Oferta pracy W lux

Rozmowy o wszystkim, ale nigdy o niczym

Moderator: LuxTeam

Janusz1

Oferta pracy W lux

Post autor: Janusz1 »

Witam Wszystkich!

Potrzebuje pilnie pomocy. Dostałem oferte pracy w Lux. Oferta to 62 000 Euro/rocznie brutto + samochod sluzbowy. Problem w tym, ze w Polsce mam bardzo dobre stanowisko i wysoka stawke 15 000 zł miesiecznie brutto. Z tego co wstepnie kalkulowalem (nie wiem czy dobrze) i tak w Lux stawka jest znacznie znacznie wyzsza (netto). Mam żonę i małego synka.

Prośba o radę, czy warto wyjechać. Zawsze chcielismy spróbować swoich sił gdzieś zagranicą - dużą część rodziny mamy w innych krajach. Ale.... pytanie czy to jest dobra oferta?

Dajcie prosze znac co robic.

Z gory wielkie dzieki.
Pozdrawiam
IronBone

Post autor: IronBone »

Oferta fajna ale za 15 tyś w Polsce możesz mieć dużo wyższy komfort życia. Na wiele więcej będziesz mógł sobie pozwolić.

62tyś euro w Lux pozwoli ci na spokojne życie ale bez szaleństw (jeśli żona nie będzie pracowała i może pojawi się następne dziecko) - za wiele nie odłożysz.

Jeśli dziecko jest w wieku szkolnym to zastanów się czy chcesz mu zorganizować taki stres - Luksemburg jest szczególny - no chyba, że będzie chodził do szkoły europejskiej albo angielskiej. Jeśli nie pracujesz w unijnych instytucjach - trzeba za to zapłacić.

Plusy (bo takie są). Wyjazdy zagraniczne staną się o wiele tańsze. Pewniejsza i wyższa emerytura. Jak do lekarzy będziesz jeździła do Niemiec albo Francji to i lepsza opieka zdrowotna ;). Spokój i cisza.

Pozdrawiam
annielika

Re: Oferta pracy W lux

Post autor: annielika »

Janusz1 pisze:Witam Wszystkich!

Potrzebuje pilnie pomocy. Dostałem oferte pracy w Lux. Oferta to 62 000 Euro/rocznie brutto + samochod sluzbowy. Problem w tym, ze w Polsce mam bardzo dobre stanowisko i wysoka stawke 15 000 zł miesiecznie brutto. Z tego co wstepnie kalkulowalem (nie wiem czy dobrze) i tak w Lux stawka jest znacznie znacznie wyzsza (netto). Mam żonę i małego synka.

Prośba o radę, czy warto wyjechać. Zawsze chcielismy spróbować swoich sił gdzieś zagranicą - dużą część rodziny mamy w innych krajach. Ale.... pytanie czy to jest dobra oferta?

Dajcie prosze znac co robic.

Z gory wielkie dzieki.
Pozdrawiam

Tutaj mozesz sobie obliczyc ile zostanie ci na reke...
http://www.calculatrice.lu/en?PHPSESSID ... c42drrcnp6

My podliczylismy ile nam zostaje kasy po wszystkich oplatach w obu krajach (do tej pory mieszkalismy w Grecji) i wyliczylismy ile mniej wiecej zostanie nam luzu takiej kasy, ktora mozna odlozyc. Mimo ze np w Grecji nie musielismy placic czynszu, bo mieszkalismy w swoim nieokredytowanym mieszkaniu to i tak roznica wyszla na korzysc Luxu.

My tak liczylismy, ale z drugiej strony mozna tez inne czynniki w to wliczac na plus czy minus.

Dobrze, jesli na adhome.lu sprawdzicie w jakich cenach oscyluje czynsz za mieszkanie w interesujacym was standardzie. Bo to jest najwiekszy jednak wydatek tutaj.
zzz

Post autor: zzz »

A ja podejdę temat z trochę innej strony. 15k PLN miesięcznie to chyba jakieś całkiem niezłe stanowisko, prawda? Jakiś middle management albo nawet lepiej. W Lux za 60k€ rocznie to trochę mało jak na middle management (chyba dolna granica).
Stąd moje pytanie - czy ta oferta w Lux nie jest przypadkiem na niższym stanowisku niż w PL? Bo jeśli tak, to bym się przede wszystkim zastanowił nad tym, czy warto się degradować.
Janusz1

