Witajcie, czy ktos bylby tak mily odpisac mi na 3 pytania dotyczace zasilkow?
Maz niedlugo podejmie prace w Luksemburgu (nie w instytucjach eur.). Mamy trojke dzieci w wieku 8, 6, 2 i spodziewamy sie czwartego w lipcu 2008r. Mam zamiar dojechac z dziecmi do meza w maju. W zwiazku z powyzszym mam 3 pytania:
1. Czy bedac w Luksemburgu dopiero od 7 miesiaca ciazy naleza mi sie L'allocation de naissance wypłacany w 3 ratach po 580,03 €?
2. Jesli nalezy mi sie urlop macierzynski w Polsce w wysokosci 500zl miesiecznie, czy w Luksemburgu otrzymam roznice zasilku L'allocation de maternité w wysokości 3104,32 €?
3. Czy zasilek L'allocation d'éducation (485 € miesiecznie na trzecie i czwarte dziecko do 4 rż) wyklucza pobranie zasilku Les allocations familiales (267,58 € miesiecznie) na te dzieci. Bede wdzieczna za odpowiedz, Ewa
zasilki porodowe i wychowawcze jeszcze raz:)
1. Tak, ale dla pierwszej raty ważne jest, żeby były podbite wszystkie wymagane badania ginekologiczne w poszczególnych fazach ciąży plus badanie dentystyczne bodajże w piątym miesiącu. Dobrze byłoby to już teraz ustalić z lekarzem prowadzącym w Polsce, jak również ustawić wizytę dentystyczną w Polsce i upewnić się, że stomatolog nie będzie miał nic przeciwko podpisaniu potem tego papierka. Oczywiście daty badań i podpisów będą wstecz zgodnie z grafikiem wyznaczonym przez formularz. Praktyczne doświadczenia w podobnej sytuacji miał kaszub, możesz do niego napisać PW, na pewno pomoże, a może odezwie się w tym wątku.
2. Dokładnie, należy zadeklarować uzyskiwany zasiłek z Polski, Luksemburg wypłaci różnicę.
3. TO są niezależne świadczenia.
Powodzenia i szczęśliwego nowego roku!
2. Dokładnie, należy zadeklarować uzyskiwany zasiłek z Polski, Luksemburg wypłaci różnicę.
3. TO są niezależne świadczenia.
Powodzenia i szczęśliwego nowego roku!
ad. 1) Moja zona byla w bardzo podobnej sytuacji - tzn przyjechala na 2 miesiace przed planowanym terminem - dziecko urodzilo sie miesiac wczesniej, ale tego tez sie troche spodziewalismy majac doswiadczenia z nasza pierwsza cora. Najlepiej formularz niech odbierze maz w CNPF i wysle Ci do Polski. Wtedy ginekolog i dentysta powinnni podbic odpowiednie wizyty. Daty niektorych wizyt sa "wymagane" do otrzymania swiadczenia. Dobrze tez umowic sobie z wyprzedzeniem wizyte u ginekologa - w koncu lipiec to okres urlopow. Na forum mozesz znalezc pewne "wskazkowki" odnosnie wyboru lekarza ... Acha, trzecia rata zasilku wyplacana jest jak dziecko skonczy 2 lata.
ad. 2) zgadza sie, ale oczywiscie kwota ktora podalas jest calkowita kwota od ktorej odejmie sie 500 zl x ilosc miesiecy przez ktore bedziesz otrzymywac swiadczenie w PL.
ad. 3) tak jak pisze Szymbi, ale wysokosc swiadczenia na dzieci zalezy od ilosci dzieci. dodatkowo jest jeszcze zasilek szkolny zalezny od wieku dziecka.
dodatkowo przy 3 i 4 dzieci sa dodatkowe swiadczenia z gminy (doplaty do wody, pradu, itp) ale to zalezy juz od wladz gminy w ktorej zamieszkacie i nie znam szczegolow.
pozdrawiam i rowniez zycze wszystkiego najlepszego w nowym roku
ad. 2) zgadza sie, ale oczywiscie kwota ktora podalas jest calkowita kwota od ktorej odejmie sie 500 zl x ilosc miesiecy przez ktore bedziesz otrzymywac swiadczenie w PL.
ad. 3) tak jak pisze Szymbi, ale wysokosc swiadczenia na dzieci zalezy od ilosci dzieci. dodatkowo jest jeszcze zasilek szkolny zalezny od wieku dziecka.
dodatkowo przy 3 i 4 dzieci sa dodatkowe swiadczenia z gminy (doplaty do wody, pradu, itp) ale to zalezy juz od wladz gminy w ktorej zamieszkacie i nie znam szczegolow.
pozdrawiam i rowniez zycze wszystkiego najlepszego w nowym roku