Praca

Rozmowy o wszystkim, ale nigdy o niczym

Moderator: LuxTeam

Awatar użytkownika
demi

Praca

Post autor: demi »

Szukam pracy. Jak moglabym dostac pozwolenie na prace? Czy jest to w ogole mozliwe? Prosze o jakies informacje i pomoc. Pozdrawiam.

jpytlarz@wp.pl
misio

Post autor: misio »

Dobra, a cos wiecej? Jakiej pracy, jakie masz dosiadczenie, jaka wiedze, jakie studia lub co potrafisz? No i jezyki, jakie znasz i w jakim stopniu. Podaj wiecej danych to moze ktos ci pomoze albo da rade jakas.
Awatar użytkownika
demi

Witam, dzieki za odpowiedz misio. Masz racje im wiecej inf tym latwiej i o pomoc. Wlasciwie szukam pracy jakiejkolwiek narazie. Mieszkam od stycznia w Luxemburgu i umieram z nudow, znajomych nie mam jeszcze zbyt wielu wiec musze sobie radzic raczej sama. Chcialabym pracowac oczywiscie ale niewiem jak tu jest z ta praca, czy mam jakies szanse znalezc prace w biurze?

Jestem absolwentką Wyższej Szkoły Zarządzania w Legnicy o kierunku Zarządzanie Biznesem. W dorobku swoich osiągnięć posiadam tytuł technika ekonomisty. Sprawnie posługuję się komputerem oraz urządzeniami biurowymi. Jestem przeszkolona w zakresie oprogramowania obsługującego sprzedaż oraz magazyn (SAP, OCS). Władam językiem angielskim w stopniu dobrym i językiem greckim w stopniu bardzo dobrym. Posiadam prawo jazdy kat. B.

Doswiadczenie zawodowe:
2006 – 2007 Przedszkole Społeczne w Lubinie

stanowisko: Kierownik Administracji
Zakres obowiązków:

 zaopatrzenie placówki we wszystkie artykuły niezbędne do jej działalności
 profesjonalna obsługa sekretariatu
 prowadzenie dokumentacji związanej z obsługą sekretariatu i interesantów
 przyjmowanie wpłat od rodziców
 racjonalne gospodarowanie środkami finansowymi
 sporządzanie miesięcznego harmonogramu czasu pracy
 prowadzenie nadzoru w zakresie żywienia i reżimu sanitarnego

2002 - 2003 Miejski Ośrodek Pomocy Społecznej w Lubinie
Żłobek Nr 2 w Lubinie
stanowisko: Intendent
Zakres obowiązków:

 Zaopatrzenie placówki w środki żywności, chemiczne i gospodarcze,
 Sporządzanie dziennych raportów żywieniowych,
 Rozliczenia z tytułu gospodarowania środkami,
 Pobieranie odpłatności za Żłobek i rozliczenie z MOPS,
 Raporty roczne dotyczące działalności placówki,

1999 – 2001 Jeronimo Martins Dystrybucja – Lubin stanowisko: specjalista ds. handlu i wysyłki - Dział Logistyki
Zakres obowiązków:

 Kontrolowanie i zarządzanie zapasami hurtowni Eurocash i dyskontów spożywczych Biedronka
 Wykonywanie zamówień - wysyłka
 Analiza sprzedaży
 Fakturowanie wysyłki
 Kontakt z kierownikami hurtowni i sklepów
 Kontrola zwrotów, reklamacji i braków w dostawach
 Rekontrola wysyłki

1998-1999 MPEC „TERMAL ” – Lubin

 stanowisko : referent ds. spraw przygotowania i rozliczeń remontów i inwestycji
 stanowisko : referent ds. dokumentacji technicznej i środków trwałych
 Prowadzenie ewidencji i zakup środków trwałych

1997-1998 Supermarket Real; – Lubin
 stanowisko : pracownik administracyjny - kasjer

 Zakres obowiązków:

 Rejestracja transakcji sprzedaży,
 Obsługa kasy fiskalnej,
 Rozliczanie z Kasą Główną,

Obsluga komutera:
-MS Word – bardzo dobra znajomość pozwalająca na swobodne poruszanie się w tym środowisku,
-MS Excel – bardzo dobra znajomość pozwalająca na tworzenie prostych programów za pomocą odpowiednich formuł oraz przedstawianie wyników analiz w formie graficznej,
-Internet oraz Poczta elektroniczna- bardzo dobra znajomość obsługi stron internetowych oraz korespondencji elektronicznej.

Informacje dodtatkowe
- Prawo jazdy kat. B od 1996 roku,
- Umiejętność obsługi urządzeń biurowych i kasy fiskalnej,
- Znajomość systemu SAP, OCS, Lotus Notes,
- Minimum sanitarne,
- Książeczka do celów epidemiologiczno-sanitarnych.

