Szukam umeblowanego mieszkania na ok. 6 miesiecy

Lokum na początek, wynajem, zakup nieruchomości...
Awatar użytkownika
byly

Szukam umeblowanego mieszkania na ok. 6 miesiecy

Post autor: byly »

Nadejszła wiekopomna chwila i wygląda na to, że mój Letter of Offer jest prawie że w drodze. Dlatego też szukam jakiegoś przejściowego mieszkania na ok. 6 miesięcy od prawdopodobnie 1 grudnia.
Interesuje mnie:
- albo dojście na pieszo na Kirchberg
- albo łatwy dojazd komunikacją miejską, bo jak wiadomo jestem anty-automobilistą.
- samodzielne mieszkanie (bez jakiś tam wspólnych łazieniek, kuchni itp.)

Przeglądnąłem uwagi nt. immolux, trochę mam mieszane uczucia, bo jak mnie gościu zrobi w balona na 3 dni przed przyjazdem, to dziekuję.
Ewentualnie mógłby być www.albergo.lu, ale nie ukrywam, że ceny powyżej 1000 euro miesiecznie za mniej niż 40 qm to troche dużo, tym bardziej że ja na parę miesięcy przynajmniej musze zatrzymać wynajmowane mieszkanie w Niemczech, za które też będę musiał równolegle płacić czynsz.

Więc jakby ktoś coś wiedział, słyszał, widział, to proszę o kontakt.

A tak generalnie to mam nadzieję, że teraz nie nastąpi epsi exodus z Luxa w obawie przed moim przyjazdem <lol>

Pozdro
Były brukselczyk,
przyszły Luxemboorak
Awatar użytkownika
digilante

Post autor: digilante »

My sie wynosimy z mieszkania na Neudorf okolo wlasnie 01 grudnia. Umeblowane (ale trzeba miec swoje noze, widelce, talerze, itd), razem z wszystkimi kosztami wychodzi na 1000 miesiecznie, okolo 70 m^2 (teoretycznie). Piechota do Auchan nie jest blisko ale jak nie mialem auta to chodzilem (okolo 20 minut tam, okolo 15 spowrotem w dol). 20 metrow od autobusu #9 do miasta i do gare, i tez do spotkania z #21 lub #16 na Kirschberg.

Pisz gdybys chcial zobaczyc.
Out of sorrow entire worlds have been built, out of longing great wonders have been willed.
Eneko

Re: Szukam umeblowanego mieszkania na ok. 6 miesiecy

Post autor: Eneko »

byly pisze:Nadejszła wiekopomna chwila i wygląda na to, że mój Letter of Offer jest prawie że w drodze. przyszły Luxemboorak
Laboga, ratuj się kto może!!!!
<rotfl>
misio

Re: Szukam umeblowanego mieszkania na ok. 6 miesiecy

Post autor: misio »

byly pisze:Nadejszła wiekopomna chwila i wygląda na to, że mój Letter of Offer jest prawie że w drodze.

Były brukselczyk,
przyszły Luxemboorak
Powiedzialem to raz, powiem i drugi - ja pier... Dla ciebie to bedzie dramat pewnie, no ale i tak wiedzialem ze tu trafisz - zgodnie z nasza rozmowa <mrgreen>
Ostatnio zmieniony 17-09-2007, 20:48 przez misio, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
byly

tak tak smiejcie sie ze mna.

Na razie uwazam za lekkie przegiecie, by za umeblowana klitke na 6 miesiecy w kategoriach 30-35 qm placic 1000 euro, ja za to mialem w Bruxie ponad 60 qm, z balkoniem, wyposazeniem od A do Z, lacznie ze sztuccami i plaszczem kapielowym, nie mowiac o zmywarce do naczyn, pralce, zelazku, itd itp.

