Hakerzy atakują
Moderator: LuxTeam
Hakerzy atakują
Tak dla ostrzeżenia.
Właśnie zadzwonili do mnie hakerzy (może to nie hakerzy, ale tacy co chceli sie dostać do mojego komputera) przedstawiając się jako pracownicy Microsoftu, którzy zauważyli problem z moim komputerem i strasznie mi chcieli pomóc.
Po akcent to Indie albo Afryka.
Pogadałen sobie z nimi jakieś 20 minut, udając że wykonuję ich instrukcje. Dopiero potem powiedziałem, że w domu używam tylko Linuxa no i już nie chcieli ze mną rozmawiać. Na użytkowników Mac mają też sposób więc się nie przyznajcie.
Tak więc ostrzeżenia. Microsoft do was nie zadzwoni, nigdy. Nie dajcie się nabrać i nie wykonujcie poleceć - choć jak macie chwilę czasu możecie się pobawić.
Jeśli się zaś już wcześniej na to nabraliście to: przeinstalujcie system, zablokujcie karty kredytowe (jeśli kiedykolwiek ich numer podawaliście z tego komputera), zmieńcie wszystkie hasła. Choć mam nadzieję że się nie nabraliście
Właśnie zadzwonili do mnie hakerzy (może to nie hakerzy, ale tacy co chceli sie dostać do mojego komputera) przedstawiając się jako pracownicy Microsoftu, którzy zauważyli problem z moim komputerem i strasznie mi chcieli pomóc.
Pogadałen sobie z nimi jakieś 20 minut, udając że wykonuję ich instrukcje. Dopiero potem powiedziałem, że w domu używam tylko Linuxa no i już nie chcieli ze mną rozmawiać. Na użytkowników Mac mają też sposób więc się nie przyznajcie.
Tak więc ostrzeżenia. Microsoft do was nie zadzwoni, nigdy. Nie dajcie się nabrać i nie wykonujcie poleceć - choć jak macie chwilę czasu możecie się pobawić.
Jeśli się zaś już wcześniej na to nabraliście to: przeinstalujcie system, zablokujcie karty kredytowe (jeśli kiedykolwiek ich numer podawaliście z tego komputera), zmieńcie wszystkie hasła. Choć mam nadzieję że się nie nabraliście
Re: Hakerzy atakują
widze że jacys inteligentni inaczej, MS nigdy nie dzwoni, ba jak do nich dzwonie to ich support tez nic nie poda..wiec dobrze że są fora i doktor google :-)IronBone pisze:Tak dla ostrzeżenia.
Raczej nie byłbym skłonny tak tych ludzi nazwać. Człowiek, któremu wczoraj pojawiła się informacja od systemu antywirusowego a dziś otrzymujący taki telefon, może dac się przkonać, że to dzonią by mu pomóc. Tak to naiwne postępowanie, ale ktoś kto nie ma tyle doświadczenia i obeznamia z komputerem a i może po prostu jest z natury ufający ludzim, może sie na ten haczyk złapać. Znam takich co są inteligentni a dali się złąpać. No i dlatego powstała moja informacjabnbn1 pisze: widze że jacys inteligentni inaczej, MS nigdy nie dzwoni, ba jak do nich dzwonie to ich support tez nic nie poda..wiec dobrze że są fora i doktor google :-)
z tego wlasnie powodu usunalem swoje dane z editusa. Od tego czasu juz mnie nie nekaja...
Caly psychologiczny trick polega na tym, ze znaja twoje dane (nazwisko i adres) i w ten sposob zyskuja zaufanie.
A przy okazji takiej rozmowy (a dzwonili juz kilka razy) tez z nimi pogrywam. Po ilus tam minutach rozmowy, grzecznie informuje, ze rozmowa zostala nagrana, numer telefonu oraz IP adres zostaly zlokalizowane oraz odpowiednie zawiadomienie o probie przestepstwa zgloszone do odpowiednich sluzb. Niech sie troche pomartwia, chocby przez kilka sekund ...
