Instalacja anteny

Dokąd na zakupy, kupno auta, komunikacja publiczna, lekarze, edukacja, banki, ubezpieczenia, telekomunikacja...
k@t@rynka

Post autor: k@t@rynka »

Wybaczcie pytanie laika czy 'tuner' i 'converter' to samo czy 'dekoder' i 'tuner' to to samo.
Rozumiem ze 'converter' to cos przy antenie - czy to sie kupuje w pakiecie z anena ?

Jak widac kompletny laik ...
Awatar użytkownika
wilqs72

Post autor: wilqs72 »

k@t@rynka pisze:Wybaczcie pytanie laika czy 'tuner' i 'converter' to samo czy 'dekoder' i 'tuner' to to samo.
To drugie - dekoder = tuner = set-top-box (i pewnie jeszcze parę alternatywnych określeń) - czyli urządzenie do którego z jednej podłącza się sygnał z anteny, a z drugiej - odbiornik telewizyjny. Z reguły jest to mniejsza lub większa skrzynka, którą stawia się w pobliżu telewizora.
k@t@rynka pisze:Rozumiem ze 'converter' to cos przy antenie - czy to sie kupuje w pakiecie z anena ?
Jeśli twoja antena to coś takiego jak tu http://www.optex.fr/Fichiers/Notices/m701264.pdf to konwerter (z 2 wyjściami) powinien być w komplecie.
"It is better to keep your mouth shut and appear stupid than to open it and remove all doubt."
Mark Twain
k@t@rynka

ooo - juz jasniej ;) dzieki za wyjasnienia.

to sie pobawie troche w nakierowywanie w ten swiateczny weekend i dam Wam znac jak poszlo.
Dzieki na razie :)
zzz

Post autor: zzz »

Jeszcze dla pewności mogę dodać, że konwerter to takie małe pudełeczko, które się montuje przy antenie na końcu pałąka, a do tego się podpina kabel, który leci do dekodera (czyli to co Ty masz Mini HD 200).
Przy okazji wygooglowałem, że takie dekodery są w Cyfrowym Polsacie, więc może na ich stronie będzie jakaś skrócona instrukcja obsługi i tam znajdziesz pewnie informację, jak włączyć w dekoderze pomiar sygnału.

Ja mam n-kę (teraz już nc+) i u mnie pomiar sygnały włączył się sam przy pierwszym uruchomieniu dekodera. U Ciebie może być tak samo.

A jeszcze co do podłączenia telewizora i dekodera - zakładam, że masz w miarę nowy telewizor, więc pewnie możesz go podpiąć kablem HDMI (dostępny w każdym sklepie RTV/AGD oraz na stoiskach RTV w supermarketach), to jest prosta sprawa. Możliwe, że po podłączeniu kabla będziesz musiała przestawić telewizor na odbiór sygnały z wejścia HDMI (znajdź taki przycisk ze strzałką skierowaną do wewnątrz prostokąta - próbowałem wygooglać jakiś obrazek, żeby było łatwiej, ale nie mogłem nic znaleźć).
k@t@rynka

Dzieki wielkie jeszcze raz za te szczegolowe rady - bardzo mi milo,ze polsko-luksemburska spolecznosc internetowa tak beziteresownie pomocna :)

powalcze sobie bo jestem samosia ;) i zobaczymy co z tego wyjdzie
Awatar użytkownika
wilqs72

Post autor: wilqs72 »

zzz pisze:Ja mam n-kę (teraz już nc+) i u mnie pomiar sygnały włączył się sam przy pierwszym uruchomieniu dekodera. U Ciebie może być tak samo.
W mini HD 200 jest tak samo - przy pierwszym uruchomieniu wyświetla się ekran "Pierwsza instalacja", na którym wyświetla się moc i jakość sygnału
"It is better to keep your mouth shut and appear stupid than to open it and remove all doubt."
Mark Twain
Przemek78

Potrzebna pomoc w instalacji Cyfrowego Polsatu

Post autor: Przemek78 »

Witam, mam podobny problem - po godzinie poszukiwan sygnalu poddaje sie i prosze o pomoc kogos z doswiadczeniem i ew sprzetem. Mam dekoder polsatu, antene, kable itp. tylko znalezc sygnal i ustawic wszystko. Prosze o kontakt 661671343. Dzieki. Przemek
ODPOWIEDZ