Dobra, te 4 miesiacy daily allowance moge przeznaczyc na strate, ale potem chyba sie do Trewiru wyniose, bo tam za takie pieniadze to mozna 4-pokojowe mieszkanie wynajac.
misio

Rozumiem, ze teraz ciagle bedziesz biadolil jak to w Brukseli tanio?

Zasmuce cie, w Trewirze wcalnie nie taniej. Porzadne mieszkanie kolo rynku kosztuje podobnie jak w Luksemburgu.
Awatar użytkownika
bamaza42

Post autor: bamaza42 »

misio pisze:Dla ciebie to bedzie dramat pewnie
Zupelnie nie rozumiem tego stwierdzenia...ale moze nie wszystko wiem?...
Byly, nie sluchaj tylko misia...bo on nie wiedziec czemu w tym beznadziejnym Luxie sie zakotwiczyl, nabywajac droga kupna mieszkanie....
A tak w ogole, to w Luxie jest ok., i nudza sie tu tylko ci, ktorzy sami sa nudni...

A mieszkanie digilante wg. mnie warte Twojego zainteresowania (wiem, bo widzialam ) - ciekawe miejsce i wielkoscia bedzie Ci chyba odpowiadac...
asiunia

Post autor: asiunia »

misio pisze:Zasmuce cie, w Trewirze wcalnie nie taniej.
No dowcip dnia! <mrgreen>
Misiek, Ty to jednak masz to poczucie humoru i zawsze wiesz jak czlowieka rozbawic :D
misio

bamaza42 pisze:
misio pisze:Dla ciebie to bedzie dramat pewnie
Zupelnie nie rozumiem tego stwierdzenia...ale moze nie wszystko wiem?...
Byly, nie sluchaj tylko misia...bo on nie wiedziec czemu w tym beznadziejnym Luxie sie zakotwiczyl
Nigdy i nigdzie nie napisalem ani nie powiedzialem ze Lux jest nudny lub beznadziejny.
misio

asiunia pisze:
misio pisze:Zasmuce cie, w Trewirze wcalnie nie taniej.
No dowcip dnia! <mrgreen>
Misiek, Ty to jednak masz to poczucie humoru i zawsze wiesz jak czlowieka rozbawic :D
Moge ci podac co najmniej kilka kontaktow do Niemcow, ktorzy wychowali sie w rejonie i mieszkaja tam. Mozesz sie ich spytac, moze mnie oklamuja.

Fakt jest taki, ze w Trewirze owszem jest taniej, ale jak chce sie wynajac w miejscu, gdzie bedzie blisko do autobusu, dorca itp a zarazem bedzie cicho, spokojnie i bezpiecznie to musisz zaplacic. I nie wazne czy jest to Trier, Lux czy inny Erewan. Luksus kosztuje i kropka.

Moj kolega wynajmuje kawalerke kolo rynku. 55m2 cena 850Eur z oplatami. Duzo czy malo? Ok w Luxie bedzie wiecej moze, ale pamietajmy ze 3-4 lata temu w Trier takie cos bylo za 500-600, albo i mniej.
asiunia

Post autor: asiunia »

