l'allocation de maternite
Moderator: LuxTeam
l'allocation de maternite
witam,
zbliza sie moj termin porodu w zwiazku z tym mam pytanie.
czy moglby ktos dokladnie napisac jak ubiegac sie o l'allocation de maternite?
wiem zej est wiele postow na ten temat i jest sie odsylanym do stron ktore sa po francusku.
napewno jest ktos kto przechodzil to osobicie.
Czy te dokumenty sa rzeczywiscie do odebrania u ginekologa, czy ta niebieska kartka z piecztkami ma cos wspolnego z l'allocation de maternite.
bardzo mi zalezy na konkretnych wiadomosciach, chcialabym sie tym zajac jeszcze przed poraodem ,zeby pozniej spedzac spokojny czas z synkiem.
Z gory dziekuje i pozdrawiam
Przyszla mama
zbliza sie moj termin porodu w zwiazku z tym mam pytanie.
czy moglby ktos dokladnie napisac jak ubiegac sie o l'allocation de maternite?
wiem zej est wiele postow na ten temat i jest sie odsylanym do stron ktore sa po francusku.
napewno jest ktos kto przechodzil to osobicie.
Czy te dokumenty sa rzeczywiscie do odebrania u ginekologa, czy ta niebieska kartka z piecztkami ma cos wspolnego z l'allocation de maternite.
bardzo mi zalezy na konkretnych wiadomosciach, chcialabym sie tym zajac jeszcze przed poraodem ,zeby pozniej spedzac spokojny czas z synkiem.
Z gory dziekuje i pozdrawiam
Przyszla mama
lotos
Akurat na ten temat nie ma zbyt wiele tutaj: http://www.polska.lu/informatorium/zdrowie.html
ale i tak polece ci te strone, bo mysle, ze informacje tam zawarte przydac ci sie moga w przypadku innych form pomocy panstwa dla mlodych matek, jak tez w ogole w tym waznym momencie zycia
ale i tak polece ci te strone, bo mysle, ze informacje tam zawarte przydac ci sie moga w przypadku innych form pomocy panstwa dla mlodych matek, jak tez w ogole w tym waznym momencie zycia
Witaj,ja rodziłam trzy tygodnie temu i z tego co się orientuje to nie załatwisz nic przed porodem. Jedynie jeśli nie pracujesz to u ginekologa dostaniesz czerwony druk (allocation de maternite)nie wcześniej niż 12 tygodni przed porodem,z którym musisz iść do komuny i podbić że jesteś zameldowana tam gdzie mieszkasz.A potem wysłać go do Caisse nationale des prestations familiales (adres jest na druku).
Z tego dostajeszokoło 3100 euro.Ja dotałam w dwóch częściach,jedną przed porodem,drugą po.
Co do niebieskiego druku( allocation prenatale) to możesz go wysłać dopiero po porodzie i musisz dołączyć do niego Akt urodzenia Twojego synka.Musisz mieć oczywiście pieczątki od ginekologa i jedną od dentysty i też podbić w komunie o meldunku.
Po porodzie zgłaszasz w ratuszu narodziny dziecka,idziesz tam z taką kartką,którą wydadzą ci po porodzie i w ratuszu wydają ci Akt urodzenia synka w kilku egemplarzach. A także jeszcze inne druki do wypełnienia na zasiłki.Ale to wszystko niestety po porodzie.
Pozdrawiam i życze szczęśliwego rozwiązania
Z tego dostajeszokoło 3100 euro.Ja dotałam w dwóch częściach,jedną przed porodem,drugą po.
Co do niebieskiego druku( allocation prenatale) to możesz go wysłać dopiero po porodzie i musisz dołączyć do niego Akt urodzenia Twojego synka.Musisz mieć oczywiście pieczątki od ginekologa i jedną od dentysty i też podbić w komunie o meldunku.
Po porodzie zgłaszasz w ratuszu narodziny dziecka,idziesz tam z taką kartką,którą wydadzą ci po porodzie i w ratuszu wydają ci Akt urodzenia synka w kilku egemplarzach. A także jeszcze inne druki do wypełnienia na zasiłki.Ale to wszystko niestety po porodzie.
Pozdrawiam i życze szczęśliwego rozwiązania
Ja nie wiem jak jest z niebieskim drukiem, ja jestem w 9 mc ciazy do porodu 9 dni, wlasnie lekarz oddal mi ten niebieski dokument i powiedzial ze mam isc do comuny oni podbija i mam go wyslac, nie czekac do porodu. Wiec 2 rozne opcje?!
