Polecam artykuł

Rozmowy o wszystkim, ale nigdy o niczym

Moderator: LuxTeam

Awatar użytkownika
xtheo7

Re: Polecam artykuł

Post autor: xtheo7 »

Marcin28 pisze:
MaWi pisze:No, taka prawda. Ale skoro lud tego chce, to bedzie mial. Bo w koncu demokracje mamy czyli ludowladztwo. Kiedys lud chcial krolow na szafot, to kilku krolow glowy potracilo. Taki juz ten lud jest. Chce, to ma.
I dlatego wola ludu nie zawsze jest poprawna skoro wiele głów już poleciało.

Vox Populi, Vox Dei, panowie!

Jakos nie widze potrzeby kwestionowac zasad ludowladztwa (czyli demokracji) w tym watku, a ewentualne koncepcje "innej drogi", zwlaszcza z wyzszoscia "prawa naturalnego" nad prawem ustanowionym, czyli, de facto, dyktaturze teokratycznej, so mi dosc obce i wstretne.

Co na dzisiejszy dzien rozumiem, to ze aktualnie religijna wspolnota muzulmanska jest dzisiaj zasilana suma 450kEur rocznie i finansowanie to zaniknie w momencie wprowadzenia rozdzialu panstwa od kosciolow i zwiazkow wyznaniowych. Co do wspomagania muzulmanow "z zewtrz", to nie sadze, by Arabia Saudyjska lub ZJA bardzo sie palily do stawiania meczetow w Luksemburgu. Jesli nawet, to wystarczy wprowadzic maly przepis, ze swiatynie i osrodki modlitwy moga byc wylacznie wybudowane ze skladek wiernych w danym kraju i nie moga byc subwencjonowane z zagranicy. Ew. naduzycia bardzo latwo bedzie mogl wytropic dobrze tu zorganizowany urzad finansowy.

Jesli luksemburscy Katolicy rzeczywiscie tak bardzo sie obawiaja muzulmanskiej konkurecji w walce o "rzad dusz", to zamiast chowac sie za Panstwem i probowac blokowac konkurecje na drodze legislacyjno-finansowej, niech raczej popracuja nad odswiezeniem i unowoczesnieniem swojej wlasnej oferty, by uczynic ja bardziej atrakcyjna. Prawa marketingu stosuja sie rowniez i do religii.

Jesli faktycznie koniec finansowania przez panstwo Kosciola Katolickiego a w konsekwencji zamkniecie kilkunastu kosciolow doprowadzi do jakiejs wiekszej erozji wiernych, to bedzie oznaczac, ze wiara ta bardzo slaba i powierzchowna byla...
GuskaM

Post autor: GuskaM »

xtheo7 pisze:Co na dzisiejszy dzien rozumiem, to ze aktualnie religijna wspolnota muzulmanska jest dzisiaj zasilana suma 450kEur rocznie i finansowanie to zaniknie w momencie wprowadzenia rozdzialu panstwa od kosciolow i zwiazkow wyznaniowych.
Z tego co czytalam to wspolnota muzulmanska do tej pory nie byla wspierana przez panstwo, dopiero w tym roku maja otrzymac te 450kEur:
http://www.wort.lu/en/politics/church-s ... 6a8ce51cf0
MaWi

Post autor: MaWi »

Xtheo, rozbawia mnie twoj idealizm (lub jak kto woli – naiwny optymizm) i slepa wiara w to, ze odpowiednia ustawa da sie zalatwic wszystko. Szczegolnie w dzisiejszych czasach, szczegolnie w Europie i wyjatkowo szczegolnie – tu w Luksemburgu, gdzie znajdzie sie jakies 1000 dowodow na to, ze prawo prawem, a zycie idzie swoja droga.

Swoja droga... slepa wiara w skutecznosc prawa i nieuchronnosc dzialania jego paragrafow, to w koncu tez jest jakas wiara. Pytanie, czy nie jest ona blizsza zabobonowi, niz wiara w takie czy inne bostwo lub innego zlotego cielca. Nie znalem cie od tej strony; teraz przynajmniej wiem, ze jednak w cos slepo jak dziecko wierzysz. Zatem witamy w klubie <mrgreen>
MaWi

GuskaM pisze:
xtheo7 pisze:Co na dzisiejszy dzien rozumiem, to ze aktualnie religijna wspolnota muzulmanska jest dzisiaj zasilana suma 450kEur rocznie i finansowanie to zaniknie w momencie wprowadzenia rozdzialu panstwa od kosciolow i zwiazkow wyznaniowych.
Z tego co czytalam to wspolnota muzulmanska do tej pory nie byla wspierana przez panstwo, dopiero w tym roku maja otrzymac te 450kEur:
http://www.wort.lu/en/politics/church-s ... 6a8ce51cf0
Nie przejmuj sie tym w ogole. To typowe zonglowanie argumentami "z d..." przy jednoczesnym żerowaniu na niewiedzy i/lub niedoinformowaniu wiekszosci czytajacych made by xtheo <lol> . Jak dla mnie z zestawienia dwoch powyzszych faktow (czyli z przyznania kilka dni temu muzulmanom po raz pierwszy w historii tego panstwa dotacji panstwowej + dyskutowanej obecnie ustawy o sekularyzacji panstwa) wynika cos dokladnie odwrotnego od tego, co twierdzi xtheo – mianowicie, ze muzulmanie nie tyle "przestana dostawac kase" ile wlasnie "zaczna dostawac kase"; przynajmniej tak dlugo, jak dlugo trwac bedzie obecnie okres przechodzenia od, jak uwaza xtheo "panstwa wyznaniowego" do "panstwa laickiego", a wiec co najmniej 8 a moze i wiecej lat. Dopiero po tym okresie tak katolicy, jak i muzulmanie beda dostawac na swoje religijne obrzedy od panstwa zero.

Poki co wiec jednak xtheo – szykuj kaske ze swoich podatkow! To czego poskąpiles katolikom pojdzie teraz na meczety.

Pozwole sobie wiec powrocic do tego co napisalem kilka postow powyzej – iz ciesze sie, ze wreszcie wspolnota muzulmanska bedzie miala tu rowne prawa. Nic tak nie otrzezwia, jak wprowadzone w zycie twardo ustanowione prawo. Poza tym - muzulmanin tez czlowiek, a wzywana tu, ze tak sparafrazuje, "na daremno" demokracja, to przeciez wladza ludzi, a wiec muzulmanow takze, prawdaz? Kto osmieli sie uwazac inaczej?...
MaWi

PS. Wlasnie uslyszalem w radio, ze muzulmanie w calej Francji modla sie dzis (jak pewnie wam wiadomo, ich "niedziela" wypada w piatek) zjednoczeni w tej samej intencji - o swietlana przyszlosc "ich wlasnego kraju, Francji". A ja nie moge sie doczekac na moment, kiedy muzulmanie luksemburscy beda sie tu modlic za prosperity "ich wlasnego lëtzebuerger Land", pardon, chodzilo mi raczej o دوقية لوكسمبورغ. Bo skoro katolicki Bog okazal sie malo skuteczny nad Mozela i Sura, to moze to jest wlasnie najlepszy kierunek?

Z dekalogu marketingowca tak byc moze by wynikalo... Ale ja sie nie znam na tym biznesie; ja prosty chlop jestem. Pewnie xtheo bedzie wiedzial i mi to zaraz wytlumaczy.
ODPOWIEDZ