Temat wałkowany na okragło ale... ile kosztuje utrzymanie

Rozmowy o wszystkim, ale nigdy o niczym

Moderator: LuxTeam

ElaB

Temat wałkowany na okragło ale... ile kosztuje utrzymanie

Post autor: ElaB »

Mój mąż dostał propozycję pracy w LUX. W związku z tym, że muszę zorientować się jak wyglądają koszty życia proszę o pomoc. Na razie po poszukiwaniach w internecie i waszym forum ustaliłam:
mieszkanie w granicach 1100e (2pokoje poza miastem Lux)
prąd, gaz, woda, śmieci = 105e
internet + telewizja + telefon stacjonarny + komórka około 60e
wyżywienie (2+2) 500e
bilet komunikacji = 45e
benzyna około 150e+ opłaty samochodu 50/m-c (nie wiem w tym dziale ile tak faktycznie będzie więc zakładam z górką)
Szkoła EE (3latka i 11lat) około 7,5tys/ rok.
świetlica 150e (tego nie jestem pewna czy miesięcznie , dojazd do szkoły 22e/rok.
W sumie wychodzi mi około 2k + szkoła. Proszę o pomoc w weryfikacji, czy dobrze przeliczyłam. Może gdzieś za mało?
Zastanawiam się czy zakładając EE nie przyjmuje optymistycznej wersji, bo może być przepełniona i zmuszona byłabym na ISL która jest znacznie droższa.
Możecie mi podać ile mniej więcej wydajecie na życie miesięczne w modelu 2+2. Zdążyłam się już was naczytać i muszę powiedzieć, że miło by było do was dołączyć :). Z góry dziękuję za podpowiedzi.
Ostatnio zmieniony 16-04-2012, 09:31 przez ElaB, łącznie zmieniany 1 raz.
mlody

Post autor: mlody »

za prad ,gaz ,wode,smieci musisz policzyc okolo 200€/m-c
int,TV,tel,handy tez za malo musisz zalozac okolo 150€/m-c
Wyzywienie (2+2) to 1000€-1500€/m-c w zaleznosci od potrzeb i apetytow.
Jak widzisz troche za malo zalozylas.
Nie zapomnij o ewentualnej czesci zarobkow ktore pochlona konieczne naprawy samochodu- a to czasem znaczaca pozycja.
Reszta zalozen wydaje mi sie prawidlowa.
Powodzenia. :)
Awatar użytkownika
danka44

Post autor: danka44 »

Ze Szkołą Europejską, to musisz się osobiście skontaktować pod numerem tel. 43 20 82 1 i zapytać, czy przyjmą dzieci. Zapisy ruszają od 23 kwietnia. Znajomym, którzy są z II kategorii uczniów nie przyjęli w ubiegłym roku drugiego dziecka z braku miejsc. Wy jeżeli nie macie konszachtów z instytucjami unijnymi, ani innymi mającymi podpisaną umowę ze szkołą, jesteście rodzicami kategorii III. Oczywiście nikomu nie ubliżając ;)
Danka
Awatar użytkownika
bamaza42

Post autor: bamaza42 »

danka44 pisze: nie przyjęli w ubiegłym roku drugiego dziecka z braku miejsc
W przyszlym roku szkolnym (zapisy teraz, jak wspomniala Danka), jak ruszy druga szkola EE w Mamer, nie powinno byc juz tego problemu. Po pierwsze - szkole zalezy na "platnych" uczniach, a po drugie - nie bedzie juz problemu z miejscem. Polska sekcja zostaje w szkole na Kirchbergu.
ElaB pisze:prąd, gaz, woda, śmieci = 105e
za prad place miesiecznie 59e, juz drugi rok - ale to zalezy od zuzycia oczywiscie
wode, smieci, gaz (ogrzewanie, bo ciepla wode mam w kranie z boilera elektrycznego) - oplata miesieczna 150e, placona wlascicielowi mieszkania i do rozliczenia...
ElaB pisze:internet + telewizja + telefon stacjonarny + komórka około 60e
Tu chyba troche wiecej musisz policzyc - za pakiet internet (bez limitu) +tel.stacjonarny(na terenie Lux w abonamencie, bez limitu)+kablowka place w Coditelu 51,70e miesiecznie. Do tego dokupuje za 10e karte "prepaid" - i mam okolo 700-900 minut na rozmowy do Polski...duzo rozmawiam i w miesiac w sumie nie do wygadania!
Do tego komorka - mamy 2 - iPhone za 50e/mies. bez limitu na terenie Lux i Tango knock-out - place za to co zuzyje, przewaznie kilkanascie - do 20-30e/mies.
ElaB pisze:wyżywienie (2+2) 500e
Tu zalezy - skromnie zmiescicie sie w kwocie 500-600e, ja wydaje con. 600e, ale jest nas 2 osoby. 1000-1500e na miesiac to chyba dosc rozrzutny wariant, mimo wszystko.
ElaB pisze:benzyna około 150e
Jezdzac codziennie (no tak, po miescie...), ale rowniez za miasto, tankuje srednio 1 raz w miesiacu, obecnie placac pomiedzy 50 a 70e (ropa). Jak mam jakies dalsze wypady, to musze zatankowac po raz drugi, ale to nie zawsze.
ElaB pisze:dojazd do szkoły 22e/rok
Jezeli dzieci beda dojezdzaly autobusami szkolnym, to jezeli spoza miasta - oplaty sa wyzsze i to sporo - cos okolo 140e na miesiac, ale glowy nie dam, bo mieszkam w miescie i nigdy nie korzystalismy. Natomiast w granicach miasta - oplata jest "jambo - karta", dla dzieci do 12 roku zycia 12e na rok, powyzej 12 lat - 50e na rok i jest wazna na wszystkie srodki komunikacji w calym ksiestwie.
A o biletach komunikacji moge powiedziec tylko tyle, ze 1 bilet kosztuje 1,50e, a w karnecie 10 szt - 1,20e... ale ceny miesiecznych mozna znalezc w necie, co pewnie juz zrobilas.
ElaB