Prosze o jakiekolwiek informacje, czy moge sie zarejestrowac w Urzedzie Pracy? Czy trudno jest o legalna prace? Gdzie mam sie udac? Slyszalam o czyms takim jak Ministerium de moyenne, czy tam wlasnie powinnam sie zglosic?
Pozdrawiam i dziekuje.
misio

Post autor: misio »

Widzisz, Luksemburg to dziwne miejsce, ale cos powinnas znalezc. Sluchaj, a jak sprawa obywatelstwa u ciebie? Tzn jakie masz? Od tego tez wiele zalezy - chodzi o pozwolenie na prace.

Jezyki. 75% osob ci pewnie powie, ze lezysz bo nie znasz franc czy cos takiego, ale kto wie, grecki moze byc "jakims" atutem - zwlaszcza jak znasz go bdb.

Poczekaj spokojnie, moze ktos z forumowiczow ci pomoze - zdazalo sie to juz u nas w przeszlosci :)
Awatar użytkownika
demi

Obywatelstwo - polskie. Wiem, ze trudno bez franuskiego, chyba zaczne sie uczyc hehe:) Dzieki za slowa otuchy - czekam cierpliwie moze ktos pomoze...
Pozdrawiam ;)
Awatar użytkownika
demi

Chyba jest gorzej niz myslalam z ta praca w Luxemburgu :/ Ludzie pomozcie cos !
MaWi

Post autor: MaWi »

demi pisze:Chyba jest gorzej niz myslalam z ta praca w Luxemburgu :/ Ludzie pomozcie cos !
Jak bys zgadla! Powiem wiecej – sa tacy co doszli do tej konstatacji juz pare lat temu i do dzisiaj niewiele sie w tej sprawie zmienilo. Ale trzeba byc dzielnym! Sa bowiem tez przyklady ludzi, ktorym sie udalo.

Podpowiem tylko jedno – Lux to bardzo maly rynek pracy. Nie chodzi jedynie o ilosc miejsc pracy. Chodzi takze o zakres, spektrum, czy jak kto tam woli. Jesli nie jestes ksiegowa, bankowcem albo budowlancem czy "zlota raczka", to z zalozenia bedziesz miec duzo trudniej. Co nie oznacza bynajmniej, ze ci sie nie uda. Po prostu przygotuj sie na dluzsze szukanie lub na poszukiwania w nieco szerszym zakresie niz wymarzona przez ciebie specjalizacja/zawod. W razie czego mozesz sprobowac zalozyc tu wlasna firme. Nawet dla Polaka zalatwienie formalnosci zwiazanych z zalozeniem wlasnej dzialalnosci gospodarczej w Lux jest teraz duzo prostsze niz bywalo kiedys. W kazdym razie – probuj! Powodzenia!
Awatar użytkownika
demi

Dzieki za wszystkie informacje. A teraz ciekawa jestem co powiecie na to. Moj problem obecnie polega na tym, ze pracodawce to ja na chwile obecna mam, bo moj facet ma restauracje w Luxie teraz tylko kwestia tego jak moglabym zaczac pracowac legalnie, heh:) Chcialabym sie tam zaczepic do momentu az nie znajde czegos bardziej interesujacego, bo praca w kuchni raczej nigdy nie byla moim marzeniem, ( wcale nie mowie ze nie lubie gotowac hehe:) ) I co ja mam teraz zrobic........Pozdrawiam:))
Awatar użytkownika
kajapapaja

Post autor: kajapapaja »

heh - to znaczy że twój luby musi wystąpić o pozwolenie na pracę dla ciebie
i już, heh
===============================
"Education is an admirable thing, but it is well to remember from time to time that nothing that is worth knowing can be taught." - Oscar Wilde
===============================
eurokraci.eu
Awatar użytkownika
demi

Dzieki, heh:)
annika

Post autor: annika »

Dodam jeszcze, ze po przepracowaniu 12 miesiecy legalnie, nie bedziesz juz potrzebowac pozwolenia na prace (uzyskasz otwarty dostep do rynku pracy). Dlatego mozesz rozwazyc, czy nie warto sie "przemeczyc" w restauracji (o ile nie jest to Twoja "wymarzona" praca), po 12 miesiacach powinno byc latwiej.

Co do procedury: w Lux pozwolenie na prace zalatwia pracodawca i to on musi wystapic w wnioskiem (zdaje sie, ze bezposrednio sie to zalatwia w Min Spraw Zagr). W moim przypadku uzyskanie pozwolenia zajelo ok 5 tygodni. Natomiast warto wiedziec, ze w przypadku branz gastronomicznej, hotelarskiej (i moze jeszcze jakiejs) obowiazuje uproszczona procedura w sprawie wydawania pozwolenia na prace (krotszy czas oczekiwania, mniej skomplikowane wymagania ze strony pracodawcy).

Ponadto, jesli jestes rezydentka Lux (jestes zarejestrowana w "Commune", a nawet moze masz juz karte pobytu), mozesz zglosic sie do ADEM, ktore pomoze Ci w poszukiwaniu pracy. To mozesz zrobic, nawet jesli potrzebujesz pozwolenia na prace aby podjac zatrudnienie. Przynajmniej tak to wyglada w przypadku mojego meza...
ODPOWIEDZ