Z rożowego druku kasiorki jeszcze nie dostalam, ale kolezanka, ktora urodzila pod koniec lipca I rate dostala zaraz po urodzeniu, wiec czasem trzeba poczekac. Pozdro!
Z rożowego druku kasiorki jeszcze nie dostalam, ale kolezanka, ktora urodzila pod koniec lipca I rate dostala zaraz po urodzeniu, wiec czasem trzeba poczekac. Pozdro!
Nie wiem dlaczego koleżanka anianna dostała taką informacje od swojego lekarza,ale powiem tak. Ja zarówno od swojego ginekologa jak i w szpitalu po porodzie dostałam informacje że ten niebieski druk moge tylko wysłać z Aktem urodzenia dziecka,bo inaczej nie dostane pieniędzy.Oni muszą mieć potwierdzone że dziecko się urodziło.Takie dostałam informacje i tak też zrobiłam,a ze mąz miał akurat urlop to nie wysyłaliśmy tylko zawiózł osobiście i tak jak wyżej pisałam wymagali aktu urodzenia.
co do allocation de maternite,czyliczerwony druk to wiem tylko tyle że jak nie pracujesz(ale nie wiem czy chodzi tu tylko na terenie Luxemburga- zapytaj swojego ginekologa)
to wtedy lekarz wydaje ci taki druk.Najlepiej będzie jak zaptasz swojego lekarza.
Co do innych pieniążków to ciężko mi powiedzieć ile tego jest,bo jeszcze czekam.Ale musiałam wypełnić sporo druków i powysyłać.Druki te otrzymasz w ratuszu jak pójdziesz zgłosić dziecko,tam też otrzymasz akt urodzenia.Na to masz chyba 3 albo 5 dni.W ratuszu wszystko ci powiedzą i dadzą te druki.
Co do wysokości tych pieniędzy to nie wiem bo jak kiedyś pytałam to każdy inaczej mówił.Jak chcesz to jak dostane tą kase to dam ci znać ile tego jest.Narazie niestety nie wiem dokładnie ile.
Pozdrawiam
co do allocation de maternite,czyliczerwony druk to wiem tylko tyle że jak nie pracujesz(ale nie wiem czy chodzi tu tylko na terenie Luxemburga- zapytaj swojego ginekologa)
to wtedy lekarz wydaje ci taki druk.Najlepiej będzie jak zaptasz swojego lekarza.
Co do innych pieniążków to ciężko mi powiedzieć ile tego jest,bo jeszcze czekam.Ale musiałam wypełnić sporo druków i powysyłać.Druki te otrzymasz w ratuszu jak pójdziesz zgłosić dziecko,tam też otrzymasz akt urodzenia.Na to masz chyba 3 albo 5 dni.W ratuszu wszystko ci powiedzą i dadzą te druki.
Co do wysokości tych pieniędzy to nie wiem bo jak kiedyś pytałam to każdy inaczej mówił.Jak chcesz to jak dostane tą kase to dam ci znać ile tego jest.Narazie niestety nie wiem dokładnie ile.
Pozdrawiam
dziekuje bardzo,
pewnie jezeli mozesz to bardzo bym prosila o taka informacje, bo zewszad stysze rozne kwoty a tak naprawde nie wiem ile konkretnie to wynosi.
niebieska kartke mam z pieczatkami wiec tez osobiscie zawieziemy.
z gory dziekuje,i bardzo prosze o wszelkie informacje.
ja mam termin na 8 wrzesnia, ale bedzie wczesniej, tak mi sie wydaje.
gdzie rodzilas w kirchbergu czy w strassen maternite.???
jak warunki?
pewnie jezeli mozesz to bardzo bym prosila o taka informacje, bo zewszad stysze rozne kwoty a tak naprawde nie wiem ile konkretnie to wynosi.
niebieska kartke mam z pieczatkami wiec tez osobiscie zawieziemy.
z gory dziekuje,i bardzo prosze o wszelkie informacje.
ja mam termin na 8 wrzesnia, ale bedzie wczesniej, tak mi sie wydaje.
gdzie rodzilas w kirchbergu czy w strassen maternite.???
jak warunki?
Ok,nie ma problemu. Jak tylko dostane te zasiłki to dam ci znać. Jeśli możesz to napisz mi swojego maila.
Nie pracowałam w Luxemburgu wogóle,tylko mąż pracował.Ale nie wiem czy to ma jakieś znaczenie,bo jeśli nie pracujesz,będąc w ciąży to liczy się to co jest teraz.