Te 15k zgadza sie jest to stanowisko middle management. A przejscie jest powiedzmy na troche nizsze stanowisko --> ale jest ono w innej troche strukturze... cos w rodzaju regionalnego inżyniera.... Hmmm no i kurde nie wiemy co mamy robic :(
Awatar użytkownika
bamaza42

Post autor: bamaza42 »

Tak jak napisal wczesniej IronBone - 62k rocznie brutto, to jakies +/- 4k miesiecznie, czyli mniej wiecej odpowiada 15k PLN w Polsce. Tyle, ze z jednej strony - za te 4k kupisz tu wiecej, ale z drugiej - np. za wynajecie mieszkania/domu dla rodziny bedziesz musial zaplacic prawdopodobnie w granicach 1500 - 2500 eur miesiecznie - zalezy od potrzeb, ale i szczescia troche. Moze sie udac troche taniej, ale niewiele. Popatrz na athome.lu, da Ci to orientacje. Jak juz ktos wczesniej napisal, mieszkanie w Lux to najpowazniejsza pozycja w budzecie. Tym niemniej, z taka pensja zyc sie da (na oplaty, poza czynszem za mieszkanie + zycie musisz liczyc 1000 - 2000 eur miesiecznie), ale bez fajerwerkow, to pewne.
Nie wiem, jaka prace/kontrakt Ci zaoferowano, bo jezeli to jest na poczatek, z perspektywa rozwoju/awansu, to moze warto sprobowac?... bo jezeli tak - to mozesz dojsc do pulapu wyzszego niz w PL.
Wazne tez, w jakim wieku masz dziecko.
No i wspomniane juz wczesniej plusy - bo tez sa! :)
Ale tak sobie mysle, ze ja, gdybym miala dobra prace w PL i pensje 15k PLN, to nie wyjechalabym z Polski. Tyle, ze to jest sprawa bardzo indywidualna i przeciez w koncu nie sama praca czlowiek zyje! ;)
Janusz1

Zapomniałem wczesniej dodac, ze synka mamy w wieku 3 lat. Takze wydaje mi sie ze tu nie powinno byc problemu - jedynie znalezienie jakiegos przedszkola. Druga sprawa to rozwazamy mozliwosc mieszkania w Nimczech badz Francji --> i to wlasnie dodatkowo komplikuje sytuacje, bo wiem ze tam powinno byc taniej, ehhh... masakra bo do 28.06 mam podjac decyzje. Druga sprawa, to wydaje mi sie ze jak najbardziej bede mogl sie rozwiajc w tej firmie, ale tu w Polsce mysle ze tez... takze powiedzmy ze tu jest na 0.
Roggit

Post autor: Roggit »

Wiele nowego nie wniosę, ale kolejna - nawet taka sama - opinia powinna chyba podnieść prawdopodobieństwo wiarygodności tejże. Dlatego napiszę.

Na 100% nie będzie Cię stać na tyle samo tutaj za 5k € / m-c ile w Polsce 15k PLN / m-c (oba brutto). Ale jest mnóstwo elementów, które sprawiają, że jednak żyje się nieco łatwiej lżej i przyjemniej: a to dodatek na dziecko (ok 250-300€ / m-c?), a to minimalna pensja socjalna 1.5k € netto / m-c (więc jakby szacowna małżonka postanowiła rozpocząć tu od 0 - to źle nie będzie), a to wzrost pensji narzucony przez prawo średnio o 1-2% na rok (choć czytałem już kilka razy, że coraz większe lobby jest żeby to zlikwidować), a to wszystko oprócz mieszkania nie będące kosmicznie drogie.

Pamiętaj tylko, że ten kraj to takie trochę mokradło - dość łatwo tu przyjechać, ale ciężko wyjechać. A bo to tylu języków można się nauczyć, a to do emerytury wypłacanej przez LU niedaleko, a jest dość hojna, a to cicho i bezpiecznie...Ja się już zbieram ze dwa lata żeby się stąd wynieść i wciąż słaby progres mam ;-).
Awatar użytkownika
xtheo7

Post autor: xtheo7 »

Zastanow sie, jaka jest w rzeczy samej twoja motywacja do przyjazdu do Lux?

Jesli jest ona czysto finansowa, to z 62000 E brutto na rok bedziesz mial circa. 4200 netto miesiecznie (wliczajac zasilek na bambino), czyli ok 17'000 zl. Wiedzac, ze koszty zycia sa tu wielokroc wyzsze niz w PL (generalnie, to co cie kosztuje w PL 1 zl tu cie bedzie kosztowac 1 euro), finansowo bedziesz stratny w stosunku do twoich aktualnych zarobkow i kosztow zycia w Polsce.

