Jablka w Steinsel
Moderator: LuxTeam
Jablka w Steinsel
Jak co roku, sady jablkowe w Steinsel (Verger de Steinsel) zapraszaja na samo-zbior jablek.
Przy wjezdzie do sadu, pobiera sie taczke tudziez dowolna liczbe kartonowych pudelek.
Nastepnie biezy sie do czesci sadu, aktualnie otwartej dla zbieractwa ludowego. Zbieranie jest bardzo latwe, bo sa to wylacznie drzewka niskopienne. Gatunki jablek wedlug kalendarza - dzisiaj byly nastepujace:
- Delbare estivale - letnie, zielone jablka nadajace sie najwyzej na tarte lub na.... przeczyszczenie.....
- ZNAKOMITE Gala (juz, niestety koncowka)
- ZNAKOMITE Elstar
Placi sie przy wyjsciu z sadu, okolo 1.20€ za kilogram. Dla superleniwych, do nabycia rowniez jablka juz zebrane - ok. 1.50€ / kg.
W drewnianym baraczku mozna dodatkowo nabyc lokalny miod, mus jablkowy, kilka rodzajow sznapsu oraz przewyborny naturalny sok jablkowy (Viz) w skrzynkach po 6 butelek. Nieopodal znajduje sie pol-otwarty namiot ze stolikami i lawkami, przy ktorych mozna zjesc kawalek swiezej szarlotki prosto od krowy, popijajac ja sokiem jablkowym lub kawa. Jedyny bemol tej sielanki to spora liczba os, rowniez partycypujacych w konsumpcji.
Goraco polecam ten adres wszyskim amatorom pysznych jablek oraz rodzicom z dziecmi w wieku przed-nintendowym, dla ktorych wlasnoreczne zbieranie jablek jest duza frajda.
Verger de Steinsel jest otwarty dla publicznosci w czwarki, soboty i niedziele od 14-stej do 18-stej.
Dojazd:
- Od Bridel: jadac od strony miasta Lux., skrecic w prawo tuz przed stacja benzynowa Q8 i nastepnie podazac za rozmieszconymi strzalkami.
- Od Beggen: skrecic w lewo na Steinsel z drogi Beggen-Walferdange, a nastepnie jechac w gore, lypiac na rozmieszczone strzalki.
- Od Mersch: jadac droga Schenfels - Kopstal, skrecic w lewo, w ledwie widoczna asfaltowa druzke, okolo 150 m za samotnie stojaca oberza Direndall. Tuz za siatka Pepinière Becker skrecic w prawo.
Aha, w Luxemburger Wort chyba w kazda srode (ale glowy nie dam), publikowane jest male ogloszonko, informujace jak szczep jablek jest aktualnie dopuszczony do samozbieractwa. Jest szansa, ze Idared i John Grief pojawia sie w ciagu dwoch tygodni.
No i tyle.
Przy wjezdzie do sadu, pobiera sie taczke tudziez dowolna liczbe kartonowych pudelek.
Nastepnie biezy sie do czesci sadu, aktualnie otwartej dla zbieractwa ludowego. Zbieranie jest bardzo latwe, bo sa to wylacznie drzewka niskopienne. Gatunki jablek wedlug kalendarza - dzisiaj byly nastepujace:
- Delbare estivale - letnie, zielone jablka nadajace sie najwyzej na tarte lub na.... przeczyszczenie.....
- ZNAKOMITE Gala (juz, niestety koncowka)
- ZNAKOMITE Elstar
Placi sie przy wyjsciu z sadu, okolo 1.20€ za kilogram. Dla superleniwych, do nabycia rowniez jablka juz zebrane - ok. 1.50€ / kg.
W drewnianym baraczku mozna dodatkowo nabyc lokalny miod, mus jablkowy, kilka rodzajow sznapsu oraz przewyborny naturalny sok jablkowy (Viz) w skrzynkach po 6 butelek. Nieopodal znajduje sie pol-otwarty namiot ze stolikami i lawkami, przy ktorych mozna zjesc kawalek swiezej szarlotki prosto od krowy, popijajac ja sokiem jablkowym lub kawa. Jedyny bemol tej sielanki to spora liczba os, rowniez partycypujacych w konsumpcji.
