Moin
Postanowilem przeniesc swoje ogloszenie - prosbe tutaj, bo na slupie ogloszeniowym nie ma opcji dodawania odp. a na tym mi glownie zalezy
Do rzeczy mam prosbe o informacje na temat polskich firm dzialajacych w Lux lub w Niemczech. Kupilismy domek w Trier ktory wymaga gruntownego remontu, w zwiazku z tym bedzie potrzebna pomoc fachowcow. Jesli znacie firmy godne polecenia to prosze o info. Chetnie przeczytam o waszych doswiadczeniach i ewentualnie rady jakich bledow sie wystrzegac.
Pozdrawiam i dziekuje
Halo, halo czyzby nikt nie korzystal z uslug naszych rodakow w Luxemburgu ? No chyba ze nie ma firmy godnej polecenia w co mi ciezko uwierzyc :>
Pozdrawiam
Napisze ci pare uwag, ktore nie spodobaja sie polskim uslugodawcom w regionie, ale to sa moje doswiadczenia: otoz polscy rzemieslnicy bardzo szybko przejeli nastawienie rzemieslnikow miejscowych: klient to petent, a nie pan, ale ceny luksemburskie z sufitu.
Moja rada: jesli chcesz miec rzemieslnikow za rozsadna cene, to wez sobie Polakow z Brukseli a nie z Luksemburga, albo szukaj bezposrednio w Polsce, bo skoro to remont domu, to powazniejsza robota i na dluzej, bedzie sie oplacalo przyjechac. Alternatywanie poszukaj rzemiesnikow niemieckich, bo doszlo do takich absurdow, ze niemieccy rzemieslnicy sa tansi od polskich i nie zachowuja sie przy tym jak primadonny z opery mediolanskiej, ktorym nic nigdy sie nie oplaca
byly pisze:doszlo do takich absurdow, ze niemieccy rzemieslnicy sa tansi od polskich
Zupelnie pomijajac pozostala tresc Twojego posta - dlaczego to mialby byc absurd?....skoro pracuja legalnie, placa podatki, cenia sie...i maja klientow?....wszak to wolny rynek, nie?... Nikt nikogo przy tym nie zmusza do zatrudnienia tych czy innych wykonawcow....
Ja bym tylko radzila @pete albo zatrudnic w DE miejscowa firme, albo sciagnac wykonawce z PL....ale to bywa dosc skomplikowane, zdaje sie, jak sie chce zrobic to legalnie. Na pewno nie szukalabym wykonawcy do pracy w DE za miedza w LU - zazwyczaj to bywa odwrotnie....
Zdaje sobie sprawe z wielu zagadnien ktore opisaliscie ) zalezy mi zeby wszystko bylo zrobione dobrze i legalnie. Pomyslalem poprostu ze przez te kilka ostatnich lat jedna lub moze dwie male polskie firmy wyrobily sobie juz tutaj marke i klientow. Poniewaz wczesniej nie musialem korzystac z ich uslug, nie jestem dobrze zorientowany w temacie. Tez slyszalem o tym ze ceny uslug swiadczonych przez Polakow nie sa juz tak atrakcyjne, co tez moge zrozumiec przy legalnie dzialajacych firmach, przy tych na czarno juz nie. Poczekam jeszcze troche, moze ktos sie jeszcze odezwie.
Masz tu na forum w ogloszeniach kilka firm i kilka osob prywatnych.
Jakosc jest dobra i ceny tez. Problemem moze byc termin. Najczesciej maja karnet prac wypelniony na rok do przodu. Bylego nie sluchaj, bo to znany malkontent.
Moge Ci polecic np takie firmy: www.batipol.lu www.renomix.lu www.banski.lu
Tak jak wspomniano powyzej, pozostaje jeszcze problem pozwolen - firma, ktora dziala w jednym kraju nie ma automatycznie pozwolenia w innym.
Jako architekt moge teoretycznie projektowac w innym kraju unii, ale musze uzyskac szereg pozwolen, co wiaze sie z pewnymi kosztami, wiec dla jednego domku sie to zupelnie nie oplaci.
Wiele wiec zalezy od zakresu prac, bo remont remontowi nierowny. Na niektore prace trzeba miec pozwolenie z gminy. Chyba, ze chodzi tylko o odswiezenie wnetrz.
Pojawilo sie swiatelko w tunelu
W zasadzie to remont domku bedzie dosyc powazny - gruntowny Burzenie scian, elektryka, sciany, kafelki, hydraulika, stolarka no i najwazniejsze nowy dach. Dach bedzie robic firma niemiecka. Reszte mam nadzieje polska firma. Na chwile obecna nie wydaje mi sie zeby byly potrzebne dodatkowe pozwolenia, poza dachem. Mam nadzieje, bo z zebranych info wynika ze tylko fasada musi zachowac orginalny charakter a reszta to juz wedlug wlasnego upodobania. <lol>
Nie wiem jak w Luksie, ale w Niemczech prawie wszystkie firmy polskie pracuja legalnie, bo do otwarcia dzialalnosci gospodarczej duzo nie trzeba; wystarczy wypelnic druczek i zarejestrowac dzialalnosc za oplata ok. 20 euro i to wszystko.
W Berlinie z tego co sie slyszy klienci prywatni narzekaja i na firmy niemieckie (bo do kazdej pierdoly trzeba brac oddzielnie osobnego fachowca) i na firmy polskie (robia szybko i z jednej reki, ale czesto byle jak, bo uczyli sie fachu czesto nie w szkolach zawodowych tylko metoda prob i bledow) - o dziwo najczesciej chwala tutaj Rumunow, ze sa solidni i nie tak rozbisurmanieni jak Polacy czy Niemcy.
Dlatego jakość i referencje tak są ważne. Stad moja prośba o info. Jak życie pokazuje łatwo jest się naciąć i trafić na fachowców którzy szybko okazują się nie fachowcami . Nie odważyłbym się zlecić remontu nielegalnej, czyt. na czarno działającej firmie i bez umowy. Luksemburg dosyć ostro broni dostępu do wszelakich branż i wymaga znajomości tematu, doświadczenia i wykształcenia. Co z założenia ma gwarantować jakość usług. Wielu naszych rodaków działa w szarej strefie, miedzy innymi dlatego ze nie maja wykształcenia np. budowlanego itp ponieważ są samoukami. Mimo ze mogą być-są w tym naprawdę dobrzy. W PL to wolna amerykanka
WITAM. Z WLASNEGO DOSWIADCZENIA WIEM, ZE ZADNA PORZADNA FIRMA KTORA MA MASE ROBOT W LUXIE NIE POJEDZIE DO DE,FR CZY BE. TAK JAK PISZE WYZEJ KOLEGA JASPERE JEST TROCHE PAPIEROW I ZALATWIANIA POZWOLENIA NA WYKONYWANIE USLUG ZA GRANICA. ALE PROSZE SIE ODEZWAC POD 691718580. POZDRAWIAM
KOLEGO W BUDOWNICTWIE LICZY SIE JAKOSC(ZRESZTA JAK WSZEDZIE), TAKZE LEPIEJ DOLOZYC PARE TYS I ZATRUDNIC PORZADNE,SPRAWDZONE FIRMY A NAPEWNO TA DOLOZONA SUMA ZWOROCI SIE DO NASTEPNEGO REMONTU. POPRAWIALISMY JUZ KILKA RAZY PO FACHOWCACH LUB FIRMACH Z PL. "MIALO BYC TANIEJ A WYJDZIE DROZEJ"-SLOWA KLIENTA. POZDRAWIAM