Wernisaże i wystawy Wawrzyńca Tokarskiego

Awatar użytkownika
Redakcja

Wernisaże i wystawy Wawrzyńca Tokarskiego

Post autor: Redakcja »

W czwartek 24 maja o godz. 18.00 odbędzie się w galerii NOSBAUM & REDING w Luksemburgu wernisaż wystawy prac malarskich młodego polskiego artysty Wawrzyńca Tokarskiego. Polacy są bardzo mile widziani bez zaproszeń. Wystawa potrwa od 25 maja do 28 lipca 2007 roku i otwarta będzie codziennie od wtorku do soboty w godz. 11–18 lub indywidualnie po wcześniejszym umówieniu. Adres galerii: Nosbaum & Reding Art Contemporain, 4 rue Willheim, L-2733 Luksembourg, tel. (+352) 26 19 05 55.

Ponadto już w najbliższy piątek 18 maja o godz. 19.00 odbędzie się wernisaż wystawy prac wielkoformatowych tego samego artysty w Muzeum Kraju Saary w Saarbrücken. Również tutaj Polacy nie potrzebują zaproszeń. Sama wystawa potrwa do 15 lipca 2007 roku, dostępny jest jej katalog. Godziny otwarcia: we wtorki oraz od czwartku do niedzieli godz. 10–18, środy godz. 10–22. Adres: Saarlandmuseum Saarbrücken, Bismarckstr. 11-15, D-66111 Saarbrücken. Tel. +49 681 9964-279 (możliwe umówienie się na zwiedzaniw z przewodnikiem).

UWAGA! Pani konsul Ewa Sufin wybiera się na wernisaż 18 maja do Saarbrücken i posiada dwa wolne miejsca w samochodzie. Wyjazd ok. 18-tej z okolic dworca. Chętni mogą się zgłaszać pod numerem telefonu konsulatu +352 26 00 32.

Wawrzyniec Tokarski urodził się w 1968 roku w Gdańsku. Studiował w akademiach sztuk pięknych w Gdańsku, Stuttgarcie i Karlsruhe. Obecnie mieszka i tworzy w Berlinie. Ma za sobą szereg indywidualnych wystaw w Niemczech, Luksemburgu, Szwajcarii, Wielkiej Brytanii i Hiszpanii. Próbkę jego prac obejrzeć można tutaj. Trzy jego obrazy zakupiła Ambasada Wielkiego Księstwa Luksemburga w Warszawie. A oto fragment recenzji:

Znany ze swoich dzieł charakteryzujących się zaskakującymi zestawieniami obrazu z tekstem, Wawrzyniec Tokarski zajmuje jedną z ciekawszych pozycji w dziedzinie malarstwa współczesnego. Jego krytyczne przesłania społeczno-polityczne zapożyczają woalkę znaków z kultury pop: jego obrazowy język redukuje do fragmentow, logo i symboli, produkuje siłę emocjonalną i wyzwala fantazje, opinie i uczucia.
Tokarski używa symboli zakotwiczonych w naszej kulturze i rzeczywistości, ale jednocześnie irytuje, modyfikując znaki w ich strukturze i tworząc poprzez rozkład konwencji nowe referencje. Widz może pozostać na powierzchni symboli, szukając związku z rzeczywistoscią, lub przestudiować je do głębi, aby dotrzeć do ich prawdziwych funkcji komunikacyjnych.
Załączniki
Wawrzyniec Tokarski<br />Foto (c) Galerie Jan Wentrup, Berlin.
Wawrzyniec Tokarski
Foto (c) Galerie Jan Wentrup, Berlin.
wto.jpg (80.87 KiB) Przejrzano 4682 razy
Ostatnio zmieniony 01-01-1970, 01:00 przez Redakcja, łącznie zmieniany 1 raz.
~~~~~
Redakcja
krzys1970

Post autor: krzys1970 »

A na zdjeciu to jest Wawrzyniec Tokarski? Wyglada jak kobitka :)
Awatar użytkownika
kajapapaja

Post autor: kajapapaja »

ma podkrążone oczy <spie> , a minę jakby litr soku cytrynowego wypił <zniesmaczony> - cos mu sztuka chyba jednak nie służy.....

ale artyści tak mają.... <zalamka>
===============================
"Education is an admirable thing, but it is well to remember from time to time that nothing that is worth knowing can be taught." - Oscar Wilde
===============================
eurokraci.eu
MaWi

Post autor: MaWi »

kajapapaja pisze:ale artyści tak mają.... <zalamka>
No, fajnie przeczytac taki komentarz! <roll>

<mrgreen>
Awatar użytkownika
kajapapaja

Post autor: kajapapaja »

MaWi pisze:
kajapapaja pisze:ale artyści tak mają.... <zalamka>
No, fajnie przeczytac taki komentarz! <roll>

<mrgreen>
no akurat nie ciebie miałam na myśli, tak się składa że w rodzinie mam tzw. artystę (aczkolwiek nie twoja branża :p ), więc szaro-bure pojęcie o problemie <roll>
MaWi

Nie, no wiesz... ja tam sie nie obrazam. Sporo moich znajomych-artysow to "nietoperze" <lol>
Awatar użytkownika
minka

Post autor: minka »

On ma raczej szal i niepokojaco zwierzecy magnetyzm w oczach. Nie znacie sie.
misio

Post autor: misio »

A mi sie do tej pory wydawalo, ze Warzyniec to byl tylko Pruski... Wawrzyniec Pruski <rotfl>
MaWi

misio pisze:A mi sie do tej pory wydawalo, ze Warzyniec to byl tylko Pruski... Wawrzyniec Pruski <rotfl>
Jaki pruski! Polski, polski dziedzic. On sie tylko nazywal Pruski <mrgreen>
Awatar użytkownika
anwi

Post autor: anwi »

Niech się odszczekuje swoim prześladowcom z pańskiego dworu! I niech on tak nie miauczy!
misio

Post autor: misio »

Czy konie mnie slysza??? A w ogole to od koncepcji to tu jestem JA.
ODPOWIEDZ