Luksemburg otwiera rynek pracy dla nowych krajów UE

Dokumenty, pozwolenia, zwrot VAT, rejestracja samochodu...
Przemek78

Luksemburg otwiera rynek pracy dla nowych krajów UE

Post autor: Przemek78 »

Witam wszystkich,
Czy wiecie juz moze czy ponizsze zarzadzenie [ podane za PAP i GW] jest juz stosowane, czy jest jakas data , od ktorej nie musimy miec pozwolenia?
Mam teraz rozne interview z pracodawcami w Luz i jeden z nich sprawdzal wczoraj i w lokalnym urzedzie potwierdzili ze to zostalo przyjete, ze tylko czekaja na oficjalne rozporzadzenie ministra dla urzedow.
Dziekuje i pozdrawiam,
Przemek

----------------
[cheko, PAP2007-09-22, ostatnia aktualizacja 2007-09-22 00:15 ]
Luksemburg z końcem roku otworzy swój rynek pracy dla obywateli ośmiu nowych krajów członkowskich, w tym Polski - podała w piątek zadowolona z tego kroku Komisja Europejska.
KE cieszy się także z ułatwień w dostępie do rynku pracy dla wysoko kwalifikowanych pracowników, jakie niedawno zapowiedział rząd Niemiec.

"Gorąco witam te decyzje Luksemburga i Niemiec. Ułatwienia w dostępie albo pełne otwarcie rynku pracy dla obywateli nowych krajów członkowskich z Europy Środkowowschodniej będą z korzyścią zarówno dla gospodarek, jak i całych tych krajów jako takich" - oświadczył komisarz ds. zatrudnienia Vladimir Szpidla.

Luksemburg otworzył swój rynek pracy dla pracowników z krajów Europy Środkowowschodniej, które wstąpiły do UE tak jak Polska w 2004 roku. Restrykcjami nie byli objęci obywatele Malty i Cypru. Otwarcie nie dotyczy natomiast obywateli Rumunii i Bułgarii.

KE podkreśla, że przybycie pracowników z nowych krajów UE miało pozytywny wpływ na rozwój gospodarczy tych krajów, które zdecydowały się na pełne otwarcie rynków. Decyzję Niemiec, by ułatwić dostęp do rynku pracy dla specjalistów o poszukiwanych umiejętnościach (np. inżynierów), KE uznała za pozytywny krok w stronę pełnego otwarcia rynku. Zgodnie z deklaracjami rządu w Berlinie, ma to jednak nastąpić dopiero w 2011 roku - kiedy zakończy się dopuszczalny okres przejściowy.

Wielka Brytania, Irlandia i Szwecja nie wprowadziły żadnych restrykcji, w pełni otwierając swoje rynki pracy dla obywateli z nowych krajów UE 1 maja 2004. Finlandia, Hiszpania, Portugalia i Grecja całkowicie zniosły ograniczenia po dwóch latach, w maju 2006 roku. Włochy zrobiły to w czerwcu 2006 roku, Holandia zaś w maju 2007. Austria, Belgia, Dania, Francja i Niemcy, mimo pewnych ułatwień w niektórych sektorach, wciąż utrzymują restrykcje, wymagając od obywateli UE pozwoleń na pracę.
Awatar użytkownika
szymbi

Post autor: szymbi »

Daty oficjalnego wejścia w życie tego zarządzenia jeszcze nie znamy. Na razie była tylko decyzja rządu zatwierdzająca taki projekt i odpowiednie oświadczenie ministra. Jeśli Ciebie to osobiście dotyczy, to najlepiej zapytaj bezpośrednio w ADEM, być może mają jakieś szybkie ścieżki na okres przejściowy.
Awatar użytkownika
jespere

Post autor: jespere »

hej

tez dzwonilem do administracji w tej sprawie - odp j.w.
bedzie, ale poki co obowiazuja nas procedury pozwolenia.

a ja nie chce czarnoksiezyc, ale jak znam luksemburg, to wprowadzenie czegos takiego potrwa akurat do maja 2008 (pierwotnej daty)

to tylko taki polityczny wybieg - ladnie brzmi, i przeciez nikt oprocz samej garstki zainteresowanych tego nie sprawdza. a na arenie miedzynarodowej mamy piekny otwarty rynek pracy :)
Przemek78

Post autor: Przemek78 »

Dzieki za odpowiedzi. Pewnie to glupie pytanie, ale czy w ADEM mowia po angielsku? :) JAk sie mozna z nimi skontaktowac? Czy maja kjakas strone internetowa? Pozdrawiam
Awatar użytkownika
digilante

Post autor: digilante »

Narazie kazdy pracownik z ktorym mialem doczynienia tam mowil po Angielsku.
Out of sorrow entire worlds have been built, out of longing great wonders have been willed.
mil.ka

Post autor: mil.ka »

digilante pisze:Narazie kazdy pracownik z ktorym mialem doczynienia tam mowil po Angielsku.
to miałeś szczęście, digilante, bo akurat każdy pracownik, z którym ja miałam kontakt, nie gadał (albo nie chciał gadać) po angielsku. Odbywało się to tak, że ja do nich po angielsku, a oni po francusku. Do dziś nie wiem, jak to się stało, żeśmy się jakoś porozumieli... <mrgreen>
ODPOWIEDZ