Rozpoczęcie roku w Szkole Europejskiej.
Moderator: LuxTeam
Rozpoczęcie roku w Szkole Europejskiej.
Witam
Właśnie przyjechaliśmy do Luksemburga i jutro nasza córka idzie po raz pierwszy do szkoły. Chciałam w związku z tym zapytać jak wygląda pierwszy dzień roku szkolnego w szkole Europejskiej:
- czy dzieci przychodzą w strojach galowych, czy normalnie?
- czy trzeba zabrać już ze sobą wszystkie szkolne materiały: pakiet książek, stroje gimnastyczne, przybory itp?
- czy rodzice są wpuszczani do szkoly czy od razu zostawiają dziecko z nauczycielem?
Zupełnie nie znam tutejszych zwyczajów i będę wdzięczna za wszelkie podpowiedzi.
Z góry dziękuję.
Właśnie przyjechaliśmy do Luksemburga i jutro nasza córka idzie po raz pierwszy do szkoły. Chciałam w związku z tym zapytać jak wygląda pierwszy dzień roku szkolnego w szkole Europejskiej:
- czy dzieci przychodzą w strojach galowych, czy normalnie?
- czy trzeba zabrać już ze sobą wszystkie szkolne materiały: pakiet książek, stroje gimnastyczne, przybory itp?
- czy rodzice są wpuszczani do szkoly czy od razu zostawiają dziecko z nauczycielem?
Zupełnie nie znam tutejszych zwyczajów i będę wdzięczna za wszelkie podpowiedzi.
Z góry dziękuję.
O, może dołączy do klasy mojej córki?
Rozumiem, że chodzi o szkołę podstawową, jeśli tak to:
- dzieci ubierają się normalnie, bez strojów galowych - w tym dniu są normalne lekcje
- dobrze jest zabrać ze sobą książki - pakiet jeśli to kl 1-3 jest ciężki, a rodzice mogą wejść tylko przez 2 dni
- dzieci spotykają się na boisku szkolnym przy krzakach, zazwyczaj jest jakiś opis, w którym miejscu stoi dana klasa
- nauczycielka przychodzi po dzieci na boisko - można wtedy wejść z dzieckiem do klasy na 10 minut - pomóc zanieść podręczniki
- kapcie, stroje na gimnastykę można przynieść w kolejnych dniach - zostają w szkole, żeby nie trzeba było nosić
pozdrawiam
Ola
Rozumiem, że chodzi o szkołę podstawową, jeśli tak to:
- dzieci ubierają się normalnie, bez strojów galowych - w tym dniu są normalne lekcje
- dobrze jest zabrać ze sobą książki - pakiet jeśli to kl 1-3 jest ciężki, a rodzice mogą wejść tylko przez 2 dni
- dzieci spotykają się na boisku szkolnym przy krzakach, zazwyczaj jest jakiś opis, w którym miejscu stoi dana klasa
- nauczycielka przychodzi po dzieci na boisko - można wtedy wejść z dzieckiem do klasy na 10 minut - pomóc zanieść podręczniki
- kapcie, stroje na gimnastykę można przynieść w kolejnych dniach - zostają w szkole, żeby nie trzeba było nosić
pozdrawiam
Ola
Ola
- kajapapaja
a i nauczycielka wam sie trafiła doświadczona - więc dzieci trafiły w naprawde dobre ręce :-)
===============================
"Education is an admirable thing, but it is well to remember from time to time that nothing that is worth knowing can be taught." - Oscar Wilde
eurokraci.eu
"Education is an admirable thing, but it is well to remember from time to time that nothing that is worth knowing can be taught." - Oscar Wilde
eurokraci.eu
Cześć
Znowu, jako nowo przybyła, mam listę pytań odnośnie Szkoły Europejskiej:
- Zajęcia dodatkowe: na co warto się zapisać? W jakich językach są prowadzone? Obstawiam zajęcia sportowe bez względu na język, ale zastanawiam się też nad nauką gry na gitarze albo nauka śpiewu. Nie wiem jednak czy ma to sens jeśli córka nie mówi w innych niż polski ( i trochę angielski) językach?
