Nie mamy jeszcze niestety kącika motoryzacyjnego, więc z pytaniem ląduję tutaj.
Wiem, że temat był "wałkowany" z milion razy, ale mam dość konkretne i specyficzne pytania.
Potrzebuję na wiosnę (oby zaczęła się jak najszybciej!) kupić komplet nowych opon, poprzednie po dwóch sezonach nadają się na odbojniki do łodzi. Ponieważ byłem z nich nie do końca zadowolony jeśli chodzi o zachowanie się na mokrej nawierzchni postanowiłem podeprzeć się przy wyborze nowych wynikami testów ADAC (chodzi o opony w rozmiarze 215/55/R16, najbliższe testowane to 205/55/R16)
Moją szczególną uwagę przykuły następujące modele:
- Goodyear OptiGrip
- Pirelli P7
- Michelin Primacy HP (tych używałem dotychczas)
Jeśli chodzi o zachowanie "na mokrym" najlepiej w testach wypada Goodyear (1,6), potem Pirelli (1,9) i Michelin (2,5). Oczywiście coś za coś - Goodyear jest gorszy "na suchym" (2,2) w porównaniu do Pirelli/Michelin (2,1/1,6).
Pytanie do forumowych kierowców - macie jakieś pozytywne bądź negatywne doświadczenia z którąkolwiek z opon?
Osobiście najbardziej skłaniam się do Goodyear-a (patriotyzm lokalny? - chyba nie, bo oni tu głównie nie-produkują opon do ciężarówek).
Za wszelkie rzeczowe uwagi serdecznie i z góry dziękuję
Opony letnie
Opony letnie
"It is better to keep your mouth shut and appear stupid than to open it and remove all doubt."
Mark Twain
Mark Twain
Osobiście jeszcze nie testowałem wymienionych opon,
ale zostały mi polecone inne opony:
GoodYear Eagle F1 GSD3 - koniecznie z symbolem XL (wzmacniane - wytrzymalsze, trwalsze)
Zostały mi polecone przez projektanta z GoodYear'a - jako jedne z lepszych w grupie GoodYear
Będę je testował w maju kiedy już nie będzie śnieżyć jak dziś... a mój rozmiar to 225/50/R17
ale zostały mi polecone inne opony:
GoodYear Eagle F1 GSD3 - koniecznie z symbolem XL (wzmacniane - wytrzymalsze, trwalsze)
Zostały mi polecone przez projektanta z GoodYear'a - jako jedne z lepszych w grupie GoodYear
Będę je testował w maju kiedy już nie będzie śnieżyć jak dziś... a mój rozmiar to 225/50/R17
"Bądź uroczy dla swoich wrogów, nic ich bardziej nie złości."
Re: Opony letnie
Wilqu,wilqs72 pisze: Osobiście najbardziej skłaniam się do Goodyear-a
ja mam Goodyear OptiGrip, tylko trochę większy rozmiar - 225/55/17, ale opony po prostu super, zarówno na mokrej i suchej nawierzchni + plus atutem jest cena!
też już trochę opon wygładziłem w swoim życiu do bojkowych odbijaków
a nie czytam żadnych testów opon, bo to bzdury tylko, aby facet poczuł się większym pseudo-znawcą <evil>
będziesz się decydował, to mogę dać Ci namiary na kilka miejsc, gdzie taniej je dostaniesz i zamontujesz niż w Lux-City
Nigdy nie wiadomo, kiedy pojawi się hiszpańska inkwizycja!!!
Ja mam doswaidczenie z:
1. Continental Conti chyba sport cos tam - nie pamietam dokladnie
2. Pirelli P7
3. Michelin Primacy HP.
I teraz:
Ad1 - calkiem ok, ale nigdy nie testowane w warunkach autostrada itp, uzywane w PL wiec zaden to test;
Ad2 - opona jak najbardziej fajna. Wytrzymala tylko 2 lata, ale eksploatowana byla ze hej. Dobra na wode;
Ad3 - uzywana obecnie. kupilem bo P7 wydawalo mi sie zbyt miekkie. Jakos mi bardziej pasuje od P7, scieralnosc mniejsza, duzo cichsza jest... lepsza na wode od P7. No i tez wytrzyma 2 sezony max.
Jesli wiec nie miales Good Year'a to ja bym na twoim miescu przetestowal
1. Continental Conti chyba sport cos tam - nie pamietam dokladnie
2. Pirelli P7
3. Michelin Primacy HP.
I teraz:
Ad1 - calkiem ok, ale nigdy nie testowane w warunkach autostrada itp, uzywane w PL wiec zaden to test;
Ad2 - opona jak najbardziej fajna. Wytrzymala tylko 2 lata, ale eksploatowana byla ze hej. Dobra na wode;
Ad3 - uzywana obecnie. kupilem bo P7 wydawalo mi sie zbyt miekkie. Jakos mi bardziej pasuje od P7, scieralnosc mniejsza, duzo cichsza jest... lepsza na wode od P7. No i tez wytrzyma 2 sezony max.
Jesli wiec nie miales Good Year'a to ja bym na twoim miescu przetestowal