Goraco polecam ten adres wszyskim amatorom pysznych jablek oraz rodzicom z dziecmi w wieku przed-nintendowym, dla ktorych wlasnoreczne zbieranie jablek jest duza frajda.
Verger de Steinsel jest otwarty dla publicznosci w czwarki, soboty i niedziele od 14-stej do 18-stej.
Dojazd:
- Od Bridel: jadac od strony miasta Lux., skrecic w prawo tuz przed stacja benzynowa Q8 i nastepnie podazac za rozmieszconymi strzalkami.
- Od Beggen: skrecic w lewo na Steinsel z drogi Beggen-Walferdange, a nastepnie jechac w gore, lypiac na rozmieszczone strzalki.
- Od Mersch: jadac droga Schenfels - Kopstal, skrecic w lewo, w ledwie widoczna asfaltowa druzke, okolo 150 m za samotnie stojaca oberza Direndall. Tuz za siatka Pepinière Becker skrecic w prawo.
Aha, w Luxemburger Wort chyba w kazda srode (ale glowy nie dam), publikowane jest male ogloszonko, informujace jak szczep jablek jest aktualnie dopuszczony do samozbieractwa. Jest szansa, ze Idared i John Grief pojawia sie w ciagu dwoch tygodni.
No i tyle.
Ostatnio zmieniony 02-09-2007, 17:59 przez xtheo7, łącznie zmieniany 1 raz.
Re: Jablka w Steinsel
Ale super impreza, nie słyszałem nigdy o czymś takim. Tylko to wyżej popraw, bo znowu będzie aferaxtheo7 pisze: Nastepnie bierzy sie
- kajapapaja
To już?.... Ja w ubiegłym roku, o ile dobrze pamiętam, zbierałam jabłka w Steinsel gdzieś tak w październiku chyba (kaja, kiedy się tam spotkałyśmy?...) ....i spory kawałek zimy przetrwały w mojej piwniczce...ale to może były po prostu inne odmiany, późniejsze...? Pamiętam, że elstara była wtedy końcówka, a tych odmian, o których pisze xtheo w ogóle nie było...
- kajapapaja
mój album zdjęciowy mi mówi, że było to 15 października... to już rok.....
i to by się zgadzało, bo tydzień wcześniej było Święto Orzecha w Vianden
i to by się zgadzało, bo tydzień wcześniej było Święto Orzecha w Vianden
===============================
"Education is an admirable thing, but it is well to remember from time to time that nothing that is worth knowing can be taught." - Oscar Wilde
eurokraci.eu
"Education is an admirable thing, but it is well to remember from time to time that nothing that is worth knowing can be taught." - Oscar Wilde
eurokraci.eu
Co sie tak cieszycie? Cenzorzy chyba spia...MaWi pisze:Ta cala sytuacja ma jednak swoj urok... dzieki swoistej samocenzurze zupelnie przy okazji wszyscy staniemy sie ekspertami w zakresie poprawnej polszczyzny. I to zupelnie bez buló! <mrgreen>Eneko pisze:Tylko to wyżej popraw, bo znowu będzie afera
-
Teraz jak sie to...tzn. tamto czyta, to sie mozna chociaz z siebie posmiac <oops>misio pisze:Co sie tak cieszycie? Cenzorzy chyba spia...MaWi pisze:Ta cala sytuacja ma jednak swoj urok... dzieki swoistej samocenzurze zupelnie przy okazji wszyscy staniemy sie ekspertami w zakresie poprawnej polszczyzny. I to zupelnie bez buló! <mrgreen>Eneko pisze:Tylko to wyżej popraw, bo znowu będzie afera
Jak czytam ten passus o "swoistej samocenzurze" to mi akurat przychodzi na mysl swoisty komfort krzesla elektrycznegoMaWi pisze:... dzieki swoistej samocenzurze <mrgreen>
Jak ten zielony z okiem jak kamera z Mariotta i z para ziobrafonow zamiast uszu buszuje po forum, to sie ludziska po prostu boja pisac. No bo jak za byle nasmiewuszke lub politically incorrect dowcipasa dostaje sie maczuga po dziobie, to nikt juz ani nie zaklnie, ani mieskiem nie rzuci, ino sie czai w krzakach paraboli i dalekich przenosni.... <lol> O !