Dziękuję wam wszystkim bardzo, mam pełniejszy i bardziej realny obraz tego wszystkiego. Zastanawiam się jeszcze czy dam rade w LUX znając jedynie angielski, bo o dzieci się nie martwię one szybko złapią obcy język. Czy można robiąc codzienne zakupy dogadać się po angielsku?
Awatar użytkownika
bamaza42

Post autor: bamaza42 »

ElaB pisze:Zastanawiam się jeszcze czy dam rade w LUX znając jedynie angielsk
Dasz rade! :) Ja tez zaczynalam w Lux jedynie z angielskim - dalam rade i wynajac mieszkanie, i je ubezpieczyc, zalatwic instalacje internetu, a takze kupic auto...Wszystko zalezy na kogo trafisz - jak na Luksemburczyka, to niechetnie, ale daja sie namowic na angielski, Niemcy w zasadzie tez. Gorzej jak trafisz na Francuza czy Belga - tych w handlu najwiecej i najczesciej poza francuskim niekomunikatywni... Z codziennymi (i nie tylko)zakupami nie bedziesz miec problemow, do momentu kiedy bedziesz potrzebowala sie dopytac...
ElaB

Jeszcze te bonusy na dzieci. Na stronie głównej znalazłam "Kwotę 922,50 € dostaną wszyscy rodzice" ale rocznie? kwartalnie? bo nie wiem ile dodać do miesięcznej wypłaty? Bez francuskiego ciężko mi wyszukać na stronach urzędowych.
Borys

Post autor: Borys »

Rocznie, wyplacane w miesiecznych transzach.
Ura Bura Szef Podwóra
ElaB

Rewelacji z zasiłkiem rodzinnym, nie ma w LUX. W sumie w Polsce to 68zł, chyba bo nawet nie wiem, bo nie każdemu płacą. Niby trochę więcej w LUX i każdej rodzinie płacą. OK bardzo wszystkim dziękuję , myślę że uda mi się uwzględnić prawie wszystko, a przynajmniej te najważniejsze. Pozdrawiam
jrm

Post autor: jrm »

ta kwota dotyczy doplaty podatkowej, natomiast zasilek rodzinny (allocation familiales), to od 188€ miesiecznie, w zaleznosci, ile masz dzieci
ElaB

Co zrobić z 3 latkiem? Do szkoły Europejskiej za wcześnie bo tam od 4 roku, a wolałabym nie posyłać do państwowego przedszkola, tylko jakiegoś europejskiego (angielski, francuski). Nie koniecznie na cały dzień.
Borys

Post autor: Borys »

ElaB pisze:Co zrobić z 3 latkiem? Do szkoły Europejskiej za wcześnie bo tam od 4 roku, a wolałabym nie posyłać do państwowego przedszkola, tylko jakiegoś europejskiego (angielski, francuski). Nie koniecznie na cały dzień.
Jak jestescie jeszcze w Polsce to o panstwowym przedszkolu zapomnij - brak miejsc. Zapisywac sie nalezy z duzym wyprzedzeniem.

Jedynym wyjsciem z sytuacji bedzie :

a) Znalezc prywatne przedszkole w okolicy zamieszkania ( tez nie latwo z miejscami )

b) Przesiedziec z dzieckiem do momentu kiedy bedzie moglo pojsc tam gdzie chcesz je poslac.
Ura Bura Szef Podwóra
Awatar użytkownika
dslonce

Post autor: dslonce »

Borys pisze:a) Znalezc prywatne przedszkole w okolicy zamieszkania ( tez nie latwo z miejscami )
oj tam oj tam... wcale nie tak trudno... wystarczy nie mieszkać w Lux Ville :)

co do zasiłków. to na pewno są dużo wyższe niż w Polsce. jak się ma kredyt hipoteczny to można też liczyć na dopłatę do odsetaek jak się posiada małoletnie w domu..... więc w skali roku to już mogą być naprawdę znaczące kwoty jak się wszystko pododaje....
dag
ElaB

Kurcze, gdzieś przeczytałam ale teraz już pewna nie jestem. że do Szkoły Europejskiej do przedszkola przyjmują od 3 lat. Jeśli przedszkole prywatne np. anglojęzyczne to ile trzeba przeznaczyć miesięcznie?
Awatar użytkownika
kajapapaja

Post autor: kajapapaja »

ElaB pisze:dojazd do szkoły 22e/rok
drobna uwaga: Jumbokaart dla dzieci z miasta Lux-ville kosztuje 20 Euro, a dla tych spoza miasta 50 Euro
===============================
"Education is an admirable thing, but it is well to remember from time to time that nothing that is worth knowing can be taught." - Oscar Wilde
===============================
eurokraci.eu
ODPOWIEDZ