Tarcze przednich hamulcow

Dokąd na zakupy, kupno auta, komunikacja publiczna, lekarze, edukacja, banki, ubezpieczenia, telekomunikacja...
Awatar użytkownika
digilante

Tarcze przednich hamulcow

Post autor: digilante »

Wyglada ze tarcze hamulcow z przodu mi sie troche wykrzywily, wiec jak hamuje to kierownica sie troszeczke trzesie. Dwa pytania:

1. W Garage Demuth powiedzieli ze tarcze NIE sa pod gwarancja. To mnie zaskoczylo, bo w RPA jak mialem podobne problemy (Toyota, VW i Opel) to wymieniali w ramach gwarancji. Same tarcze zawsze byly gwarantowane. Czy ktos moze powtierdzic?

2. Ile by kosztowalo szlifowanie?
Out of sorrow entire worlds have been built, out of longing great wonders have been willed.
lestat

Post autor: lestat »

Hej Digi,

Nie wiem co to za auto ale wszelkie wykrzwienia lub pęknięcia tarcz hamulcowych są objęte gwarancją. To jest wada fabryczna a nie naturalne zużycie. Musisz walczyć ponieważ nie wiem czy tak łatwo da radę przetoczyć tarczę. Dużo zależy od stopnia jej skrzywienia. Jeśli auto jest na gwarancji producenta to nie ma siły muszą uznać.
Napisz co to za auto to pogadam ze znajomymi w pracy i może coś jeszcze doradzą.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
digilante

VW Polo 07/2007 1.9TDi - nic specjalnego, wszystko jak nowiutkie (czyli nie ma szans powiedziec ze auto bylo zle traktowane, lub nie serwisowane, itd).
Out of sorrow entire worlds have been built, out of longing great wonders have been willed.
lestat

Post autor: lestat »

Twoja historia potwierdza to co usłyszałem na temat jakość obsługi sieci serwisowej VW w Luksemburgu. Trafiłeś może do serwisu Losch? Mój znajomy z pracy ma bardzo złe doświadczenia z nimi, są niemili i o wszystko trzeba walczyć. Według niego jest to jak najbardziej naprawa gwarancyjna. Jeśli jesteś członkiem ACL to oni mogą Ci wystawić opinię techniczną i pomóc w walce z serwisem. Jeśli nie to trzeba uderzać do szefa serwisu.
Pozdrawiam i życzę powodzenia w boju.
gabrjel

Post autor: gabrjel »

No ja byłem w LOSCH'u z moim Audi - owszem serwis przy 60000km i zmiana hamulców wyszła taniej jak w PL
ale naciągnięcie na "huge oil leak" - to przegieli - w PL dokręciłem rurkę odpowiedzialną za podciśnienie w układzie wspomagania... - a wyraźnie musiała być odkręcona... bo nie styka się bezpośrednio z silnikiem - a 3.0 TDi to juz nie taki typowy diesel/traktor...

Odnośnie tarcz... to jedynie musieliby Ci udowodnić że po ostrej jeździe zanurkowałeś w kałuży - bo tylko wtedy to "może" być twoja wina... generalnie - naprawa gwarancyjna - bo celowego działania nie są w stanie udowodnić... - poza tym na autostradzie nie będziesz lawirował żeby ominąć kałużę....
"Bądź uroczy dla swoich wrogów, nic ich bardziej nie złości."
Awatar użytkownika
czeczu

Post autor: czeczu »

Digi,

też jestem szczęśliwym posiadaczem VW, a w żadnym razie nie serwisuje mojego pojazdu w Lux-City, wszyscy odradzają - kolejki, niemiła obsługa, ceny i lecą ostro w kulki :/
mój rydwan oddaję pod Diekirch - VW Pepin w Ingeldorfie, wiem, że to całe 38 km od Lux, ale ceny mają lepsze, zawsze mili i uśmiechnięci, o każdym drobiazgu Cię poinformują, kawkę i ciasteczko dadzą, a nawet potrafią zaproponować sprowadzenie tańszej części z Niemiec, jeśli możesz poczekać - kilka razy już odwiedziłem i zawsze cacy, więc polecam
www.pepin.lu
może zadzwoń do nich i zrób sobie małą wycieczkę na północ?