- Jeżeli nie przysługuje nam świetlica (kategoria 3 ), to czy dziecko może przeczekać na terenie szkoły jeżeli zajęcia dodatkowe zaczynają się na przykład godzinę po zakończeniu lekcji? Jest możliwość przeczekania w czytelni, na przykład?
- Parkingi- obecnie parkuję na tym płatnym, odległym od szkoły o jakieś 10 minut. Czy krótki postój ( kilkanaście minut) bez płacenia jest legalny czy zawsze trzeba płacić ( obecnie nie ryzykuję i zawsze coś tam wrzucam)
- Czy znacie przypadki, żeby ktoś z kategorii 3 dostał się na Świetlicę?
Do na razie wszystko co mi przychodzi do głowy, ale pewnie za chwilę zrodzą się kolejne pytania...
Będę wdzięczna za wszelkie odpowiedzi.
Znowu, jako nowo przybyła, mam listę pytań odnośnie Szkoły Europejskiej:
- Zajęcia dodatkowe: na co warto się zapisać? W jakich językach są prowadzone? Obstawiam zajęcia sportowe bez względu na język, ale zastanawiam się też nad nauką gry na gitarze albo nauka śpiewu. Nie wiem jednak czy ma to sens jeśli córka nie mówi w innych niż polski ( i trochę angielski) językach?
- Jeżeli nie przysługuje nam świetlica (kategoria 3 ), to czy dziecko może przeczekać na terenie szkoły jeżeli zajęcia dodatkowe zaczynają się na przykład godzinę po zakończeniu lekcji? Jest możliwość przeczekania w czytelni, na przykład?
- Parkingi- obecnie parkuję na tym płatnym, odległym od szkoły o jakieś 10 minut. Czy krótki postój ( kilkanaście minut) bez płacenia jest legalny czy zawsze trzeba płacić ( obecnie nie ryzykuję i zawsze coś tam wrzucam)
- Czy znacie przypadki, żeby ktoś z kategorii 3 dostał się na Świetlicę?
Do na razie wszystko co mi przychodzi do głowy, ale pewnie za chwilę zrodzą się kolejne pytania...
Będę wdzięczna za wszelkie odpowiedzi.
- kajapapaja
zobacz tutaj: www.activitesperiscolaires.lu - to te organizowane odpłatnie na terenie szkoły europ. aczkolwiek nie przez szkołę tylko stowarzyszenie rodziców (FAPEEEL)Filonka pisze:- Zajęcia dodatkowe: na co warto się zapisać? W jakich językach są prowadzone? Obstawiam zajęcia sportowe bez względu na język, ale zastanawiam się też nad nauką gry na gitarze albo nauka śpiewu. Nie wiem jednak czy ma to sens jeśli córka nie mówi w innych niż polski ( i trochę angielski) językach?
Rozejrzyj się równiez za zajęciami sportowymi u siebie w mieście/gminie.
nie jestem pewna, ale raczej nie ma takiej możliwości.Filonka pisze:- Jeżeli nie przysługuje nam świetlica (kategoria 3 ), to czy dziecko może przeczekać na terenie szkoły jeżeli zajęcia dodatkowe zaczynają się na przykład godzinę po zakończeniu lekcji? Jest możliwość przeczekania w czytelni, na przykład?
Jednakże wiem, że są tzw. garderie prywatne, np. Rockids w Strassen, które: 1) odbiorą dzieciaka ze szkoły; 2) dowioza z powrotem na zajęcia dodatkowe
w zatoczce pod szkołą chyba do 15 minut można za darmo, ale poza tym lepiej wrzucić - człowiek za bardzo nie zbiednieje a głowa spokojnaFilonka pisze:- Parkingi- obecnie parkuję na tym płatnym, odległym od szkoły o jakieś 10 minut. Czy krótki postój ( kilkanaście minut) bez płacenia jest legalny czy zawsze trzeba płacić ( obecnie nie ryzykuję i zawsze coś tam wrzucam)
nie ma takiej możliwości. Dla wyjaśnienia - szkoła świetlicy nie prowadzi. Świetlica jest usługą świadczoną przez przez OIL (jedna z dyrekcji gen. Komisji) dla wszystkich pracowników instytucji europ. ale na zasadzie dobrowolności i za dodatkowa opłatą. Ponadto, ilość miejsc jest ograniczona i jeżeli współmałżonek/partner nie pracuje - miejsce również nie przysługuje.Filonka pisze:- Czy znacie przypadki, żeby ktoś z kategorii 3 dostał się na Świetlicę?
