Parę pytań na temat edukacji

Rozmowy o wszystkim, ale nigdy o niczym

Moderator: LuxTeam

Awatar użytkownika
kajapapaja

Post autor: kajapapaja »

Filonka pisze:astanawiałam się nawet czy nie puścić małego do luksemburskiego przedszkola na rok (przynajmniej miałby podstawy, aby poradzić sobie na placu zabaw). A potem dopiero posłałabym go do pierwszej klasy w szkole europejskiej... Znacie kogoś kto tak zrobił?
nie zna, ale w takim razie nie lepiej zacząć szkołę europejską od przedszkola właśnie? choćby na rok....

a co do podwórka - takowe są, dominującym językiem jest luksemburski a po nim mieszanka francusko-niemiecka, ale są to głownie dzieci w wieku -6.... a co do starszych - poradzą sobie i po francusku. Dowodem na to jest mój syn - chodzi do SE i jako pierwszy język obcy ma francuski,i w tym języku porozumiewa się z kolegami kopiąc piłkę na ulicy, jak również na treningach etc...
dzieci radzą sobie lepiej, niż nam się to czasem wydaje....
===============================
"Education is an admirable thing, but it is well to remember from time to time that nothing that is worth knowing can be taught." - Oscar Wilde
===============================
eurokraci.eu
Filonka

Post autor: Filonka »

Bardzo fajne to wasze forum- przyjemnie wiedzieć, ze mieszka w Luksemburgu zaangażowana polska społeczność. Dzięki wszystkim za pomoc. To wyjątkowo miłe- dzięki temu mam poczucie, że zawsze będzie do kogo się zwrócić na tej "obczyźnie".
Pozdrawiam Wszystkich.
ODPOWIEDZ