Przedszkole i dzieci

Rozmowy o wszystkim, ale nigdy o niczym

Moderator: LuxTeam

nahlfar

Post autor: nahlfar »

Ile lat ma syn? Tak dla porownania z moim.
Awatar użytkownika
bamaza42

Post autor: bamaza42 »

Joanna J. pisze:ale teraz coraz częściej myślimy o tym, że nie ma to jak kumpel z podwórka w jednej ławie szkolnej .
Zgadzam sie z tym jak najbardziej!.... dzieci ze szkoly europejskiej (i z innych prywatnych szkol chyba tez) sa w srodowisku, gdzie mieszkaja, niestety wyobcowane - nie maja kolegow/kolezanek "z podworka", bo nie znaja dzieci z sasiedztwa, a i poznanie ich jest trudne, ze wzgledow jezykowych chociazby, o ile nie ucza sie niemieckiego.... Mysle sobie, ze gdybym tu przyjechala z dzieckiem, ktore ma wlasnie rozpoczac edukacje (do 4 lat), to poszloby wlasnie do szkoly luksemburskiej...
Awatar użytkownika
piastdp

Post autor: piastdp »

Pod warunkiem oczywiście ze w miejscu w którym mieszkasz masz zamiar mieszkac przez kolejne kilka lat.
Awatar użytkownika
Joanna J.

Post autor: Joanna J. »

Mój syn niedawno skończył 5 lat. We wrześniu startował w szkole jako czterolatek.
Nie planujemy zostać w Luxie na zawsze. Miałam mieszane uczucia co do języka luksemburskiego , który musi opanować. Teraz jednak , kiedy widzę jak szybko robi postępy ,w przedmiocie w którym nie możemu mu pomóc , to przestałam się tak martwić.
Luksemburski to chyba niezła podstawa do niemieckiego, ktory zacznie się w 1 klasie.
Nasza w tym głowa , aby takich solidnych podstaw nie zmarnować i rozwijać te umiejęności gdziekolwiek zawędrujemy.
Mam nadzieje, że po tutejszych doświadczeniach zostanie w dziecku poczucie sukcesu , łatwość adaptacji do nowych sytuacji i umiejętność przyswajania sobie również innych języków obcych.
JJ
Awatar użytkownika
Joanna J.

Post autor: Joanna J. »

nahlfar pisze:Nasza rodzina to oprocz mnie, zona ktora zajmuje sie domem oraz dwojka dzieci: 4 lata i 1 rok. Obecnie starszy uczeszcza do przedszkola
Jak przyjechałm tutaj rok temu to moja rodzina była dokłdnie taka sama. Moja młodsza pociecha miała wtedy dokłdnie roczek.
Konieczność opieki nad młodszym dzieckiem, też miała wpływ na wybór szkoły dla starszego. Mimo iż jestem zmotoryzowana niespecjalnie uśmiechało mi się kursowanie z takim maleńtwem przez całe miasto do szkoły . W przypadku częstych wyjazdów służowych męża musiałabym kursować dwa razy - rano i popołudniu.
Teraz co prawda latam częściej , ale blisko i choć takie spacery z dzieckiem np. zimą są dość uciążliwe, to poznałam już mamy i opiekunki dzieci z klasy syna i w przypadku choroby córki lub np. ulewy mam kogo poprosić o pomoc .
Te pareset metrów inna mama chętnie nadłoży wiedząc, że gdy ona nie będzie mogła przybyć na czas pod szkołę ,znajdzie się ktoś kto , na zasadzie wzajemności, zajmie się przez chwile jej dzieckiem i podholuje pod dom.
JJ
ODPOWIEDZ