Kursy włoskiego za free

Rozmowy o wszystkim, ale nigdy o niczym

Moderator: LuxTeam

Awatar użytkownika
mary_81

Kursy włoskiego za free

Post autor: mary_81 »

Witam wszystkich,

Pragnę poinformowac osoby zainteresowane nauką języka włoskiego, że tutejszy uniwersytet jak co roku organizuje DARMOWE KURSY JEZYKA WŁOSKIEGO. Szczegółowy plan kursów znajdziecie poniżej. Zajęcia już ruszyły. Umieszczam tego posta dopiero teraz, jako że cały czas miały miejsce zmiany dotyczące dni/godzin. Jedynym kursem, który jeszcze się nie rozpoczął, jest włoski handlowy; początek będzie miał miejsce dopiero 16 X 2007.

Jak co roku oferowanych jest kilka poziomów. Nie umieszczam informacji odnośnie kursu dla początkujących (od tzw. zera), gdyż zapisy na niego już są zamknięte. Nadal można się jednak zapisac na:

1) poziom podstawowy (Italien pour débutants 2eme inscription) - dla osób, które uczęszczały na kurs od zera w zeszłym roku, ale też osób, które mają już jakieś podstawy włoskiego zdobyte gdzie indziej
2) poziom średni (Italien pour intermédiaires)
3) poziom zaawansowany (Italien pour avancés)
4) włoski handlowy (Italien commercial)

Osoby zainteresowane egzaminami CELI/CIC, mogą do nich przystąpic 2x do roku http://www.cvcl.it/canale.asp?id=4 . Egzaminy są nieobowiązkowe i oczywiście płatne jak wszystkie egzaminy z pozostałych języków.

Serdecznie zapraszam w imieniu osoby prowadzącej kursy (Paola Banderali).

W razie jakichkolwiek pytań, piszcie tutaj lub do mnie na priva.

Buon studio!

Mariola
Ostatnio zmieniony 08-10-2007, 17:36 przez mary_81, łącznie zmieniany 4 razy.
Awatar użytkownika
mary_81

Nie udało mi się podpiąc załącznika z rozpiską dni/godzin, więc wrzucam tę informację tutaj:

COURS D’ITALIEN

Année académique 2007-2008
Semestre d’hiver (a partir du mardi 25/09/07)

Université du Luxembourg - Campus Limpertsberg
162a, Avenue de la Faïencerie
L-1511 Luxembourg
 46 66 44 62 12

ITALIEN POUR AVANCÉS
Mardi 13.30H – 15H15
salle BC 0.05

ITALIEN POUR INTERMÉDIAIRES
Mardi 17H – 18H45
salle BC 2.06

ITALIEN COMMERCIAL
Mardi 19H – 20H30
salle BC 2.06

ITALIEN POUR DÉBUTANTS (2eme inscription)
Mercredi 18H – 19H45
salle BC 0.05
Eneko

Post autor: Eneko »

Ja dodam, że włoski wydaje się być bardzo przydatny w Luksemburgu, zwłaszcza w niektórych sklepach i placówkach gastronomicznych - tutaj Włosi rządzą!
Awatar użytkownika
mary_81

Hai ragione Eneko ;) . Poza tym to najpiękniejszy język świata.
Eneko

Post autor: Eneko »

To prawda, że jeśli chodzi o melodyjność i brzmienie nie ma sobie chyba równych. Gorzej jak się weźmie do ręki gazetę - w co drugim zdaniu angielskie słowo, bez nawet nieśmiałej próby przekładu :(
Awatar użytkownika
mary_81

To też prawda.
Agnese

Post autor: Agnese »

Dodam dla wszystkich zainteresowanych jezykiem wloskim, ze w pazdzierniku odbedzie sie "Semaine de la langue italienne dans le monde" w Luksemburgu.
Organisées en collaboration avec le ministere italien des Affaires étrangeres et le Centre culturel de rencontre Abbaye de Neumünster, les manifestations de la 7e Semaine de la langue italienne dans le monde comprennent des conférences, projections de films et discussions placées sous le theme:"L'italien et la mer ".Toutes les manifestations se déroulent au CCRN. Entrée libre dans la limite des places disponibles. Renseignements: 25 22 741.
http://www.iiclussemburgo.esteri.it/IIC_Lussemburgo
Mozna tez zerknac tutaj na strone 13ta: http://www.ccrn.lu/Media/pdf/Gudde%20Gr ... =320&LA=FR
Moze byc bardzo ciekawie. Osobiscie mysle, ze warto wybrac sie na "Grand Tour"( sig.Ceccarelli-RAI) oraz "I miei mari"(mam sentyment do morza i wszystkiego co z nim zwiazane)...
Ciao, ciao!
dolce Agnese
Awatar użytkownika
mary_81

No to może jeszcze to dla zainteresowanych http://festival-villerupt.com/accueil.php?id=1
loczek

Post autor: loczek »

mary_81, :> witaj mam prosbe ,bardzo prosze o podpowiedz o kursach nauki luxemburskiego
arabela :)
Awatar użytkownika
mary_81

Obawiam się, że chyba wzięto mnie za kogoś kto pracuje na uniwerku, co nie ma nic wspólnego z rzeczywistością <lol> . Info o kursach włoskiego umieściłam tylko dlatego, że sama na nie uczęszczałam i znam dobrze profesorkę. Poza tym są one bezpłatne, więc dlaczego by się nie podzielic taką informacją z rodakami ;) .

Nie mam zielonego pojęcia o kursach luksemburskiego (i raczej nie chcę miec, bo mnie ten język się w ogóle nie podoba :/ ), ale spis wszelkich kursów organizowanych w Luxie, również językowych znjadziesz tutaj http://www.men.public.lu/publications/f ... _07_08.pdf . Powodzenia!
Awatar użytkownika
mary_81

Jeszcze jedno: kurs luksemburskiego online znajdziesz na stronie uniwerku http://www.elearning.lu/lb/intro/index.php
Cari

francuski

Post autor: Cari »

Czesc,

Widze ze jezykowo sie rozwijasz i dodatkowo jeszcze innych zachecach, to ladnie z Twojej strony .... a jak tam nauka jezyka francuskiego Ci idzie ??

Pozdrawiam serdecznie
Cari
Awatar użytkownika
mary_81

Re: francuski

Cari pisze: a jak tam nauka jezyka francuskiego Ci idzie ??
No właśnie problem w tym, że nie idzie <rotfl>
Awatar użytkownika
madi82

Post autor: madi82 »

a dlaczego Ci nie idzie? Robisz cos w tym kierunku?:)
Awatar użytkownika
mary_81

madi82 pisze:a dlaczego Ci nie idzie? Robisz cos w tym kierunku?:)
W kierunku zeby mi nie szło? Robie wszystko <lol> . A tak na poważnie, to mnie się język musi po prostu podobac żeby mi "szło". Z włoskim i hiszpański nie miałam najmniejszego problemu (są wg mnie najładniejszymi językami), a do francukiego mam jakiś taki dziwny "opór" <bezradny> . Ale to nic, tak już zostanie.
ODPOWIEDZ