Jesli natomiast, traktujesz to jako osobisty lub zawodowy challenge, chcesz popracowac za granica by sie wzbogacic o umiejetnosci i doswiadczenia, lub chesz pomieszkac w kraju bezproblemowym, niehisterycznym i dzialajacym jak szwajcarski zegarek, a nie zegarek marki Pobieda lub Wostok, tudziesz pocwiczyc sie w jezykach obcych, to jest zupelnie inna motywacja.

Generalnie, mozesz godnie prezyc tutaj z mal rodzina za 5200 E miesiecznie brutto ale bez szalenstw. Jesli jest to stanowisko mid-management w przemysle produkcyjnym (poza budowlanka), to jest to pensja dosc licha, tak na oko powinno to byc ok 6 - 8 kE na miesiac. Jesli to sektor finansowyo-consultingowy, to powyzsza pensja wydaje mi sie byc zalosnie niska. Co do sektora uslug, to sie nie wypowiadam, bo sie nie znam.
Jesli mi podasz sektor i typ pracy, to byc moze powiem ci wiecej / dokladniej.
zzz

Post autor: zzz »

Roggit pisze:Ja się już zbieram ze dwa lata żeby się stąd wynieść
A po co się wynosić? :) Źle tutaj czy jak?

Dodatek na dziecko (sztuk 1) wynosi obecnie: 185,60€ miesięcznie
Źródło: http://www.cnpf.lu/parametres-sociaux/

A jeszcze odniosę się do tego co powiedziała bamaza - gdybym zarabiał 15k w PL, to na pewno nie wyjeżdżałbym z kraju, pod warunkiem że zmieniła by się:
1. mentalność rodaków (na bardziej prospołeczną, mniej egocentryczną oraz mniej złodziei i cwaniaków)
2. sytuacja polityczna (mniej demagogii, więcej szacunku i racjonalności działań)
Awatar użytkownika
xtheo7

1. mentalność rodaków (na bardziej prospołeczną, mniej egocentryczną oraz mniej złodziei i cwaniaków)
2. sytuacja polityczna (mniej demagogii, więcej szacunku i racjonalności działań)

Ech, koledze ZZZ na utopie i mrzonki sie zebralo .... !
I moze jeszcze zeby klechy nie byly agresywne, pazerne i nie pchaly sie do polityki ...
Janusz1

Jest to sektor produkcyjny - stanowisko Regionalny Inzynier --> bede wdzieczny faktycznie za info czy stawka 62k + samochod jest ok.
Awatar użytkownika
bamaza42

Post autor: bamaza42 »

xtheo7 pisze:generalnie, to co cie kosztuje w PL 1 zl tu cie bedzie kosztowac 1 euro
generalnie niby tak, z tym, ze - np. ubrania w sieciowkach typu H&M, czy Newyorker, czy inne tam Zary. itp - zgola odwrotnie - to, co tu kosztuje np. 20€, w PL kosztuje 80 PLN, no a np. paliwo (ropa) - w PL dajmy na to 5,80 PLN, tutaj ok. 1,20 €, wiec nie zawsze i nie wszystkotak sie da porownac...
Awatar użytkownika
xtheo7

Janusz1 pisze:Jest to sektor produkcyjny - stanowisko Regionalny Inzynier --> bede wdzieczny faktycznie za info czy stawka 62k + samochod jest ok.
Jaki sektor ? Jaka branza ?

IT i elektronika to nie koniecznie takie same stawki jak automotive suppliers, formy wtryskowe do butelek, folia plastikowa czy stalowe belki!

Jesli nie chcesz publicznie, to mozesz wyslec ci na priva. Znam duza (termin wzgledny, po kraj maly) liczbe firm w Luxb. i wiem, ktorzy placa lepiej, a ktorzy gorzej a poza tym mam wielu znajomych - insiderow tu i owdzie .....
Awatar użytkownika
xtheo7

bamaza42 pisze: generalnie niby tak, z tym, ze - np. ubrania w sieciowkach typu H&M, czy Newyorker, czy inne tam Zary. itp - zgola odwrotnie - to, co tu kosztuje np. 20€, w PL kosztuje 80 PLN...
A bamazie to tylko ciuchy i paliwo w glowie!
Nie sama ropa sie zyje !
ODPOWIEDZ