Mandat z Belgii

Dokąd na zakupy, kupno auta, komunikacja publiczna, lekarze, edukacja, banki, ubezpieczenia, telekomunikacja...
gokosia

Mandat z Belgii

Post autor: gokosia »

Czy kogoś z Was złapał fotoradar w Belgii? Dostałem właśnie papiery z Belgi z Namur dwa świstki "Proces-Verbal Initial" oraz "Formulaire reponse-infraction de roulage" ale po francusku wiec niewiem o co chodzi, nie ma nawet kwoty do zapłaty. Czy ktoś z Was w ostatnim czasie dostał cos takiego? pozdrawiam
Kama

Post autor: Kama »

ja dostałam. Na jednym świstku pisze za co mandat, na drugim możesz odpowiedzieć, że się nie zgadzasz i dlaczego.

Ja odpisałam tuż przed wielkanocą że prowadził mąż i od tego czasu cisza.
misio

Post autor: misio »

Zwyklle nie namawialbym ale spokojnie mogę polecić wyrzucenie tego do kosza. Nie ma umowy miedzy policja z Belgi a Lux. Sam takie coś dostałem 7 lat temu. I nic.
Awatar użytkownika
bamaza42

Post autor: bamaza42 »

misio, może 7 lat temu nie było umowy - teraz może jest...sprawdzałeś? Ja - nie i dlatego nie dałabym takiej rady...
joasia

Post autor: joasia »

zdecydowanie sytuacja sie zmienila - maz zostal sfotografowany ;-) 3 razy w ciagu ostatniego roku w drodze na lotnisko w Brukseli (tez byl przekonany, ze nie ma umowy, ba, ze nie ma pieniedzy w biednej Wallonii na przenosne radary i procedury...), i szybciutko dostal 3 takie pisemka - ktore wlasciwie sa tylko informacja i daja opcje ewentualnego oprotestowania- po czym po uplywie paru tygodni otrzymal fakture do zaplacenia...Jak na razie jedna, 115euro, i nie znalazl wyjasnienia, czy jest to zsumowana kwota za 3 wykroczenia, czy dopiero za jedno.
Awatar użytkownika
inesitka

Post autor: inesitka »

teraz już nie można liczyć na brak umowy, bo sa ogólnounijne przepisy

http://wyborcza.pl/1,75478,14894797,I_t ... _beda.html

Mandatów nie dostaniemy tylko z UK, Irlandii i Danii
gabrjel

Post autor: gabrjel »

inesitka pisze:teraz już nie można liczyć na brak umowy, bo sa ogólnounijne przepisy

http://wyborcza.pl/1,75478,14894797,I_t ... _beda.html

Mandatów nie dostaniemy tylko z UK, Irlandii i Danii
Mam znajomych motocyklistów w Belgii.

No i mają już zdjątka z tego roku.

w skrócie wygląda to tak:
- jeśli nie masz zamiaru wracać do tego kraju - nie przejmuj się (bo mogą złapać Cię tylko na rutynowej kontroli)
- jeśli mandat przyjdzie Ci od twojej lokalnej policji - lub lokalnego sądu - lepiej zapłacić.

W innych przypadkach - obce instytucje (poza krajem zameldowania, posiadania dokumentów) nie mają prawa nas skutecznie ścigać na terenie naszego kraju.

I wracając do fotek motocykli z PL rejestracjami - mają to gdzieś.... ale to także do czasu....
"Bądź uroczy dla swoich wrogów, nic ich bardziej nie złości."
ODPOWIEDZ