylko w formule te 1,9 i koniec.
Moj staz pracy w Luksie to 5 lat i 5 miesiecy.
Teraz potrzebujemy jakas madra glowe od cyferek (byly, Ty odpadasz;) ), ktora na tej podstawie wyliczy moj transfer. Ja prawidlowa odpowiedz podam, jak juz ktos sie pomeczy;))
Szymbi, nie ukrywam, ze licze na Ciebie, jako, ze temat dobrze znasz, a i o cyferkach tez masz pojecie;))
Aha, i zeby nie bylo watpliwosci – ja sama tez sie juz pogubilam zupelnie i juz nie wiem jak to zostalo wyliczone, mimo iz moje uproszczone rachunki pasuja do przykladow, ktore podalam na poczatku....