Witam,
Czy ktoś z szanownych forumowiczów mógłby mi powiedzieć czy poniższy zapis w mojej umowie o pracę na czas nieokreślony (okres próbny zakończony) jest zgodny z prawem:
The Employee agrees not to exercise any activity similar to that of the Employer, as its own professional activity as defined in article L125-8 of the law of 31 July 2006 on employment agreements, in the twelve (12) months following the termination of this contract;
The no-competition clause is geographically limited within national territory.
Pracuję jako konsultant w jednej agencji konsultingowej i zastanawiam się czy mogę swobodnie przejść na kotrakt typu freelance bądź zostać zatrudnionym przez inną agencję konsultingową i pozostać wciąż na kontrakcie u klienta, który moja obecna agencja mi nagrała?
Dodam tylko, że klient absolutnie nie ma nic przeciwko takiemu rozwiązaniu.
Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam.
Patgor
Zapis w umowie o pracę - potrzebna opinia prawna
Tu wszystko by sie zgadzalo, brakuje tylko jeszcze jednego zapisu....o tym, ze przez te 12 miesiecy od wygasniecia kontraktu obecny pracodawca bedzie placil bylemu pracownikowi wynagrodzenie, jak podczas umowy....Ja sie z takimi zapisami spotkalam juz dawno w Polsce, w duzych firmach zachodnich. I jest to dla mnie dosc logiczne....bo skoro ktos jest specjalista w jakiejs dziedzinie, to inaczej, w razie wygasniecia kontraktu z takich czy innych przyczyn, dajac zakaz tzw."konkurencji", skazuje sie czlowieka na pojscie na bezrobocie....