Szkoła francuska w Luksemburgu
Moderator: LuxTeam
Szkoła francuska w Luksemburgu
Witam,
poszukuję informacji na temat szkoły francuskiej w Luksemburgu, w szczególności jak wygląda procedura naboru – jak wcześnie należy zacząć (chciałbym zapisać moje dziecko od początku, teraz ma 16 miesięcy). Wiem, że liczba zainteresowanych znacznie przekracza liczbę miejsc – podobno w ramach naboru (poza kryteriami typu: „oboje rodzice francuskojęzyczni” oraz „pierwszeństwo dla rodzeństwa uczniów szkoły”) odbywa się losowanie (??). Ponadto słyszałem, że są plany przeniesienia szkoły z Limpertsbergu do nowej siedziby w Gasperich, oczywiście jak ją wybudują (3-5 lat). Czy ktoś z forumowiczów mógłby te informacje potwierdzić? Będę wdzięczny za wszelkie wskazówki.
poszukuję informacji na temat szkoły francuskiej w Luksemburgu, w szczególności jak wygląda procedura naboru – jak wcześnie należy zacząć (chciałbym zapisać moje dziecko od początku, teraz ma 16 miesięcy). Wiem, że liczba zainteresowanych znacznie przekracza liczbę miejsc – podobno w ramach naboru (poza kryteriami typu: „oboje rodzice francuskojęzyczni” oraz „pierwszeństwo dla rodzeństwa uczniów szkoły”) odbywa się losowanie (??). Ponadto słyszałem, że są plany przeniesienia szkoły z Limpertsbergu do nowej siedziby w Gasperich, oczywiście jak ją wybudują (3-5 lat). Czy ktoś z forumowiczów mógłby te informacje potwierdzić? Będę wdzięczny za wszelkie wskazówki.
dzien dobry wrzystkie informac je na strone www.vauban.lu
jeszcze raz www.vauban.lu
-
Skoro dziecko ma juz 16 miesiecy, przezorny rodzic powinien tez zajrzec tutaj: http://wwwfr.uni.lu/
Dzięki Astana, ale mnie chodziło o szkołę francuską na Limpertsbergu: École française
W czesci inscriptions jest napisane, ze zapisy do maternelle (3-6 lat) zaczynaja sie w styczniu a koncza w polowie marca. Wsrod kryteriow naboru pierwszenstwo maja dzieci, ktore urodzily sie przed 1 wrzesnia (czyli jak twoje ma dzisiaj 16M to mozesz je zapisac w styczniu 2014). Poza tym pierszenstwo maja Francuzi, francuskojezyczni, dziecko musi mowic po francusku i musialo wczesniej uczeszczac do zlobka/przedzkola etc. francuskiego / francuskojezycznego / uznanego przez francuski MEN etc. Wjazd do szkoly ulatwia tez rodzenstwo juz uczeszczajace do tej szkoly. Losowanie tez jest ale nie wiem jak sie odbywa.