Garage Ed. Pepin
Adresse:

12 rte d'Ettelbrück - Diekirch
L-9160 INGELDORF

Telefon: (+352) 80 20 88

P.S. potrafią też się angielskim posługiwać nawet ;)
Nigdy nie wiadomo, kiedy pojawi się hiszpańska inkwizycja!!!
Awatar użytkownika
man

Post autor: man »

Krotka dygresja:
Tak jak w Wawie. Ja do serwisu forda jezdzilem do Skarzyska-Kamiennej (Auto-Skar). Kiedy kupowalem, dostalem sporo dodatkow gratis (w Wawie nigdzie niczego mi dac nie chcieli - mowili, ze jak nie chce, moge nie kupowac, klient i tak sie znajdzie), serwis genialny, taniej. I kawa tez byla, i ciastka... I nawet pogawedki z dyrektorem salonu. Moim znajomym polecalem to miejsce - tam kupowali auta i serwisowali. Wszyscy zadowoleni.
Pozdrowienia!
MaN
Awatar użytkownika
digilante

Dostalem odpowiedz od VW Deutschland. Tarcze sa "specjalnym czyms" i maja gwarancje tylo 6 miesiecy lub 10 000 km. W takim razie VW ma jedna z najgowszych gwarancji - tylko 2 lata, no i "specjalne" czesci ktore maja nawet mniej. Toyota to miala 3 lata na wszystko, a teraz nawet 5 lat...
gabrjel

Digi wszystkie części w VW mają 6 miesięcy gwarancji...

Ale np jak wymienisz felgę na gwarancji - ta felga spowoduje uszkodzenie sworznia albo drążka - to już to nie podlega gwarancji...
Awatar użytkownika
digilante

Ok, to po co mowia ze auto ma 2 lata gwarancji. Jakos juz naprawde trudno widziec ta slawna niemiecka jakosc... Musze przyznac ze mam duzo lepsze pamieci o japonskich autach.
Awatar użytkownika
czeczu

mimo wszystko, jak się zdecydujesz na naprawę, to do jedź do Pepin VW w Ingeldorfie, tam Cię taniej, szybciej i milej obsłużą, a poza tym ciesz się, że nie masz francuskiego samochodu, bo już pewnie musiałbyś połowę jego wymienić :p
Awatar użytkownika
wilqs72

Post autor: wilqs72 »

czeczu pisze:a poza tym ciesz się, że nie masz francuskiego samochodu, bo już pewnie musiałbyś połowę jego wymienić :p
Kolego, weź ty się odtenteguj od francuskich samochodów :p
"It is better to keep your mouth shut and appear stupid than to open it and remove all doubt."
Mark Twain
Awatar użytkownika
czeczu

z francuskich marek to najbardziej cenię kilkuletnie Bordeaux <mrgreen>
Awatar użytkownika
bamaza42

Post autor: bamaza42 »

czeczu pisze:a poza tym ciesz się, że nie masz francuskiego samochodu, bo już pewnie musiałbyś połowę jego wymienić
Ooooo....! Bardzo przepraszam - odtenteguj sie, jak wilqs napisal...!!! :)))

Ja "francuzem" jezdze juz 3 rok i jak na razie 2xmusialam wymienic zarowke, no i klocki hamulcowe, bo sie zuzyly (po 2 latach z tylu, z przodu wczesniej)...ale to chyba normalne...(te klocki)?

A kilkuletnie Bordeaux...jak najbardziej, rowniez...
gabrjel

bamaza42 pisze:
Ja "francuzem" jezdze juz 3 rok i jak na razie 2xmusialam wymienic zarowke, no i klocki hamulcowe, bo sie zuzyly (po 2 latach z tylu, z przodu wczesniej)...ale to chyba normalne...(te klocki)?

A kilkuletnie Bordeaux...jak najbardziej, rowniez...
Bamaza "te klocki" to chyba normalne - ale żeby w Bordeaux wymieniać klocki i jeszcze żarówkę!!! tosz to nie do pomyślenia.... ja już...
Co do od tentegowania - to ja się do tenteguje... bo prawda taka że wytrzymałość aut z kolonii na południu LUX jest wątpliwa... - co do aut 2-4 letnich jeszcze dają radę... a znając Pana z Okienka takowe miał na myśli...
odtentegowywuje się od 2-4 letnich - a dotentegowywuje się do powyżej 4 letnich...

i tak to ten tego proszę wyinterpretowywać....

p.s.
a jak wpadnie tu taki jeden nie proszony to go wygońcie - Pan .....o (zgadnij!)
ODPOWIEDZ