Witam mam pytanie?
Czy jest mozliwosc zameldowania w Luksemburgu bede placil miesiecznie
ile sie nalezy ale nie musze tam mieszkac.Chyba ze sa inne mozliwosci prosze
o jakies podpowiedzi.
Moj email r.wiewior@op.pl.
Raha pisze:
Czy jest mozliwosc zameldowania w Luksemburgu bede placil miesiecznie
ile sie nalezy ale nie musze tam mieszkac.
Bez lamania prawa to raczej nie ma takiej mozliwosci.
By byc rezydentem Luksemburga musisz tu przebywac wiecej niz polowe czasu w roku, gdzies kiedys widzialem zapis prawny ale nie moge wspomniec gdzie.
Oczywiscie mozesz sobie kupic mieszkanie zameldowac sie w nim i w nim nie przebywac, np mieszkajac w innym miejscu w WKL, ale musialbys wtedy chocby odbierac pisma administracyjne, ktore rzadko ale jednak sa wysylane.
aliza pisze:Nie do końca rozumiem co masz na myśli - zameldować ale nie mieszkać? To po co ci to zameldowanie?
To proste - po to, zeby miec w Lux adres, zeby pod tym adresem zarejestrowac firme, ze wzgledow chyba wszystkim tu obecnym znanych...
Ja mam takiego "sasiada"....Wynajmuje mieszkanie nade mna, placi wlascicielce czynsz, jest zameldowany, itd....ale mieszka i dzialalnosc gospodarcza prowadzi w Brukseli....pewnie z adresem Lux
Witam
Faktycznie troche zle sformulowalem ,chodzi o to ze ponad rok pracuje juz w Lux jako kierowca.Potrzebuje meldunku po to jakby mnie zwolnili to bedzie nalezal sie zasilek w Lux a nie w kraju itd.W mojej firmie za duzo polakow nie pracuje i przez to pytam tutaj.
...sorry za wscibstwo....a gdzie mieszkasz od ponad roku?.... <bezradny>
I dlaczego chcesz placic i nie mieszkac?.....niestety nie moge Ci pomoc, ale zaintrygowalo mnie to ...
w takich firmach transportowych nie trzeba mieszkac w poblizu jak w instytucjach
myslisz ze w tir ach z L spotkasz luksemburczykow ? Rozne firmy sie tu podatkowo instaluja a w razie jakis problemow to tutaj zapomogi dostaja tylko rezydenci a inni czy polacy ,turcy,lub hindusi to zaleznie
kilka lat temu (moze ok 10) pewna bardzo duze firma splajtowala a z kierowcow nie wiem czy nawet 1 byl rezydentem ....
Widze ze szkoda bylo pytac.Po prostu tak mi ktos podpowiedzial zebym tak zrobil bo sie bedzie nalezalo jakbym stracil prace,a firma istnieje i raczej bedzie istniec.A jak trzeba bedzie
to i zamieszkam bo na wekend sobie zjade.
to co mowilem to dotyczylo nie rezydentow wiec dla ciebie warto miec adres tylko ze po zameldowaniu w gminie jest wizyta w domu mundurowych i czasami niedyskretne pytania
mozesz sie tez zameldowac u kogos (dzielic mieszkanie ) tylko wtenczas w administracji luks nie wiem jak sie to odbywa
tu problem bo zameldowanie do mieszkania rodzinnego nawet jednoosobowego dodatkowej osoby oprocz wizyty nie pozadanej mundurowych zmienia kategorie podatkowa mieszkanca i inne rzeczy
Witam
Szukam jakiegoś warsztatu samochodowego. Najlepiej MITSUBISHI jeśli taki jest w niedalekiej okolicy luxemburga. Jeżeli nie to może kto poleci mi jakieś ASO.
Mój email pegazus1@go2.pl <evil>