misio pisze:Moge ci podac co najmniej kilka kontaktow do Niemcow, ktorzy wychowali sie w rejonie i mieszkaja tam.
Nie, dziekuje. Obawiam sie, ze podobnych kontaktow w tamtych stronach mam wiecej, wiec nie potrzebuje dodatkowo Twoich;)
misio pisze:Fakt jest taki, ze w Trewirze owszem jest taniej
No to wkoncu taniej, czy nie? Bo napisales wczesniej "w Trewirze wcalnie nie taniej".
misio pisze:ale jak chce sie wynajac w miejscu, gdzie bedzie blisko do autobusu, dorca itp a zarazem bedzie cicho, spokojnie i bezpiecznie to musisz zaplacic.
To nie ulega zadnej watpliwosci, ale wynajecie czegos adekwatnego w Luxie (czyli jak piszesz: blisko do autobusu, dorca itp a zarazem bedzie cicho, spokojnie i bezpiecznie) bedzie kosztowalo tyle samo? Misiek...
misio pisze:Luksus kosztuje i kropka.
To jest jasne! Ale przeciez byly nie pyta o luxusy! Slusznie stwiedza jedynie fakt, ze za podobne mieszkanie (okolica, dojazdy, wyposarzenie, metraz) zaplaci w Trier polowe, (albo i mniej, smiem twierdzic...). Chodzi tylko o to i o nic innego, zgodzisz sie czy sie jeszcze podroczymy? ;)
misio pisze:pamietajmy ze 3-4 lata temu w Trier takie cos bylo za 500-600, albo i mniej.
W Luxie, kilka lat temu, tez byly inne ceny, no ale co z tego? Nic nie zmienia faktu, ze mieszkania w Trier sa nadal duzo tansze niz w Luxie. Wszystko jedno czy wynajem, czy kupno.
Dobranoc:))
Awatar użytkownika
byly

Misio, rozumiem troche twoje argumenty, ale tylko troche, bo w Trewirze po prostu NIE MA mieszkan 30m2 za 900 euro. Bo cos takiego to po prostu przegiecie.

Tak czy inaczej chce najpierw zamieszkac w Luxie, zeby sie rozeznac, moze akurat mi sie spodoba, ale tak po kilku wizytach musze stwierdzic, ze po prostu atmosfera w Trier mi bardziej odpowiada, chociaz to tez zadna metropolia. No ale zobaczymy.

A przy okazji pytanie praktyczne: jest kilka stron nt. komunikacji miejskiej, ale wszedzie, z tego co widze, trzeba podac nazwe przystanku, zeby system "wyliczyl" ci trase
Nie ma jakiegos sytemu, gdzie sie podaje ADRES (w stylu "rue Elisabeth 24) i system sam wynajduje najblizszy przystanek?
Awatar użytkownika
minka

Post autor: minka »

Nie, nie ma. A samemu nie mozna sobie policzyc? Wszystko za Ciebie robi SYSTEM??? <shock>
Awatar użytkownika
byly

Minka, jak mi powiesz, skad mam wiedziec, nie znajac miasta, jaki jest najblizszy przystanek od rue Elisabetz 34, to moge to zrobic sam, ale od tego chyba mamy komputery.

W Kolonii wpisujesz nie wiem
start: Schillerstr. 50
cel: Goethestr. 33

to system ci pisze, ze
- masz dojsc na piechote 4 minuty do przystanku x
- wsiasc w tramwaj w kierunku y
- wysiasc na przystanku z
- przejsc na piechote 7 minut w kierunku....

Ale ok, widze ze w najbogatszym panstwie Europy nie ma pieniedzy na takie nikomu niepotrzebne fanaberie.....

Niewazne, ale Minka, slyszalem, ze ty na poczatku w jakims takim aparthotelu mieszkalas. Mozesz jakies blizsze szczegoly podac? Sęk ju from dze mountain!
Awatar użytkownika
minka

Post autor: minka »

Ludzie to maja pamiec.
Mieszkalam w Marco Polo. Pierwsza ulica w prawo idac od dworca w kierunku centrum (rue de Neipperg). Tam jest tez jeszcze jeden aparthotel, bardzo przyzwoity, BellAir, czy Bell cos tam. Albo zupelnie inaczej :? Wysoki standard za przyzwoita cene. Ja placilam 7 stow, ale nie byl to luksus. A nigdzie nie bylo juz miejsc, wiec nie mialam wyjscia. Polcilabym raczej ten Bellcostam. On jest wczesniej, zaraz na poczatku ulicy Neipperg. Do autobusu nr 18 1,5 minuty. Autobus zawiezie Cie do pracy w 15 min.
Mila, czerwona dzielnica, po 2 tygodniach znasz wszystkie karki w okolicy 8)
ODPOWIEDZ