Jakie wino do Ruskich pierogow?

Wszelkie dyskusje typu OffTopic

Moderator: LuxTeam

Awatar użytkownika
digilante

Jakie wino do Ruskich pierogow?

Post autor: digilante »

Ruskie pierogi z mala iloscia raczej ostrego czosnkowego sosu... Jakie wino? Mysle ze biale, ale nie za wytrawne - moze jakis Luksemburski riesling?
Out of sorrow entire worlds have been built, out of longing great wonders have been willed.
Awatar użytkownika
wilqs72

Re: Jakie wino do Ruskich pierogow?

Post autor: wilqs72 »

digilante pisze:Ruskie pierogi z mala iloscia raczej ostrego czosnkowego sosu... Jakie wino? Mysle ze biale, ale nie za wytrawne - moze jakis Luksemburski riesling?
Wino? Do ruskich? Jakoś nie mogę sobie tego wyobrazić :) Do ruskich to mi tylko jeden trunek pasuje.
"It is better to keep your mouth shut and appear stupid than to open it and remove all doubt."
Mark Twain
Awatar użytkownika
digilante

Czyli? Masz na mysli piwo czy wodke? Przepraszam - nie znam sie na tym. Niechcialbym aby sie nasze Zabojady w pracy zbuntowaly jak nie bedzie wina...
Out of sorrow entire worlds have been built, out of longing great wonders have been willed.
Jagulina

Post autor: Jagulina »

tzw wino z ziemniaka chyba najlepsze... czyli jakas czysta wodka, mocno zmrozona... pierogi ciezkie wiec trzeba pomoc w trawieniu :p
a jak nie to chyba lepiej piwo ale jakis pilsner, nie za ciezkie... <rotfl>
Awatar użytkownika
wilqs72

Post autor: wilqs72 »

digilante pisze:Czyli? Masz na mysli piwo czy wodke? Przepraszam - nie znam sie na tym. Niechcialbym aby sie nasze Zabojady w pracy zbuntowaly jak nie bedzie wina...
No ja to zasadniczo myślałem o jakimś winie ze zboża - takie białe i wysokoprocentowe, koniecznie dobrze schłodzone. A "żabojady" i tak się zbuntują ;)
Pierogi ruskie są z serem, a pamiętam że był niedawno wątek "Jakie wino do sera" więc może tam coś znajdziesz? Co prawda konkluzja była chyba taka, że do sera pasuje to, co się ma akurat pod ręką, więc pewnie czego byś nie podał będzie OK.
"It is better to keep your mouth shut and appear stupid than to open it and remove all doubt."
Mark Twain
Awatar użytkownika
digilante

Ok. To dla mnie i szefa bedzie Pan Tadeusz, mocno oziembiony, a reszcie jakis riesling do ktorego naleje kwasu z akumulatora. <mrgreen> Merci!
Awatar użytkownika
bamaza42

Post autor: bamaza42 »

wilqs72 pisze:Wino? Do ruskich? Jakoś nie mogę sobie tego wyobrazić Do ruskich to mi tylko jeden trunek pasuje.
Ja tez sobie nie moge wyobrazic - zeby twarog z ziemniakami popijac winem?....piwem?...wódka??!!....brrrrrr!!!
Do ruskich to i mnie tylko jeden trunek pasuje - kefir albo maslanka.... :))
Awatar użytkownika
Joanna J.

Post autor: Joanna J. »

A ja proponuje ,w ramach wszechstronnej rusyfikacji tego obiadu - herbatę ( samowaru pewnie nie masz, ale dzbanek też ujdzie) serwowaną w szklance i konfitury na spodeczku.
JJ
Awatar użytkownika
Joanna J.

Dodam tylko, że to propozycja na deser po pierogach, nie równocześnie.
JJ
Awatar użytkownika
jespere

Post autor: jespere »

widze, ze kolega xteo stchorzyl i watku nie podejmuje :)
Awatar użytkownika
digilante

Bo, delikatnie mowiac, Xtheo "went to hell". Mowia ze kazdy ma inne, swoje pieklo, i tam gdzie Xtheo teraz przebywa to mysle ze jest jego personalnym pieklem - win dobrych nie ma, kultury nie ma, jedzonko straszne...

Czekamy na powrot z zachodu, Tovarich Xtheo.
Awatar użytkownika
Joanna J.

Digi,
Xtheo niema , ale kolacja chyba była ? Jak wypadły te pierogi , innostrańcom smakowało ?
JJ
ODPOWIEDZ