eurokraci.eu
eurokraci.eu
jesli chodzi o podstawowke to jest jeszcze inna mozliwosc. Parkujesz na parkingu coque. Odprowadzasz dziecko do szkoly i wyjezdzasz na te sama karte bez placenia jesli zmiescisz sie chyba w 15 minutach . Parking ten jest lepszy niz przy szkolnej uliczce, bo bezpieczny bez "szalonego" ruchu spieszacych sie rodzicow. Oczywiscie zatoczka kolo podstawowki tez jest ok odkad podzielili szkoly. Jeszcze 2 lata temu tam byla masakra ...- Parkingi- obecnie parkuję na tym płatnym, odległym od szkoły o jakieś 10 minut. Czy krótki postój ( kilkanaście minut) bez płacenia jest legalny czy zawsze trzeba płacić ( obecnie nie ryzykuję i zawsze coś tam wrzucam)
Dzięki za pomoc. Dobrze wiedzieć o tym parkingu przy Coque.
Co do opieki nad dziećmi, to strasznie to wszystko skomplikowane- zaczynam doceniać Warszawę gdzie szkoła była pod domem, świetlica do 17.00, ogromny wybór zajęć dodatkowych i babcia do pomocy ;-). Właśnie kombinuję co by tu zrobić, aby nie zostać niewolnicą ciągłego odbierania i rozwożenia dzieci tam i z powrotem...
Drugie dziecko posłałam do przedszkola luksemburskiego i próbuję zorientować się jak wygląda organizowanie tego całego odbierania, odprowadzania oraz przetrzymania dzieci. Obecnie dzieci strasznie się nudzą, kiedy biegam po urzędach lub siedzę w internecie próbując zrozumieć przy pomocy Google translate ten cały system :-).
Dla Luksemburczyków, chyba jest to tak oczywiste, że nie umieją mi tego wytłumaczyć po ludzku ;-)
Czy możecie przybliżyć mi jak to wszystko działa? Rozumiem, że są prywatne Garderies, które muszę namierzyć. Jak zrozumiałam, jest jeszcze system dotowanych przez państwo Foyers Scolaires, które też mogą taką opiekę zaoferować. Ale tu chyba trzeba mieć childcare-service voucher a miejsca są ograniczone. Czy dobrze zrozumiałam?
Co do opieki nad dziećmi, to strasznie to wszystko skomplikowane- zaczynam doceniać Warszawę gdzie szkoła była pod domem, świetlica do 17.00, ogromny wybór zajęć dodatkowych i babcia do pomocy ;-). Właśnie kombinuję co by tu zrobić, aby nie zostać niewolnicą ciągłego odbierania i rozwożenia dzieci tam i z powrotem...
Drugie dziecko posłałam do przedszkola luksemburskiego i próbuję zorientować się jak wygląda organizowanie tego całego odbierania, odprowadzania oraz przetrzymania dzieci. Obecnie dzieci strasznie się nudzą, kiedy biegam po urzędach lub siedzę w internecie próbując zrozumieć przy pomocy Google translate ten cały system :-).
Dla Luksemburczyków, chyba jest to tak oczywiste, że nie umieją mi tego wytłumaczyć po ludzku ;-)
Czy możecie przybliżyć mi jak to wszystko działa? Rozumiem, że są prywatne Garderies, które muszę namierzyć. Jak zrozumiałam, jest jeszcze system dotowanych przez państwo Foyers Scolaires, które też mogą taką opiekę zaoferować. Ale tu chyba trzeba mieć childcare-service voucher a miejsca są ograniczone. Czy dobrze zrozumiałam?
A probowalas za pomoca Polska.Lu Informatorium ® ?Filonka pisze:lub siedzę w internecie próbując zrozumieć przy pomocy Google translate ten cały system :-)