dowod osobisty

Dokumenty, pozwolenia, zwrot VAT, rejestracja samochodu...
edytoze

dowod osobisty

Post autor: edytoze »

Czy ktos z Was przedluzal waznosc dowodu osobistego w ambasadzie polskiej
Ostatnio zmieniony 01-01-1970, 01:00 przez edytoze, łącznie zmieniany 1 raz.
IronBone

Post autor: IronBone »

O ile się orientuję (może mnie ktoś poprawi) to wszystkie sprawy związane z dowodem można załatwiać jedynie w Polsce. W konsulacie można załatwić paszport ale nie dowód.
Awatar użytkownika
anwi

Post autor: anwi »

Potwierdzam, tylko paszport.
Awatar użytkownika
wilqs72

Re: dowod osobisty

Post autor: wilqs72 »

edytoze pisze:Czy ktos z Was przedluzal waznosc dowodu osobistego w ambasadzie polskiej
nie da się "przedłużyć" ważności dowodu osobistego, w przypadku utraty ważności konieczne jest złożenie wniosku o nowy dowód OSOBIŚCIE i również jego OSOBISTY odbiór - wyłącznie w Polsce :(
"It is better to keep your mouth shut and appear stupid than to open it and remove all doubt."
Mark Twain
edytoze

Re: dowod osobisty

Post autor: edytoze »

wilqs72 pisze:
edytoze pisze:Czy ktos z Was przedluzal waznosc dowodu osobistego w ambasadzie polskiej
nie da się "przedłużyć" ważności dowodu osobistego, w przypadku utraty ważności konieczne jest złożenie wniosku o nowy dowód OSOBIŚCIE i również jego OSOBISTY odbiór - wyłącznie w Polsce :(
DZIEKUJE WSZYSTKIM ZA ODPOWIEDZ!
Awatar użytkownika
irja28

Post autor: irja28 »

Tak z ciekawości zapytam, ten problem dotyczy polskich dowodów czy placówki konsularnej w Lux?
Z tego co pamiętam we Francji nikt z moich znajomych (którzy nie są Francuzami) nie miał problemów z "przedłużeniem" dowodu osobistego w konsulacie. W polu "miejsce wydania" wpisany mieli Paryż i tyle.

Może to kwestia problemu stałego zameldowania, które widnieje w naszych dowodach...sama nie wiem

PS. wyłączcie to wygaszanie postów, to jest ważna informacja dla wszystkich, szkoda żeby miała zniknąć za 3 dni
Awatar użytkownika
wilqs72

Post autor: wilqs72 »

irja28 pisze:Tak z ciekawości zapytam, ten problem dotyczy polskich dowodów czy placówki konsularnej w Lux?
to dotyczy polskich dowodów w ogólności
irja28 pisze:Może to kwestia problemu stałego zameldowania, które widnieje w naszych dowodach...sama nie wiem
raczej nie jest to kwestia zameldowania - do uzyskania dowodu nie jest konieczne zameldowanie w Polsce, dla osób bez meldunku w Polsce - o ile pamiętam - dowód można uzyskać w miejscu ostatniego stałego zameldowania, lub (jeśli nie można go ustalić) w urzędzie dzielnicy Śródmieście w W-wie
"It is better to keep your mouth shut and appear stupid than to open it and remove all doubt."
Mark Twain
IronBone

Post autor: IronBone »

wilqs72 pisze:do uzyskania dowodu nie jest konieczne zameldowanie w Polsce, dla osób bez meldunku w Polsce - o ile pamiętam - dowód można uzyskać w miejscu ostatniego stałego zameldowania, lub (jeśli nie można go ustalić) w urzędzie dzielnicy Śródmieście w W-wie
Tak, te oddziały wydają dowód. Jednakże dowód można "zamówić" w dowolnym urzędzie i poprosić aby po jego wyrobieniu do tego urzędu dowód wrócił i tam go odebrać. Czasem urzędnicy odsyłają nas do miejsca ostatniego zameldowania a to jest niekonieczne. Mam doświadczenie z wyrabianiem dowodu dzieci, załatwiłem wszystko w mojej rodzinnej miejscowości gdzie ni byłem ostatni zameldowany.
ODPOWIEDZ