Pytanie dot. kiermaszow swiatecznych w Niemczech

Rozmowy o wszystkim, ale nigdy o niczym

Moderator: LuxTeam

magda.costam

Pytanie dot. kiermaszow swiatecznych w Niemczech

Post autor: magda.costam »

Czy ktokolwiek jest mi w stanie odpowiedziec gdzie w Niemczech odbywa sie najwiekszy, najbardziej znany kiermasz bozonarodzeniowy? <aniolek>
Mam znajoma, ktora chcialaby kram z bizuteria handmade otworzyc, takze jakby ktos przez zupelny przypadek wiedzial co? gdzie? jak? to bede wdzieczna za kazda informacje.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
kajapapaja

Post autor: kajapapaja »

Trier? Koblenz?

a czemu koleżanka po prostu do Luksemburga nie przyjedzie?
===============================
"Education is an admirable thing, but it is well to remember from time to time that nothing that is worth knowing can be taught." - Oscar Wilde
===============================
eurokraci.eu
Awatar użytkownika
byly

Post autor: byly »

kiermasze odbywaja sie w kazdym miescie w Niemczech, ktory jest najwiekszy, trudno powiedziec, zreszta w duzych miastach typu Berlin, Kolonia, Monachiu, kiermasze odbywaja sie w roznych miejscach rownoczesnie. Zreszta nie wiem, czy to tak latwo dostac "stanowisko" na glownym kiermaszu w Kolonii albo w Monachium.
Jednym z najbardziej znanych i tradycyjnych jest kiermasz w Norymberdzie (Nürnberg).
Ostatnimi laty te kiermasze traca jednak na popularnosci jesli chodzi o robienie jakis zakupow, ludzie po prostu ida tam, by pic (albo powiedzmy otwarcie: chlac do nieprzytomnosci) grzane wino i objadac sie pieczonymi jabblkami w czekolladzie.
Przypuszczam ze znajoma by zrobila wiekszy biznes, jakby otworzyla stanowisko z polskim bigosem i jakas polska kielbasa z grilla.
Awatar użytkownika
anwi

Post autor: anwi »

Jeśli koleżanka zna niemiecki, to może niech zajrzy na niemiecką wikipedię pod hasło "Weihnachtsmarkt". Wyliczono tam te najstarsze, największe i najbardziej znane :)
magda.costam

Post autor: magda.costam »

Dzieki wielkie.
Ja ja na Luksemburg namawiam :)
aleksandra.f

Post autor: aleksandra.f »

we Frankfurcie jest piekny kiermasz - i duzy
ODPOWIEDZ