naprawa aparatu fotograficznego

Dokąd na zakupy, kupno auta, komunikacja publiczna, lekarze, edukacja, banki, ubezpieczenia, telekomunikacja...
Awatar użytkownika
mobka

naprawa aparatu fotograficznego

Post autor: mobka »

dziś rano mój nikon s3100 upadł na podłogę, coś zgrzytnęło i popsuł mu się obiektyw. czasami się chowa, czasami nie do końca. coś tam trzeszczy przy pracy migawki. czasami aparat w ogóle nie chce się włączyć, czasami chce. myślę, że to głównie wina zacinającego się obiektywu, że aparat nie rozumie, że go wyłączam, i dalej usilnie zostaje włączony, lub na odwrót. w środku go chyba aż tak nie pogruchotało, bo to obiektyw przejął całą siłę uderzenia o kafelki.

aparat nie jest już na gwarancji, więc nie potrzebuję odsyłać go koniecznie do serwisu nikona, który nota bene najbliższy jest w brukseli. i tu moje pytanie: gdzie w luksemburgu mogłabym go w miarę tanio, ale skutecznie, naprawić? nie mieszkam tu od dawna i nie rozeznałam się jeszcze wśród takich usług. jakby mi dzisiaj nie daj boże trzasnęła pralka, też nie wiedziałabym gdzie dzwonić <roll>

możecie mi pomóc? wartość aparatu to jakieś 80euro. jest tu jakieś magiczne miejsce, gdzie wymiana obiektywu nie kosztowałaby dużo? nie chcę kupować nowego aparatu, pół europy sfotografowałam tym cudeńkiem i szkoda mi go dać do recyclingu <beczy>
Awatar użytkownika
jespere

Post autor: jespere »

Proponuje kupic nowy aparat. Nawet jak go zawieziesz do pl i naprawisz to zaplacisz pewnie wiecej, niz jest warty. Tutaj specjalisci w serwisie beda chcieli co najmniej 50€ za godzine pracy, a jeszcze wartosc czesci...
Odloz sentymenty do szuflady i pedz do sklepu. Nowy aparat tez bedzie tyle kosztowal, ale za to bedzie mial 2 x lepsze parametry.
Awatar użytkownika
mobka

50euro za godzinę? no ładnie. rzeczywiście się nie opłaca.
dziękuję za odpowiedź.

myślę, że na razie to aparat włożę do szuflady, może gdzieś znajdzie się jakiś "pan zbyszek" z sąsiedztwa, który będzie chciał w nim pogrzebać za przysłowiową flaszkę.
Awatar użytkownika
jespere

Post autor: jespere »

he he,

tez tak robie. Najczesciej rok pozniej odnajduje i wtedy wyrzucam. Nabralo mocy prawnej :)

Zona nazywa to moje zbieractwo: 'sentymenty' :)
wak

Post autor: wak »

Tu jest namiar na serwis nikona w Warszawie, moze ci orientacyjnie powiedza czy warto naprawiac:

Godziny pracy serwisu: poniedziałek 8:30 - 18:00, wtorek-czwartek 8:30 - 16:30, piątek 10:00-16:30 telefon: 22 460 87 60, e-mail: service@nikon.pl

Nikon Polska Sp. z o.o.

ul. Łopuszańska 38B,

02-232 Warszawa.
Awatar użytkownika
mobka

jespere, "sentymenty", dobre, coś w tym jest, to z nich biorą się pomysły na schowki w mieszkaniu ;)

wak, dziekuję za namiary, napiszę do nich.

zrezygnowana trochę sama w nim pogrzebałam i jak na razie aparat żyje, tj. robi zdjęcia, ale obiektyw działa na zasadzie ręcznej. taka prawie lustrzanka teraz, sam nie ustawisz, zdjęcia nie zrobisz :D
Młody

Post autor: Młody »

Obiektyw raczej nie będzie zepsuty tylko silnik ,który napędza zoom.Pierwsza rzecz ,która siada podczas upadku w tego typu aparatach.Tak czy inaczej naprawa nie będzie opłacalna jeżeli w grę wchodzi wymiana jakiejkolwiek części.Można spróbować rozebrać i złożyć na nowo :)
ODPOWIEDZ