A co do porodu to ja rodziłam na Kirchbergu w klinice Bohlera. Powiem ci że jestem bardzo zadowolona.Warunki super,pokoje dwu osobowe z łazienką i telewizorem. Pielęgniarki bardzo miłe i pomocne.Są też pokoje jednoosobowe ale za taki pokój musisz dopłacić.
Ja leżałam w dwójce i akurat łóżko obok stało puste,także byłam sama.Dziecko masz koło siebie.Lekarze też bardzo mili.Ja jestem bardzo zadowolona. Jeśli będę jeszcze kiedyś rodziła to napewno tam.
Co do szpitala na Strassen to nie wiem,ale słyszałam że ludzie sobie chwalą. Ale nie powiem na sto procent.Jeśli miałabym ci polecać szpital to z własnego doświadczenia polcam ten na Kirchbergu.
Pozdrawiam
Nie pracowałam w Luxemburgu wogóle,tylko mąż pracował.Ale nie wiem czy to ma jakieś znaczenie,bo jeśli nie pracujesz,będąc w ciąży to liczy się to co jest teraz.
A co do porodu to ja rodziłam na Kirchbergu w klinice Bohlera. Powiem ci że jestem bardzo zadowolona.Warunki super,pokoje dwu osobowe z łazienką i telewizorem. Pielęgniarki bardzo miłe i pomocne.Są też pokoje jednoosobowe ale za taki pokój musisz dopłacić.
Ja leżałam w dwójce i akurat łóżko obok stało puste,także byłam sama.Dziecko masz koło siebie.Lekarze też bardzo mili.Ja jestem bardzo zadowolona. Jeśli będę jeszcze kiedyś rodziła to napewno tam.
Co do szpitala na Strassen to nie wiem,ale słyszałam że ludzie sobie chwalą. Ale nie powiem na sto procent.Jeśli miałabym ci polecać szpital to z własnego doświadczenia polcam ten na Kirchbergu.
Pozdrawiam
to jest moj email prywatny [... adres usuniety na prosbe autora postu; admin ]
ja tez bede rodzila na kirchbergu tam tez chodze do lekarza i tam ma wszystkie badania.w srodeza tydzien ma wizyte wtedy zapytam sie o ta czerwona kartke dokladnie wypytam co i jak nazywa sie to l'allocation de maternite.
dzieki wielkie i pozdrawiam serdecznie.
czekam na wiadomosc.
Lotos
ja tez bede rodzila na kirchbergu tam tez chodze do lekarza i tam ma wszystkie badania.w srodeza tydzien ma wizyte wtedy zapytam sie o ta czerwona kartke dokladnie wypytam co i jak nazywa sie to l'allocation de maternite.
dzieki wielkie i pozdrawiam serdecznie.
czekam na wiadomosc.
Lotos
Ostatnio zmieniony 14-08-2009, 23:51 przez canalia, łącznie zmieniany 1 raz.
A koleznka anianna byla dzis w gminie podbic niebieski druk na becikowe i pani z gminy twierdzi ze moge go juz wyslac... hmm... mysle ze jesli bym go wyslala teraz i tak potem bede musiala dostaczyc druk z aktem urodzenia, wiec poczekam i zrobie jak koleznka kinia przykazala, ale tak mi powiedzieli,ze mozna... wiec nie wiem ale juz w sumie nie ma tydzien znaczenia wiec poczekam! pozdrowka!
Nie miałam na myśli pouczania czy wymadrzania się,napisałam na swoim przykładzie i informacjach,które otrzymałam. Widać każdy urzędnik mówi inaczej. W każdym bądż razie napewno nie wyślą żadnych pieniędzy jak nie dostaną Aktu urodzenia,z tego co mówiła pani w familijnym to on jest podstawą do otrzymania pieniążków. Pozdrawiam.
hej witam,
Kinia mam pytanie czy duzo rzeczy bralas na dzidzi do szpitala, na kazdy dzien?
bardzo prosze o odpowiedz, poniewaz nie wiem jak to wyglada, czy jak czego nie bede miala to bez problemu szpital mi zapewni.
napisz mi prosze co zabralas, jestem w trakcie pakowania torby do szpitala.
dziekuje i pozdrawiam
Kinia mam pytanie czy duzo rzeczy bralas na dzidzi do szpitala, na kazdy dzien?
bardzo prosze o odpowiedz, poniewaz nie wiem jak to wyglada, czy jak czego nie bede miala to bez problemu szpital mi zapewni.
napisz mi prosze co zabralas, jestem w trakcie pakowania torby do szpitala.
dziekuje i pozdrawiam
lotos