Caly psychologiczny trick polega na tym, ze znaja twoje dane (nazwisko i adres) i w ten sposob zyskuja zaufanie.
A przy okazji takiej rozmowy (a dzwonili juz kilka razy) tez z nimi pogrywam. Po ilus tam minutach rozmowy, grzecznie informuje, ze rozmowa zostala nagrana, numer telefonu oraz IP adres zostaly zlokalizowane oraz odpowiednie zawiadomienie o probie przestepstwa zgloszone do odpowiednich sluzb. Niech sie troche pomartwia, chocby przez kilka sekund ...
-
Dropbox - samoczynna instalacja
Ja sobie wlaczam laptop (po powrocie do Polski) i tutaj zaczyna mi sie nagle SAMOCZYNNIE instalowac DROPBOX. Oczywiscie blokuje instalacje, ale pytam sama siebie, skad to sie bierze? Czyzby juz mi ktos hackowal po IP kompa?
Podejrzewam, ze ci, ktorzy dzwonia, chca sie dostac przez remote control do systemu i prosza ,zeby zaakaceptowac polaczenie na odleglosc ? Zeby sie dostac do plikow albo do dokumentow na kompie lub tez jakos hackowac polaczenia, kiedy ktos uzywa karty kredytowej i wpisuje jej dane na swoim laptopie kopiuja wirtualnie strone ? czy moze probuja sie dostac do bankowosci interenetowej ? Bo nie widze innego sensu wlamywania sie na czyjs komputer, no chyba ze ewentualnie chodzi o kradziez danych i uzywanie ich do innego celu ... Co mozna zrobic, zeby ochronic komputer? Czy polaczenie od providera jest zawsze godne zaufania ? Czy zainstalowanie np Kasperskiego chroni komputer i bankowosc internetowa ?
Czy wirtualna klawiatura chroni ? Jakie sa dostepne rozwiazania?
Pozdrawiam, Justyna <idea>
Podejrzewam, ze ci, ktorzy dzwonia, chca sie dostac przez remote control do systemu i prosza ,zeby zaakaceptowac polaczenie na odleglosc ? Zeby sie dostac do plikow albo do dokumentow na kompie lub tez jakos hackowac polaczenia, kiedy ktos uzywa karty kredytowej i wpisuje jej dane na swoim laptopie kopiuja wirtualnie strone ? czy moze probuja sie dostac do bankowosci interenetowej ? Bo nie widze innego sensu wlamywania sie na czyjs komputer, no chyba ze ewentualnie chodzi o kradziez danych i uzywanie ich do innego celu ... Co mozna zrobic, zeby ochronic komputer? Czy polaczenie od providera jest zawsze godne zaufania ? Czy zainstalowanie np Kasperskiego chroni komputer i bankowosc internetowa ?
Czy wirtualna klawiatura chroni ? Jakie sa dostepne rozwiazania?
Pozdrawiam, Justyna <idea>
miałem na myśłi tych dzwoniących ze są inteligentni inaczej :-)IronBone pisze:Raczej nie byłbym skłonny tak tych ludzi nazwać. Człowiek, któremu wczoraj pojawiła się informacja od systemu antywirusowego a dziś otrzymujący taki telefon, może dac się przkonać, że to dzonią by mu pomóc. Tak to naiwne postępowanie, ale ktoś kto nie ma tyle doświadczenia i obeznamia z komputerem a i może po prostu jest z natury ufający ludzim, może sie na ten haczyk złapać. Znam takich co są inteligentni a dali się złąpać. No i dlatego powstała moja informacjabnbn1 pisze: widze że jacys inteligentni inaczej, MS nigdy nie dzwoni, ba jak do nich dzwonie to ich support tez nic nie poda..wiec dobrze że są fora i doktor google :-)